Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

Decizia CtEDO pe cazul Stoianolgo: Procurorul general demis anunță dacă ar putea fi restabilit în funcție

24 Oct. 2023, 15:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
24 Oct. 2023, 15:42 // Actualitate //  Victoria Laur

După decizia CtEDO pe cazul Stoianolgo, fostul procuror general demis vrea ca membrii CSP să îl asculte și să îi permită să prezinte probe,  deoarece nu i-au permis acest lucru în 2021, înainte de suspendarea din funcție și nu l-au lăsat să ia cunoștință cu plângerea depusă.

Stoianoglo și apărătorii săi afirmă că dovezile prezentate s-au bazat pe capturi de ecran și informații din presă. Conform fostului procuror general, restabilirea sa în funcție depinde de deciziile luate la Președinție, afirmă că nu a mers la CtEDO pentru a primi prejudicii, însă le va solicita dacă guvernarea nu va găsi soluții pentru cazul său.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Decizia emisă de doamna președintă am atacat-o în mod administrativ. Am folosit calea prevăzută de lege. Am depus cerere la Președinție. Am primit răspuns. Mâine-poimâine adresăm în instanța de judecată cerere pentru anularea decretului președintelui. (…) În ceea ce privește restabilirea, depinde de doamna președintă. Cred că în situația creată este imposibil. Putem rezolva problema doar prin decizia instanței de judecată, dar la urma urmei suntem siguri că câștigăm dosarele respective. Cât mai mult vor dura procedurile, atât mai mare prejudiciu va fi adus Republicii Moldova”, a declarat Stoianoglo.

CtEDO a publicat marți decizia prin care condamnă Republica Moldova, deoarece lui Alexandr Stoianoglo nu i s-a acordat dreptul la tribunal atunci când a fost suspendat din funcție.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală