Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Cum alegi materialul potrivit pentru acoperișul casei tale? Cinci sfaturi utile

16 Sept. 2021, 17:56
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
16 Sept. 2021, 17:56 // Economie //  Realitatea.md

Omul îşi face casă o dată în viaţă, asta o ştim cu toţii. Însă cât de bine reuşeşte fiecare să creeze casa mult dorită, depinde de foarte multe alegeri pe care le facem încă din faza de gândire a proiectului.

O dată ce a fost finalizată construcţia și am pus la punct toate detaliile ce țin de aceasta în interiorul casei, trebuie să ne gândim asupra tipului de acoperiș pentru care vom opta. Multe întrebări se nasc anume la această etapă: Care acoperișuri sunt cele mai bune? Ce criterii luăm în considerare pentru alegerea materialului acoperişului?

Iată cinci sfaturi utile de care să ții cont:

 1. Zgomotul

Indiferent de anotimp, cea mai frecventă problemă ce apare cu privire la acoperiş este zgomotul. Cei care au stat într-o casă la sol ştiu că ploaia, vântul sau chiar alte fenomene meteorologice pot deveni uşor cel mai mare inamic, datorită zgomotului pe care îl produc atunci când interferează cu suprafaţa acoperişului. De aceea, un element de care trebuie să ţinem seama, atunci când alegem materialul, trebuie să fie rezistenţa fonică.

Acoperişurile realizate din ţiglă metalică cu o izolare fonică potrivită, au o rezistenţă destul de mare la zgomot. Totodată, montajul corect al acoperișului, ce respectă toate indicaţiile producătorului, ajută la diminuarea zgomotelor produse de fenomenele meteorologice.

 1. Temperatura din casă

Părerile sunt împărţite cu privire la temperatura optimă în interiorul casei. Cert este faptul că ne dorim vara răcoroasă şi iarna călduroasă. Da, aparatele electrocasnice de tipul aerului condiţionat sau a centralei termice facilitează prezenţa temperaturilor dorite însă utilizarea unui material pentru acoperiş potrivit poate reduce din cheltuielile suplimentare pentru menţinerea temperaturilor favorabile.

Izolarea termică este un element cheie în alegerea unui acoperiş. Indiferent de anotimp, temperatura din interior nu ar trebui să fie influenţată major de condiţiile atmosferice şi de intemperii.

1. Panta

Acest aspect, foarte important pentru stabilitatea acoperișului, trebuie determinat în funcţie de produsul utilizat pentru construcţia acestuia cât şi de zona în care se construieşte. De asemenea, condiţiile meteorologice specifice zonei (de exemplu aşezarea unei cantităţi semnificative de zăpadă) pot deteriora rezistenţa acoperişului, iar acesta trebuie să fie un alt criteriu în alegerea pantei pe care acoperişul o va avea.

2. Greutatea acoperişului

Aceasta ar trebui aleasă în funcţie de tipul casei, astfel încât acesta să nu impună o presiune nepotrivită asupra pereţilor. Asigură-te că este fixat corect şi se află într-o poziţie stabilă. Spre exemplu, pe cât sunt de estetice, pe atât sunt de grele acoperișurile din țigla ceramică sau de beton, lucru ce aduce dificultate şi în etapa montării.

3. Prețul

Cu siguranţă, preţul este un factor decizional. Foarte multe tipuri de acoperișuri au costuri reduse de vânzare şi montaj, dar acest lucru se reflectă şi în durata lor de viaţă. Preţul oricărui tip de acoperiş depinde însă de calitatea produsului, formă, culoarea şi materialul folosit.

Materialele trebuie alese în funcţie de estetica locuinţei, de buget, dar şi de rezistenţa şi presiunea exercitată asupra pereţilor. De aceea, este bine să le alegi împreună cu un specialist de la o companie ce vinde materiale învelitoare sau alături de arhitectul casei.

Țigla metalică de calitate poate avea o durată de viață de până la 50 de ani. Printre avantajele ei se numără faptul că nu există posibilitatea de a se forma muşchi pe suprafaţa ei, se montează simplu şi se regăseşte într-o gamă variată de forme şi culori.

Pentru informații cu privire la țiglă metalică în Chișinău, poți apela cu încredere la Compania KROVTEH, fondată în 1999, este prima companie din Republica Moldova, care activează în domeniul producerii ŢIGLEI METALICE, a TABLEI PROFILATE, precum şi a ACCESORIILOR din metal pentru acoperişuri. Specialiștii de aici știu ce înseamnă un acoperiș pentru o viață!

P.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 16:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 16:06 // Societate //  Realitatea.md

O nouă ședință preliminară de judecată în dosarul fostei Direcții nr. 5, cunoscută și ca Direcția Operațiuni Speciale (DOS), a fost fixată pentru miercuri, 27 octombrie curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Pentru prima dată, Dorin Damir, președintele Asociației FEA și finul de cununie al fostului lider PDM Vlad Plahotniuc, a fost surprins însoțit de oamenii legii. Imaginile video au fost făcute publice de colegii de la Jurnal TV. Acesta este unul din figuranții în dosar, pe lângă el mai este vizat fostul șef al Poliției Naționale, Alexandru Pînzari, și șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru.

Imaginile video au fost făcute la începutul ședinței preliminare de judecată, când Dorin Damir a fost escortat în sală.

– Faceți, vă rog, un pas înapoi. Dați-vă, vă rog, mai la distanță. Ar fi mai bine să treceți în partea cealaltă.
– Noi stăm aici, la scaune. Care este problema? Nu înțeleg.

– Domnul Damir, cum comentați acuzațiile care vă sunt aduse?
– Vă rog frumos, presa, ieșim, vă rog.

Sursa video: Jurnal TV

Dorin Damir, Alexandru Pânzari și Valeriu Cojocaru au fost reținuți în luna iulie în dosarul angajărilor fictive ale fostei Direcții nr.5. Sunt învinuiți de abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice pentru care riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, Damir ar fi fost angajat fictiv în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate cu care s-a folosit la trecerea frontierei. Acesta și Valeriu Cojocaru se află în arest preventiv, iar Alexandru Pînzari – în arest la domiciliu.

Este de menționat că prima ședință de judecată a avut loc pe data de 29 septembrie 2021, doar că a fost contramandată „în vederea formării completului de judecată”. Următoarea va avea loc vineri, deja la 29 octombrie curent.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău