Curs valutar
 • EUR
  19.6226
  -1.0743%
 • USD
  19.2294
  -0.2345%
 • RUB
  0.3119
  -0.6092%
 • RON
  4.0155
  -0.9687%
 • UAH
  0.5216
  -0.3067%

Corniere metalice – demontate fraudulos de pe câțiva piloni metalici! Valoarea prejudiciului

25 Mai 2022, 15:58
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Mai 2022, 15:58 // Societate //  Valentina Buză

Fără remușcări! 288 metri liniari de corniere metalice cu o greutate totală de 1870 kg au fost demontate fraudulos de pe 5 piloni metalici din componența unor linii electrice aeriene (LEA) de 35 kV, aflate sub tensiune. Conform informațiilor, infracțiunile au avut loc în lunile aprilie și mai în raioanele Orhei și Cahul.

Responsabilii spun că, valoarea prejudiciului direct în urma sustragerii acestei cantități de metal constituie suma de circa 33 mii de lei, la care se adaugă costul achiziției elementelor lipsă și a lucrărilor de reparație.

„Pentru a contracara acest fenomen infracțional cu grave consecințe pentru fiabilitatea furnizării energiei electrice populației și agenților economici, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a întreprins mai multe măsuri speciale, inclusiv în colaborare cu organele de poliție. Totodată, administrația întreprinderii solicită implicarea activă a autorităților publice raionale, a primarilor de localități dar și a populației în identificarea hoților și descurajarea unor noi tentative de asemenea infracțiuni”.

De menționat că, furtul de componente metalice sau ulei dielectric din instalațiile electrice au un impact negativ direct asupra fiabilității serviciului și pot provoca situații de risc major de electrocutare pentru infractor, care își pune în pericol propria integritate fizică și poate duce la incendii pentru populația din apropiere.

Așadar, persoanele care prelucrează loturile agricole din apropierea unor asemenea piloni electrici, paznicii diferitor agenți economici, trecătorii sau conductorii auto sunt rugați să preîntâmpine intervențiile străinilor in liniile electrice prin avertismente de chemare a poliției.

 • În cazul când suspectați producerea sau planificarea unor cazuri de furt sau observați careva intervenții în instalațiile electrice apelați la 112 sau informați operatorul de distribuție la numerele de încredere 022 43 11 11 sau  022 43 19 50.
 • De asemenea, dacă dispuneți de fotografii sau înregistrări video ce vizează furturile sau intervențiile neautorizate în rețelele electrice, vă rugăm să le transmiteți pe adresa de email [email protected]

Nu fiți indiferenți deoarece consecințele acestor intervenții ilegale în rețelele electrice se pot solda cu deconectări avariate de energie, electrocutări și  incendii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 22:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
15 Aug. 2022, 22:47 // Actualitate //  Ursu Ana

Putin va declanșa război în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert. Conform expertului, este probabil ca Rusia să țintească Moldova dacă va avea succes în invazia Ucrainei – sau chiar mai repede.

Rusia continuă să-și concentreze potențialul militar pentru a câștiga controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care a fost obiectivul încă de la începutul războiului. După eșecul în ocuparea capitalei Kiev, forțele rusești s-au îndreptat masiv spre est.

Dar perspectiva lansării unei invazii similare în Moldova, mica republică din sudul Ucrainei, îngrijorează de luni de zile. Ca și vecinul său atacat, Republica Moldova a fost teritoriu sovietic până în 1991. Iar regiunea separatistă de-a lungul graniței cu Ucraina, Transnistria, a fost recunoscută de Moscova, dar de niciun alt membru al ONU, scrie newsweek.com.

Mulți au speculat că Rusia va acționa ca să preia controlul asupra Moldovei după o ipotetică victorie în Ucraina. Dar Iuri Felștinski, autor, istoric și expert în istoria geopolitică a Rusiei, a declarat pentru Express UK că invadarea Moldovei ar putea începe mult mai repede:

„Chiar înainte să termine în Ucraina, dacă ajung la Transnistria pe parcurs, ei vor declanșa războiul acolo. Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria, dacă ucrainenii nu vor fi capabili să-i oprească. Și Moldova, desigur, nu este membru în NATO.”

Felștinski pretinde că Putin nu se va mulțumi niciodată numai cu controlul regiunii Donbas, care a fost pretextul pentru invazie, nici cu al altor regiuni pe care le controlează în prezent trupele sale.

Terenul a fost deja pregătit în Moldova, explică el. În jur de 2.000 de ofițeri de menținere a păcii au rămas staționați în Transnistria după dispariția Uniunii Sovietice, iar în ultimul deceniu au eliberat pașapoarte rusești populației vorbitoare de limba rusă.

„În Moldova, în Transnistria, sunt aproximativ 220.000 de vorbitori de rusă, cărora guvernul rus a început să le elibereze pașapoarte rusești. O face din 2014.”

Oficialii ruși au negat anterior subiectul invadării Moldovei, Andrei Rudenko, adjunct al ministrului de externe, spunând în aprilie că ei „vor evita un asemenea scenariu”.

Premierul moldovean Natalia Gavriliță a spus la sfârșitul lui iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală