Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

De ce a fost reținut Alexandr Stoianoglo? Documentul de la care a pornit totul într-o zi

06 Oct. 2021, 09:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
06 Oct. 2021, 09:55 // Societate //  Realitatea.md

Procurorul Victor Furtuna, desemnat de CSP să investigheze ilegalitățile sesizate de deputatul PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo, a anunțat că procurorul general suspendat a fost reținut pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor. Documentul de la care a pornit totul – de la suspendare din funcție, la percheziții și la reținere – este dispozitivul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din data de 5 octombrie curent.

Mai întâi, potrivit dispozitivului, 10 membri CSP și-au dat acordul privind desemnarea unui procuror pentru investigarea acțiunilor pretins ilegale ale lui Alexandr Stoianoglo. Victor Furtuna din cadrul Procuraturii Anticorupție a obținut acest drept.

Este de menționat că, totuși, trei membri au avut o opinie separată.

Deși hotărârea poate fi contestată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău, exact în aceeași zi Victor Furtuna a dispus inițierea urmăririi penale și, cu câteva minute înainte de briefing-ul de presă anunțat de procurorul general, la Procuratura Generală și-au făcut apariția ofițerii SIS. Briefing-ul nu a mai avut loc, pentru că în acel moment se desfășurau percheziții în biroul lui Alexandr Stoianoglo.

Mai târziu, a fost escortat la el acasă pentru percheziții și acolo. Atunci, Victor Furtuna a confirmat reținerea pentru 72 de ore. Nu a spus și unde își va ispăși măsura provizorie, dar a ulterior s-a aflat că timp de 3 zile se va afla în izolatorul de detenție provizorie a Poliției Capitalei.

Înainte de declarațiile procurorului, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, de pe pragul Procuraturii Generale a dezvăluit presei mai desfășurat despre capetele de acuzare. Potrivit acestuia, este vorba despre indemnizația care a fost acordată lui Nicolae Chitoroaga ilegal, „deși legea spune clar că dacă omul este urmărit penal nu ai dreptul să-i acorzi indemnizație”. Acesta a fost șef al PCCOCS.

Ulterior, a menționat proprietățile deținute de Svetlana Curdova, soția lui Stoianoglo în Ucraina – „o firmă care este de fapt deținută de Veaceslav Platon”. Doar că procurorul Victor Furtuna a explicat că Svetlana Curdova nu are nicio calitate procesuală la această etapă.

În această ordine de idei, Sergiu Litvinenco a mai spus că procurorul general suspendat este acuzat de renunțarea la învinuire în cazul lui Platon, „toate lucrurile sunt legate de Platon”, dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.

Amintim că, la ieșire din Procuratura Generală, fiind însoțit de ofițerii SIS, Alexandr Stoianoglo a reușit să declare că este vorba de o răzbunare.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 15:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 15:32 // Societate //  Realitatea.md

În data de 29.09.2023, Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM – APIT a avut o participare deosebită la cea de-a 30 jubiliară ediție a World Travel Awards care s-a desfășurat în Batumi, Republica Autonomă Adjaria, Georgia. Evenimentul a adunat împreună lideri și profesioniști din industria turismului de top din întreaga lume.

În deschiderea evenimentului, președintele Republicii Autonome Adjaria a luat cuvântul și a vorbit despre importanța cooperării între guverne, organizații și lideri din industria turismului.

„A fost un privilegiu să găzduim sărbătoare noastră de 30 de ani la Batumi pentru un eveniment istoric care va dura mult timp în memoria tuturor”, a spus, Graham Cooke, fondator, WTA.

Prezența Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova la acest eveniment a fost un moment crucial în eforturile lor de promovare a turismului în țara noastră.

Domnul Sergiu Manea, președintele APIT, a avut întrevedere cu președintele Republicii Autonome Adjaria, domnul Tornike Rijvadze, precum și domnul Graham Cooke și cu alte oficialități influente din cadrul World Travel Awards. În timpul discuțiilor, domnul Manea a prezentat potențialul turistic al Republicii Moldova și a evidențiat diversitatea atracțiilor turistice pe care țara le oferă, precum și capacitățile pentru transportarea turiștilor cu companiile aeriene naționale, în special cu liderul aviației civile- FLYONE.

Discuțiile au fost extrem de productive și s-a stabilit o punte de comunicare între APIT și organizatorii World Travel Awards pentru a explora posibilitatea de a găzdui viitoarea ediție a WTA în Republica Moldova. Aceasta ar oferi o platformă unică pentru promovarea destinațiilor turistice din Moldova și ar atrage atenția asupra potențialului și atracțiilor unice ale țării.

Impresionat de prezentarea domnului Manea și de angajamentul asociației în promovarea turismului, domnul Graham Cooke a arătat interes și s-a declarat deschis să analizeze oportunitatea organizării următoarei ediții a World Travel Awards (WTA) în Republica Moldova. Acest lucru ar oferi oportunități imense pentru promovarea destinațiilor turistice ale țării și ar încuraja dezvoltarea industriei turismului în Moldova.

Participarea Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova la World Travel Awards 2023 a reprezentat un moment important în promovarea turismului în țara noastră la nivel internațional. Prin colaborarea și eforturile depuse, APIT continuă să își consolideze poziția de lider și să contribuie la dezvoltarea industriei turismului în Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală