Antreprenorii vor putea contesta deciziile organelor de control în instanță. Decizia este inclusă în pachetul de debirocratizare, votat miercuri, 6 martie, la ședința cabinetului de miniștri.
„Sunt introduse sancțiunile, în cazul abuzurilor din partea inspectorilor și se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control din partea Cancelariei de Stat. Va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații”, oferite de inspectori, astfel încât antreprenorii vor pierde timp mai puțin în înlăturarea și prevenirea încălcărilor și reducerea incidenței amenzilor”, transmite Ministerul Economiei.
Planurile de control vor fi unificate, luând în considerare tipul afacerii și riscurile. Se vor revizui condițiile verificărilor inopinate și vor fi incluse în legislație prevederi specifice, cu referire la agenții economici care se eschivează de controale.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator.
Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.
Aceste modificări sunt menite să creeze un mediu, în care afacerile se pot dezvolta, progresa și inova. Astfel, putem dezvolta o economie puternică și durabilă pentru Republica Moldova, o economie care oferă oportunități pentru toți, de la cei mai mari antreprenori până la cei mai mici comercianți”, notează reprezentanții Ministerului Economiei.
Conform autorității, astfel vor fi reduse stresul asociat cu controalele, se va economisi timpul antreprenorilor și li se vor oferi pârghii de remediere rapidă, dar și conformare voluntară, dacă se constată încălcări.