Sărbătorile de iarnă sunt întotdeauna un prilej de bucurie, mai cu seamă atunci când petrecem timpul cu cei dragi. Mesele copioase, în ziua de Craciun sau Revelion, pot provoca însă și unele „surprize” mai puțin plăcute. În acest context, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vin cu o serie de recomandări necesare pentru a evita infecțiile alimentare.
Cumpărați produse alimentare doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate, care au fost supuse expertizei sanitar-veterinare a ANSA, este primul sfat oferit de specialiștii agenției. Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate (străzi, „portbagajele mașinilor”) chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.
„Acest comerciant nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casa, cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform”, se arată într-un comunicat al ANSA.
Adițional, ANSA mai recomandă următoare:
- Verificarea aspectului exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
- Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar;
- Carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider;
- Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
- Să se citească corect eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene;
- În unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
- La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.
- Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
- Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Totodată, ANSA atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Anual, în Republica Moldova, fiecare cetățean aruncă la gunoi, aproximativ 170 de kilograme de mâncare (în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe și legume), iar, în perioada sărbătorilor, cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare decât în zilele obișnuite.