Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

Cum să-ți controlezi gelozia atunci când ai o relație. Sfaturi de bun augur

10 Nov. 2021, 19:24
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
10 Nov. 2021, 19:24 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Gelozia este un sentiment comun în rândul oamenilor, dar aceasta declanșează adesea dureri de cap și suferință pentru ambii parteneri într-o relație de dragoste.

Există mai multe modalități de a face față geloziei, iar acest lucru poate reprezenta atât o oportunitate de îmbunătățire personală, cât și raportat la cuplu.

Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să îți controlezi gelozia într-o relație

Recunoaște că ești gelos și dă-ți seama de consecințele acestui fapt

Va fi foarte dificil pentru tine să rezolvi o problemă dacă nici măcar nu admiți că ai una. De aceea, primul pas este să fii sincer/ă cu tine însuți și să recunoști că ceva ar putea fi greșit. Apoi, vei putea identifica sentimentul de gelozie ca fiind ceva care ar putea avea un impact major asupra vieții tale, deoarece ar putea pune în pericol relația în care ești implicat/ă.

Deși acest lucru ar putea fi unul complicat, reține că este primul pas pentru a avea o relație mai sănătoasă cu tine și cu partenerul/a tău.

Fii atent la ceea ce înseamnă gelozia ta pentru tine, nu pentru alții

Chiar dacă rezolvarea problemei este scopul final, se recomandă ca înainte de a încerca să scapi de gelozie odată pentru totdeauna, să încerci să înțelegi ce încearcă gelozia ta să-ți spună despre tine. Este important să faci acest lucru, deoarece atunci poți aborda problema ca o oportunitate de a rezolva problema reală care a provocat-o în primul rând.

O modalitate de a face acest lucru este să îți pui următoarea întrebare: Ce problemă încearcă să rezolve gelozia mea?

Dacă provine din faptul că nu poți avea încredere în partenerul sau partenera ta, atunci situația trebuie îmbunătățită. Dacă, pe de altă parte, îți proiectezi nesiguranțele asupra partenerului/ei, atunci trebuie să lucrezi mai mult la stima de sine, de exemplu.

Exprimă-ți sentimentele la momenul potrivit

O altă modalitate de a face față geloziei este să vorbești cu partenerul/a despre cum te simți și de ce. Gelozia ta poate trece neobservată dacă iubitul sau iubita ta nu este cu adevărat conștient/ă de ceea ce simți în legătură cu anumite situații.

Este recomandat ca atunci când abordezi subiectul geloziei să nu arăți că ești nervos/oasă sau anxios/oasă. Încearcă să găsești momentul potrivit pentru a purta o conversație practică. Alege un moment în care amândoi aveți timpp și nu vă aflați întro situație stresantă, deoarece acest lucru ar putea agrava lucrurile.

Concentrează-te pe abilitățile și trăsăturile tale pozitive

Să uiți de defecte și să te concentrezi asupra trăsăturilor tale pozitive te pot ajuta să îți îmbunătățelti stima de sine. Acest lucru, la rândul său, te va ajuta să nu îți proiectezi nesiguranțele asupra partenerului/ei, ceea ce ar putea agrava lucrurile.

Fă-ți timp din când în când pentru a te gândi la o situație sau o experiență când ai fost mândru/ă de modul în care ai rezolvat o problemă sau la un moment în care te-ai simțit bine. Gândește-te apoi la talentele și abilitățile care te-au ajutat să obții acel succes.

Uneori gelozia te poate determina să te compari cu ceilalți și să te facă să simți că nimic din ceea ce ești sau ai nu este suficient pentru a-i impresiona pe ceilalți sau chiar pe tine. Concentrează-te asupra propriei valori și asupra a ceea ce faci bine. Odată ce ai terminat, fă-ți timp pentru a face lucruri care îți plac și pe care le faci bine.

Ține-ți imaginația sub control

Probabil știi deja că imaginația noastră tinde să ne ducă la niște stări dezlănțuite, imprevizibile. Dacă te simți supărat/ă sau gelos/oasă, imaginația ta poate alimenta aceste sentimente și, mai mult, să îți provoace gânduri care nu au nicio legătură cu realitatea.

Gândește-te bine la toate lucrurile rele pe care ți le-ai imaginat despre partenerul/a de viață și la dovezile pe care le ai pentru a crede că aceste teorii sunt adevărate. Poate că acest lucru te va ajuta să eviți gândurile obsesive și să le înlocuiești cu fapte.

Realitatea Live

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
27 Mai 2022, 17:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
27 Mai 2022, 17:27 // Societate //  Realitatea.md

Deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, l-a pus în dificultate pe procurorul general interimar, după ce a explicat în detalii ce s-a întâmplat cu adevărat la Banca de Economii și cum au dispărut cele 13 miliarde de lei din rezervele Băncii Naționale. El a atras atenția că subiectul acestui dosar penal sunt anume garanțiile acordate de stat, nu creditele acordate de BNM de-a lungul anilor.

„În dosarul penal despre frauda bancară, prejudiciul, așa cum a fost stabilit el de procurori, înseamnă nu creditele neperformante, care nu au fost returnate la timp sau deloc. Paguba se referă la creditul acordat de Banca Națională, urmate de garanțiile de stat, iar apoi decizia Guvernului Filip, în 2015, de a pune această povară pe umerii bugetului de stat. În 27 noiembrie 2014 a fost o emisie monetară, s-au tipărit bani, după aceea, în martie 2015, a fost acordată a doua tranșă a creditului de urgență. Iar aceste credite de urgență, adică banii oferiți băncii pentru creșterea lichidităților, cum a spus domnul Drăguțanu în cadrul conferinței din 1 decembrie 2014, erau gestionați de BNM și de Comitetul pentru Stabilitate Financiară, din care făceau parte prim-ministrul Leancă, ministrul Finanțelor, directorul CNA și alții”, a menționat Ulanov.

Potrivit lui, anume aceste persoane, prin propriile decizii și semnături, decideau ce se întâmplă mai departe cu acest credit de urgență.

„Totul arăta frumos, însă, în realitate s-a dovedit a fi o escrocherie de proporții, pentru care încercați acum să învinuiți cu totul alte persoane. Nici Ilan Șor, nici Marina Tauber nu au nimic cu banii statului care au fost acordați și distribuiți prin deciziile Guvernului, miniștrilor, guvernatorul BNM și cei din subordinea lor. În legătură cu aceste persoane aveți bănuieli rezonabile?”, a întrebat deputatul, însă procurorul Robu a evitat să ofere un răspuns.

Denis Ulanov a mai precizat că însuși guvernatorul BNM de atunci, Dorin Drăguțanu, a confirmat acest lucru, în cadrul unei conferințe de presă, pe 1 decembrie 2014.

„Într-o singură zi, pe 27 noiembrie, au avut loc un șir de evenimente: hotărârea Curții Supreme de Justiție privind întoarcerea pachetului de control statului, decizia Consiliului Concurenței cu privire la ajutorul de stat, a fost instituită administrare specială la bancă, iar a patra decizie consta în înlăturarea acționarilor din sfera de luare a deciziilor cu privire la activitatea băncii. Tot ce a avut loc după aceea, s-a făcut la decizia funcționarilor de stat. Solicitarea banilor, distribuirea și destinația lor. Este vorba de acele 13 miliarde de lei. Înainte de asta, Guvernul Leancă și-a asumat în două rânduri răspunderea pentru a putea întreprinde aceste acțiuni și a adaptat legislația în așa fel încât care le-ar fi permis să nu întâmpine piedici. De ce a fost nevoie să acorde bani unor bănci, pentru a le crește volumul de lichidități și să anunțe societatea că acestea vor continua să activeze, iar apoi să desființeze băncile, iar banii să-i distribuie, iar după aceea, să pună totul pe umerii acționarilor și a altor persoane care nu au nimic în comun cu modul în care s-au distribuit acești bani?”, a întrebat Ulanov.

În altă ordine de idei, deputatul Partidului „ȘOR” l-a întrebat pe procurorul general interimar de ce până acum nu există dosare penale pe numele persoanelor care au luat credite de la BEM și nu le-au mai întors. Și aici, șeful Procuraturii a fost evaziv în răspunsul său.

„Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție are tone de hârtii de la Banca de Economii, din 2014, când pachetul de control se afla în la acționarii privați. Declarațiile depuse la Procuratură și materialele cu privire la creditele neperformante, acordate de Banca de Economii, sunt fără număr. Eu am auzit însă doar despre dosarul penal pe numele lui Gacichevici, care se află pe rol de cinci sau șase ani, de un dosar penal pe o companie care a luat un credit pentru a procura un hotel, precum și unul pe numele unui casier din BEM, care a luat nu știu câți bani. Și cam atât. Când veți înainta învinuiri, la modul practic, sutelor de companii, persoanelor fizice, beneficiarilor, directorilor, celor care au organizat acordarea acestor credite, persoanelor interpuse, pentru faptul că au adus BEM în prag de faliment cu mult înainte ca acolo să vină acționarii privați? Iar apoi, aceste miliarde a fost acoperite cu creditele de urgență. Nu a fost deschis nici un dosar pe numele celor care au scos cu vagoanele banii din BEM”, a mai spus Denis Ulanov.

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală