Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Dacă nu știai, noi îți spunem: Există „insula nemuririi”. Oamenii trăiesc peste 100 de ani. Secretul longevității

09 Oct. 2021, 16:08
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
09 Oct. 2021, 16:08 // Life //  Petru Beregoi

Okinawa, cunoscută ca „insula nemuritorilor”, are cea mai mare concentrație de centenari din Japonia. Satul Kitanakagusuku ocupă primul loc în ceea ce privește longevitatea femeilor japoneze, relatează BBC.

Care este secretul acestei insule care îi face pe locuitorii săi să ducă o viață mai lungă și mai fericită?

Deși sunt puțini medici în Okinawa, aici trăiesc mulți vârstnici care sunt sănătoși. Iar unii dintre ei sunt centenari. Membrii familiei îi consideră o comoară.

„Cel mai bun lucru din viața mea e că am fost binecuvântată cu 6 copii. Mă simt bine. Îmi place să mă plimb și să mă văd cu prietenii. Am mulți prieteni, multe sunt bunici. Vorbim despre mâncare și despre orice”, spune Nobu Higa, o locuitoare din Okinawa în vârstă de 100 de ani.

„Niciodată nu am crezut că voi trăi 100 de ani și că voi ajunge aici sănătoasă. Am luat fiecare zi la rând și așa am ajuns aproape centenară”, spune Hatsuko Kyan, în vârstă de 97 de ani.

„Nu am luat niciodată medicamente. Am multe hobby-uri, îmi place să fiu activă. Ce îmi place cel mai mult e să fiu printre oameni, să vorbim și să dansăm împreună. Mă face să mă simt sănătoasă”, spune Yukiko Kina, în vârstă de 88 de ani.

Mulți atribuie longevitatea locuitorilor din Okinawa tradiției locale „moai”, adică grupuri de sprijin. La început, aceste grupuri strângeau fonduri pentru lucrări publice sau pentru a-i ajuta pe membrii grupului care treceau prin perioade dificile.

„Aici toată lumea ia parte la moai. Eu sunt cu colegi de școală și prieteni. Sunt membră în trei grupuri, într-unul sunt de 50 de ani. Abia aștept să ne întâlnim, să stăm de vorbă și să râdem. Nu aș renunța la moai. Ce rost are să trăiești, dacă nu ai cu cine să te bucuri?”, spune Yukiko Kina.

Medicul Makoto Suzuki a colectat date medicale, de nutriție și sociale despre peste 1.000 de centenari din Okinawa, timp de patru decenii. Secretul longevității ar fi: dieta, activitatea fizic, evoluție individuală și ajutor reciproc

„Am găsit patru factori de longevitate: dieta, activitatea fizic, evoluție individuală și ajutor reciproc. Împreună, acești factori contribuie la longevitate. Sănătatea spirituală e importantă. Noi îi spunem „ikigai”. Este ceva ce poți face doar tu, aproape o misiune personală. Când nu mai avem „ikigai”, murim”, spune medicul.

Yukiko Kina este locuitoarea care are 15 nepoți și 13 strănepoți.

„Nepoții și strănepoții mă adoră. Ei sunt „ikigai” pentru mine. Am 15 nepoți și 13 strănepoți. Faptul că sunt aproape de ei, acesta e secretul sănătății mele. Nu știu niciun cuplu care să fi fost atât de apropiat ca noi. Oriunde mergeam, ne țineam de mână. Soțul meu îi saluta pe toți cu un zâmbet, toată lumea îl cunoștea. Când a împlinit 100 de ani, sătenii au trimis un fotograf să-i facă portretul. Vreau să fac și eu tot ce pot să trăiesc 100 de ani”, spune Yukiko Kina.

Soțul ei a murit la vârsta de 101 ani.

Satul Kitanakagusuku din Okinawa este primul din lume în ceea ce privește longevitatea femeilor, în ultimii 10 ani.

Pentru a sărbători acest lucru, municipalitatea organizează în fiecare an un concurs de frumusețe pentru femeile în vârstă de peste 80 de ani.

„Am vrut să particip la acest concurs pentru că am vrut să devin un model pentru cei mai tineri. Cele trei lucruri pe care le consider importante sunt sportul, dieta și socializarea. Cred că comunicarea este cel mai important lucru”, spune Yoko Ito, în vârstă de 81 de ani.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală