Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Cu viziuni similare, însă pe cărări diferite. Unioniștii rămân divizați și la acest scrutin electoral

19 Mai 2021, 11:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
19 Mai 2021, 11:49 // Politica //  Petru Beregoi

Unioniștii din Republica Moldova rămân divizați în cel puțin două tabere înaintea alegerilor anticipate din 11 iulie. Pe de o parte, reprezentanții AUR spun că formațiunea lor este singura capabilă să acceadă în viitorul Parlament și să reprezinte segmentul unionist în forul suprem al țării. De cealaltă parte, PUN ar fi acceptat colaborarea doar în cadrul unui bloc electoral, nu și participarea pe lista AUR.

Reprezentanții AUR spun că platforma pe care o propun ei tuturor forțelor unioniste are posibilitatea să realizeze dezideratul Unirii într-un timp relativ scurt, atunci când AUR va deține majoritatea în parlamentele de la Chișinău și București.

„Nu era posibil de făcut Unirea până acum, pentru că au existat partide în România care doar mimau sau vorbeau în șoaptă despre Unire. AUR din România chiar își dorește Unirea și poate uni toată românimea de la Tiraspol până la Timișoara. Aceste alegeri sunt doar o etapă în calea noastră spre Unire. Unirea va fi posibilă când AUR va fi majoritar în România și în Republica Moldova” a spus Valeriu Munteanu, reprezentant AUR, în cadrul emisiunii televizate, scrie IPN.

În același timp, Iurie Reniță, potențial candidat la funcția de deputat pe lista PUN spune că AUR și-ar dori monopolizarea segmentului unionist din Republica Moldova.

„Noi am propus constituirea unui bloc electoral, nu s-a acceptat. S-a propus să mergem toți pe lista AUR. Formula unui bloc ar fi fost cea mai indicată, păstrând identitățile fiecărui partid și era un mesaj clar de unitate către unioniști. Sper în campanie să avem decența și corectitudinea morală și să nu ne atacăm”, a spus  deputatul Iurie Reniță.

Ideea unui bloc electoral între forțele unioniste și cele proeuropene este agreată de reprezentanții Platfomei DA, care spun că o astfel de formulă ar fi asigurat o majoritate proeuropeană singură în viitorul Parlament.

„În formațiunile proeuropene și în PAS și în Platforma DA există mulți unioniști. Cred că fiecare om care aspiră la valorile europene este și unionist. Trebuia să se creeze un bloc mare, Platforma DA-PAS-PUN, și atunci am fi câștigat 56-60 de mandate. Pentru că stânga politică a luat o lovitură puternică și la prezidențiale, și lua și acum”, a spus deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

Precizăm că, în ultimele zile, trei formațiuni politice unioniste din Republica Moldova s-au alăturat partidului AUR. Este vorba despre Partidul Popular Românesc, Partidul Liberal și Uniunea Salvați Basarabia, care a precizat că a fuzionat cu AUR.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală