Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

De ce a fost reținut Alexandr Stoianoglo? Documentul de la care a pornit totul într-o zi

06 Oct. 2021, 09:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
06 Oct. 2021, 09:55 // Societate //  Realitatea.md

Procurorul Victor Furtuna, desemnat de CSP să investigheze ilegalitățile sesizate de deputatul PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo, a anunțat că procurorul general suspendat a fost reținut pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor. Documentul de la care a pornit totul – de la suspendare din funcție, la percheziții și la reținere – este dispozitivul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din data de 5 octombrie curent.

Mai întâi, potrivit dispozitivului, 10 membri CSP și-au dat acordul privind desemnarea unui procuror pentru investigarea acțiunilor pretins ilegale ale lui Alexandr Stoianoglo. Victor Furtuna din cadrul Procuraturii Anticorupție a obținut acest drept.

Este de menționat că, totuși, trei membri au avut o opinie separată.

Deși hotărârea poate fi contestată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău, exact în aceeași zi Victor Furtuna a dispus inițierea urmăririi penale și, cu câteva minute înainte de briefing-ul de presă anunțat de procurorul general, la Procuratura Generală și-au făcut apariția ofițerii SIS. Briefing-ul nu a mai avut loc, pentru că în acel moment se desfășurau percheziții în biroul lui Alexandr Stoianoglo.

Mai târziu, a fost escortat la el acasă pentru percheziții și acolo. Atunci, Victor Furtuna a confirmat reținerea pentru 72 de ore. Nu a spus și unde își va ispăși măsura provizorie, dar a ulterior s-a aflat că timp de 3 zile se va afla în izolatorul de detenție provizorie a Poliției Capitalei.

Înainte de declarațiile procurorului, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, de pe pragul Procuraturii Generale a dezvăluit presei mai desfășurat despre capetele de acuzare. Potrivit acestuia, este vorba despre indemnizația care a fost acordată lui Nicolae Chitoroaga ilegal, „deși legea spune clar că dacă omul este urmărit penal nu ai dreptul să-i acorzi indemnizație”. Acesta a fost șef al PCCOCS.

Ulterior, a menționat proprietățile deținute de Svetlana Curdova, soția lui Stoianoglo în Ucraina – „o firmă care este de fapt deținută de Veaceslav Platon”. Doar că procurorul Victor Furtuna a explicat că Svetlana Curdova nu are nicio calitate procesuală la această etapă.

În această ordine de idei, Sergiu Litvinenco a mai spus că procurorul general suspendat este acuzat de renunțarea la învinuire în cazul lui Platon, „toate lucrurile sunt legate de Platon”, dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.

Amintim că, la ieșire din Procuratura Generală, fiind însoțit de ofițerii SIS, Alexandr Stoianoglo a reușit să declare că este vorba de o răzbunare.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 18:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
18 Ian. 2022, 18:21 // Actualitate //  Maria Timofti

Biroul pentru Reintegrare anunță că în rezultatul dialogului cu autoritățile ucrainene cu privire la situația autovehiculelor cu plăci de înmatriculare din regiunea transnistreană de format neautorizat, care nu au reușit să revină în regiune până la 1 octombrie 2021, cu titlu de excepție și ținând cont de aspectele umanitare ale acestei situații, autoritățile ucrainene au adoptat decizia, de a permite:

a) tranzitarea teritoriului Ucrainei în perioada 24 ianuarie – 24 februarie 2022 a unităților de transport cu plăci din regiunea transnistreană aflate în state terțe;
b) ieșirea autovehiculelor din respectiva categorie de pe teritoriul Ucrainei în direcția Republica Moldova în perioada 24 ianuarie – 01 aprilie 2022.

Despre aceste decizii au fost informați prin canalul de comunicare stabilit oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol și actorii formatului de negocieri ,,5+2″.

În același timp, biroul pentru Reintegrare menționează că mecanismul pus în aplicare începând cu data de 01 septembrie 2021 rămâne în vigoare și, respectiv, participarea în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar mijloacelor de transport înregistrate conform dispozițiilor generale ale legislației Republicii Moldova și cu respectarea cerințelor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală