În a cincea lună a invaziei militare pe scară largă de către Rusia a Ucrainei independente, liderii NATO vor promite asistență statelor baltice și Ucrainei. O astfel de decizie va fi luată la un summit de trei zile de la Madrid.
De asemenea, liderii NATO îi vor cere președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să ridice dreptul de veto asupra cererilor Finlandei și Suediei de a adera la alianță.
Diplomații spun că liderii NATO speră să convină asupra unui ajutor militar sporit Ucrainei, a cheltuielilor comune pentru apărare, a cimentării hotărârii reînnoite de a contracara ascensiunea militară a Chinei și atrimite mai multe trupe pentru a apăra statele baltice. În plus, se va solicita Turciei să nu împiedice Finlanda și Suedia să adere la NATO.
Spania face presiuni ca NATO să acorde mai multă atenție flancului său sudic pentru a face față migrației și militanților din regiunea Sahel din Africa. Liderii din Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud sunt așteptați să participe la summit, ca parte a unei strategii mai ample a SUA de extindere a prezenței occidentale în Indo-Pacific pentru a contracara China.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Germania a spus deja că va pregăti trupe suplimentare pentru a apăra Lituania dacă Rusia încearcă să pună mâna pe teritoriul NATO. Se așteaptă ca Marea Britanie să facă același lucru pentru Estonia, în timp ce Letonia speră că Canada le va oferi trupe suplimentare.
Războiul din Ucraina și poziția NATO:
Președintele Vladimir Zelenski este sigur că dacă Ucraina ar fi membră a Alianței, atunci lupta pentru independența sa ar avea loc totuși.
„Dacă Ucraina ar fi fost în NATO, sunt sigur că ar fi totuși o bătălie pentru independența țării. Dar ar fi diferit. Nu ar fi fost atâtea pierderi, ar fi putut exista un fel de conflict militar sau provocări din Rusia, dezacordul lor și altele asemenea. Dar cred că am fi salvat un număr mare de oameni”, a spus șeful statului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că garanțiile de securitate pentru Ucraina ar trebui discutate după încheierea războiului început de președintele rus Vladimir Putin. Sprijinul ucrainenilor pentru aderarea la NATO a scăzut, potrivit sondajelor.
La 25 iunie 2022, șeful adjunct al biroului președintelui Igor Zhovkva a declarat că Ucraina refuză temporar să ia măsuri pentru aderarea la NATO. Pe 26 iunie, a devenit cunoscut faptul că NATO ar putea începe cea mai mare desfășurare de forțe ale Alianței de după Războiul Rece.