Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Avocații lui Șor: „Decizie abuzivă cu scop de intimidare”. Curtea de Apel i-a amendat pentru neparticipare la ședințe

19 Oct. 2021, 18:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 18:29 // Politica //  Realitatea.md

Decizia Curții de Apel Chișinău, de a amenda avocații pentru că nu s-au prezentat la ședința instanței de judecată, este una ilegală, care are scopul de a continua intimidările la adresa liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute de către avocații lui Ilan Șor, Aureliu Colenco și Denis Calaida, după ce magistrații CA Chișinău au decis să-i sancționeze și au dispus să fie desemnat un apărător din oficiu. Ședința de judecată în dosarul lui Ilan Șor, programată pentru marți, 19 octombrie, a fost amânată, din motiv că niciunul dintre cei trei avocați ai liderului Partidului „ȘOR” nu s-au prezentat la ședință. Prin urmare, completul de judecători, care examinează dosarul lui Ilan Șor, a decis să-i amendeze pe avocații Aureliu Colenco și Denis Calaida cu câte 1 000 de lei, pentru neparticiparea la ședința de judecată. Totodată, magistrații au decis să desemneze și un apărător din oficiu, începând cu următoarea ședință programată în privința dosarului în care este vizat Ilan Șor.

În context, apărătorii lui Șor au spus că decizia CA Chișinău este ilegală, deoarece ei au informat, în prealabil, instanța de judecată că vor lipsi de la ședința de judecată.

„La ora 11:40, am informat Curtea de Apel Chișinău în privința faptului că participăm la o ședință de judecată privind prelungirea arestului preventiv a unei persoane. Avem și cererea care confirmă acest lucru. În plus, avem două confirmări care demonstrează că am fost prezenți la ședință, în sectorul Ciocana, între orele 11:30-14:20, motiv pentru care considerăm că decizia de astăzi privind amendarea avocaților este una ilegală. Contravine legii și decizia privind citarea avocaților din oficiu.

Și asta deoarece sunt avocați aleși. Noi am informat instanța de judecată și considerăm că cererea noastră, de amânare, a fost întemeiată, deoarece dosarele privind examinarea cererilor de arestare preventivă sunt prioritare. Prin urmare, vom contesta deciziile Curții de Apel Chișinău. Prin decizia de astăzi nu se urmărește decât prelungirea intimidării clientului Ilan Șor. De asemenea, menționăm faptul că avocații sunt în continuare intimidați de instanța de judecată”, a declarat avocatul Aureliu Colenco.

La rândul său, avocatul Denis Calaida a precizat următoarele:

„Justiția devine subiectivă. Constatăm faptul că libertatea omului nu are prioritate. La ședința la care am participat, în cadrul căreia au fost impuse condiții dure a arestării preventive, dar instanța consideră că, prioritar, este acest dosar care urmează să fie examinat în regim obișnuit și în mod obiectiv.

În pofida faptului că instanța de judecată au fost informată, ni s-a aplicat amendă. Considerăm drept neîntemeiată această încheiere. Presupunem că aceasta va fi casată de Curtea Supremă de Justiție. Vom înainta un recurs în acest sens”, au adăugat avocații.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Nov. 2021, 10:48 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Un funcționar din Edineț este cercetat penal de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție pentru trafic de influență.

Acesta ar fi „aranjat” eliberarea unui permis de conducere, iar pentru serviciile sale ar fi pretins și primit 900 de euro mită.

„Potrivit datelor anchetei, în acțiunile sale infracționale, bărbatul ar fi susținut că are influență asupra angajaților Secției de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din orașul Bălți și că poate organiza susținerea cu succes a probelor teoretice și practice, cu eliberarea ulterioară a permisului de conducere de categoria B. Pentru că nu s-ar fi ținut de cuvânt, tânărul a fost denunțat la CNA, iar urmare a măsurilor speciale de investigație întreprinse, acesta a fost reținut pentru 72 de ore. Bărbatul a fost recunoscut în calitate de bănuit, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare sau amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale”, anunță CNA.

În perioada 2020-2021, CNA a documentat peste 100 de cazuri, preponderent de trafic de influență, privind acțiunile persoanelor implicate în obținerea frauduloasă a permiselor de conducere.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală