Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Cumpărăturile online, tot mai populare în rândul moldovenilor. În mai puţin de doi ani, numărul vânzărilor s-a dublat

18 Sept. 2021, 20:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Sept. 2021, 20:38 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Creşte vertiginos numărul cetăţenilor Republicii Moldova care fac cumpărături online. Specialiştii spun că oamenii au simţit confortul de procura produse online în special după impunerea restricţiilor în perioada pandemiei. Potrivit datelor prezentate de Banca Naţională, din aprilie până în iunie, numărul şi valoarea plăţilor online a înregistrat o creştere cu 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului.

Experţii atrag însă atenţia că plăţile online stimulează achiziţionarea produselor de peste hotare în detrimentul comerţului local, potrivit TVR Moldova.

În mai puţin de doi ani, numărul vânzărilor on-line în Republica Moldova s-a dublat, iar restricţiile impuse din cauza pandemiei au jucat un rol horărâtor în acest sens. Această metodă de plată e preferată în special de tineri.

Anul trecut cetăţenii Republicii Moldova au cheltuit 11 miliarde de lei pentru produsele procurate on-line. Cinci miliarde de lei din această sumă s-au cheltuit pentru mărfuri cumpărate de peste hotare. E o tendinţă comercială îngrijorătoare pentru piaţa Republicii Moldova, spun experţii economici.

„În pandemie s-a accelarat un proces de reformatare a comerţului global. Companiile care pur şi simplu au avut un profit inemaginabil, au fost cele specializate pe profit on-line. Competiţia nu mai este locală, este una globală, cetăţianul RM când se aşează la calculator nu mai contează de unde procură marfă”, susține Veaceslav Ioniță, expert ecomic.

Expertul mai spune că autorităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru dezvoltarea comerţului local, afectat acum şi mai mult de creşterea volumului de produse procurate de peste hotare.

„Procurările bunurilor în interiorul ţării este foarte mică, incomparabil de mici cu cea ce procurăm peste hotare, din acest motiv autorităţile statului să vadă ce au întreprins, ca noi să câştigăm această competiţie globală şi să nu pomenim că tot comerţul cetăţenilor RM este făcut peste hotarele ţării”, conchide Veaceslav Ioniță.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 09:11 // În Lume //  Realitatea.md

Statele Unite ale Americii (SUA) iau în considerare adăugarea a patru ţări, printre care România și Bulgaria, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. Anunțul a fost făcut de secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, transmite Reuters.

“Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului. “Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize.

Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

“De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a spus Dow.

În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii “şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver”.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău