Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

De coșmar! Prizonieră în Caucaz! Istoria reală a unei fete de 18 ani, bătută de rude, ca să se mărite. Ce-i cu ea acum?

07 Iul. 2021, 12:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
07 Iul. 2021, 12:46 // În Lume //  Realitatea.md

K., o tânără de 18 ani, cetățeană a Rusiei și Suediei a fugit din Daghestan, republică situată în zona Caucazului, după ce rudele de acolo au încercat să o forțeze să se mărite cu un bărbat necunoscut. Numele acesteia nu a fost făcut public din motive de securitate, fiind dezvăluită doar prima inițială. Mai târziu, Comitetul raional de anchetă al Rusiei, Buinakski, sub jurisdicția căruia cade Daghestanul, a chemat-o la audieri.

De la vârsta de 9 ani, K. locuiește în Suedia. Recent, părinții au rugat-o să-și viziteze bunicul în Daghestan și să fie prezentă la o nuntă de-a rudelor. Atunci când a sosit pe data de 23 iunie, rudele au anunțat-o că ea este obligată să se mărite cu o persoană cu care s-au înțeles. „Ea a refuzat, iar rudele au început să o bată”, a povestit Olga Gnezdilova, avocata K.

Au ținut-o forțat în casă, i-au luat telefonul mobil și documentele.

Unchiul a amenințat-o cu moartea de dragul demnității, pentru că, potrivit lui, refuzul de a se căsători dezonorează familia. Prizoniera și-a implorat mama, bunica, bunicul și alt unchi să nu o dea de soție, însă aceștia i-au replicat că este obligată să cadă de acord, „dacă nu vrea să fie înmormântată alături de mătușa sa”.

Paralel cu această situație, erau în toi pregătirile de nuntă. Rudele au trimis invitațiile, au fost colectate cadouri de la oaspeți – aur și bani.

La un moment dat, K. a reușit să ia legătura cu un prieten din Suedia pe care l-a rugat să o ajute. Acela s-a adresat la poliția suedeză. S-a întâmplat pe 29 iunie, când polițiștii au sesizat compania de avocați „Inițiativa juridică”. K. la fel a sunat și la poliția din Daghestan, după care a fost preluată pentru interogări la Ministerul de Interne. A petrecut acolo toată noaptea depunând plângeri.

În dimineața de 30 iunie, a părăsit secția de poliție, s-a ascuns de rude și a plecat din Daghestan. A ajuns la Moscova și a zburat înapoi în Suedia.

După dispariția tinerei, rudele s-au adresat la Ministerul de Interne pentru a o da în căutare.

Avocata Olga Gnezdilova a mai dezvăluit jurnaliștilor o înregistrare dintre ea și oamenii legii locali, discuție care a avut loc când tânăra încă se afla pe teritoriul Daghestanului. Oamenii legii au cerut ca, în timp de 30 de minute, K. să fie la poliție, altfel Ministerul de Interne „va închide toate străzile, intrările și ieșirile republicii” și o va da în căutare. Avocata le-a propus să le transmită înregistrări audio cu plângerile tinerei care a fugit de acasă și se teme să se întoarcă din cauza amenințărilor. Poliția însă a refuzat.

„Nunta, pe care rudele nu au anulat-o după ce K. a reușit să evadeze, pentru că au fost invitați 500 de oaspeți și au fost adunate cadouri în sumă de jumătate de milion de ruble, totuși a fost anulată. Mai mult, rudele avea de gând să caute altă soție prin familie, însă ceremonia nu a mai avut loc, pentru că în Daghestan au fost interzise evenimentele în masă din cauza coronavirusului”, a mai povestit avocata.

Ministerul de Interne din Daghestan a declarat presei că nu au nicio informație despre un asemenea caz.

Chemată la audieri

Anchetatorii au așteptat-o pe K. să se prezinte la audieri pe data de 6 iulie. În solicitarea Comitetului de anchetă nu a fost indicat statutul tinerei în cadrul procesului inițiat și nici fapta pe care a fost deschis.

În prezent, K. se află sub protecția poliției suedeze, fiind nevoită să-și modifice locul de trai. Se decide dacă va putea să comunice cu jurnaliștii.

După ce tânăra a fugit, un prieten de-al ei s-a adresat șefului Comitetului de anchetă, Aleksandr Bastrînkin, cu rugămintea de a porni un proces și pe tentativa de viol și omor, deja pe faptul că a fost bătută și pe faptul că s-a încercat vânzarea unei persoane. Acesta la fel și-a modificat locul de trai.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată