Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

Cupa Businessului Creativ și-a ales campionii. Aceștia vor concura în finala globală din Danemarca

25 Mai 2021, 12:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Mai 2021, 12:21 // Societate //  Valentina Buză

Cupa Businessului Creativ (CBC) și-a desemnat cei doi campioni naționali. Astfel, echipele justlikethis.design și BOLD sunt campionii naționali ai CBC pentru anii 2020 și 2021. Campionii naționali vor concura pentru titlu de „cel mai inovativ și creativ”, în finala globală din Danemarca, pe 28-29 iunie.

CBC este competiția dedicată antreprenorilor din domeniul industriilor creative, care caută idei inovative și revoluționare cu potențial de piață.

Pentru ediția din acest an s-au înscris 17 concurenți, dintre aceștia doar șapte au ajuns în finală și anume:

 • design– platformă de design a materialelor promoționale pentru fermieri,
 • ARTTATITOStudio de art-terapie pentru persoanele cu boli mintale,
 • Primal Tech– Îmbrăcăminte inovativă pentru activități exreme,
 • Tripflow– Platformă inovativă de co-organizare a călătoriilor,
 • Feniya– Platformă colaborativă pentru de promovare a antreprenoriatului feminin sustenabil,
 • BOLD– Platformă online dedicată NEW MEDIA ART în comunicarea de brand și marketingul experiențial,
 • Moldoways– Proiect de promovare a turismului și produselor moldovenești prin diaspore.

Juriul a evaluat finaliștii după următoarele criterii:

 • Creativitatea, cât de creativă este ideea, se potrivește bine pentru industriile creative, cât de inovatoare este în termeni de produse sau servicii, relații sociale, abordarea clientului, cum vă angajați pe clienți, cum vă bazați pe abilitățile creative pentru a dezvolta idea de afacere.
 • Potențialul de piață: ideea este scalabilă, apți pentru e recepționa investiții/discuta cu investitorii, cât de dificil este de copiat ideea, noi piețe de desfacere, proprietate intelectuală relevantă
 • Executarea afacerii: aveți o echipă bună, cu abilități complementare, prezentați un model de afaceri robust, aveți în prezent o strategie puternică de implementare.
 • Abilități de prezentare: puteți face o prezentare bună și puteți convinge juriul și poate potențialii parteneri și investitori să colaboreze

Membrii juriului au menționat că a fost destul de dificil să selecteze campionii.

„Toți participanții merită respect și încurajare pentru ceea ce au făcut. Câștigătorii pentru 2021 sunt companii care sunt orientate spre recuperarea post-covid. Acest lucru va crește tendințele post-covid. Vice campion pentru CBC202o este TripFlow. Campionii CBC2021 au fost desemnați echipa BOLD”, a spus Dona Școla, membrul juriului.

De asemenea, Campionii vor avea șansa de a participa la Creative Business Academy, un maraton de opt zile pentru sesiuni de instruire intensive pentru dezvoltarea antreprenoriatului,  dar și vor avea un bilet de intrare la „BRIGHT”, conferința care unește antreprenori, lideri de opinie, investitori în domeniul industriilor creative.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 09:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 09:14 // Societate //  Petru Beregoi

Cetățenii moldoveni care muncesc în Italia vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaș. În acest sens, președinta țării, Maia Sandu, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando au semnat un Acord în domeniul securității sociale, în cadrul vizitei de lucru pe care o desfășoară la Roma, în perioada 18-20 iunie curent.

„Am semnat, împreună cu Ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale. Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a anunțat Sandu.

Potrivit documentului, fiecare stat

va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a mai spus Maia Sandu.

Scopul final al tratatului este ca cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Încheierea Acordului va contribui la consolidarea securității sociale și va intensifica colaborarea între autoritățile și instituțiile competente ale celor două state contractante.

Menționăm că, Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 14 state.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției