Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Dacă nu participă în alegeri măcar să susțină. Un partid își îndeamnă simpatizanții să voteze nr.9 din buletinul de vot

05 Iul. 2021, 17:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
05 Iul. 2021, 17:46 // Politica //  Petru Beregoi

Uniunea Centristă din Moldova nu s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, dar îndeamnă cetățenii să voteze Platforma „Demnitate și Adevăr”. Mihai Petrache, președintele Uniunii Centriste, este de părere că în Parlamentul trecut, Platforma DA a fost cea mai combativă și eficientă fracțiune, este un partener politic de nădejde, care a dovedit că nu-și trădează partenerii, transmite IPN.

Într-o conferință de presă la IPN, liderul Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, a precizat că motivul principal pentru care Uniunea Centristă nu participă la anticipate este că își dorește să reducă „densitatea concurenților electorali pe metru pătrat” și să ofere concurenților electorali principali șansa să formeze o majoritate parlamentară democratică, pro-europeană, stabilă și funcțională în viitorul Parlament.

Potrivit lui Mihai Petrache, unii actori politici și concurenți electorali își fac iluzii în privința rezultatelor alegerilor și nu țin cont de faptul că Republica Moldova este condamnată să fie guvernată de majorități de coaliție. Orice tendință de a obține o majoritate absolută în alegeri parlamentare este contraproductivă, pentru că niciun partid politic, fie de dreapta, de centru sau de stânga, nu are șanse să obțină o majoritate absolută în Parlament și să-și asume responsabilitatea de a guverna țara.

Mihai Petrache atenționează asupra faptului că alegerile parlamentare sunt diferite de cele prezidențiale.

„La prezidențiale, în primul tur, de regulă, cetățenii votează cu inima, din emoții, din relații corporative, de rudenie, tot ce vreți, având posibiltatea să-și corecteze votul în turul doi, atunci când deja este impus de situație să ia o decizie rațională, calculată și să-și dea votul pentru cel mai bun candidat, în viziunea alegătorului. În alegerile parlamentare nu există această variantă, de a vota cu inima, apoi cu capul, există un singur tur, se votează o singură dată. Din acest motiv, fac apel către cetățeni să-și asume responsabilitatea pentru a vota rațional”, a spus președintele Uniunii Centriste din Moldova.

Mihai Petrache îi îndeamnă pe cetățeni să țină cont de faptele unui anumit concurent electoral și care au fost efectele activității lui în parlamentele precedente, să voteze nu doar liderul unui anumit partid, dar cu echipa formațiunii politice.

Precizăm că, Platforma DA se regăsește pe poziția a noua în buletinul de vot.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate