Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Decizie ce alarmează comunitatea internațională! Japonia va deversa apa contaminată de la Fukushima în Oceanul Planetar

13 Apr. 2021, 11:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
13 Apr. 2021, 11:16 // În Lume //  Realitatea.md

Japonia anunță că va elibera în mare peste un milion de tone de apă tratată cu substanțe radioctive de la centrala nucleară avariată de la Fukushima. Cantitatea enormă de apă contaminată, de 1,25 milioane de tone, este depozitată în prezent în peste o mie de rezervoare în apropierea centralei, în regiunea de nord-est a Japoniei.

Această decizie, vine la mai bine de zece ani de la dezastrul nuclear de la uzina Fukushima Daiichi din 2011, fiind întârziată în mod repetat din cauza preocupărilor de siguranță și a opoziției puternice a pescarilor locali.

Eliberarea apei va începe în aproximativ doi ani, iar întregul proces va dura decenii.

Premierul nipon, Yoshihide Suga, spune că aceasta este opțiunea cea mai realistă și că este inevitabilă. Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel a substanţelor radioactive semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus el.

Operatorul centralei a precizat că va filtra apa contaminată pentru a îndepărta izotopii radioactivi, lăsând doar tritiul, element extrem de greu de extras. Apa va fi diluată pentru a micșora nivelul de tritiu, până sub limitele de reglementare și abia mai apoi, va fi pompată în ocean.

Decizia este criticată de țările vecine, inclusiv de China, de pescarii locali și de grupurile de mediu, care se opun deja de ani de zile.

China a zis că este într-o „stare serioasă de îngrijorare” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate. De asemenea, Coreea de Sud şi-a exprimat și ea „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa radiocativă.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, susține că nu există „nici un rău” în eliberarea apei tratate în mare. „Nu este ca și cum ai vedea marea strălucind în mov sau verde și toți peștii vor fi morți, iar Oceanul Pacific va fi distrus”.

„Acest lucru s-a mai întâmplat și în Atlanticul de Nord, în Marea Mediterană și în multe alte părți ale lumii. Nu există niciun impact negativ asupra mediului”, a adăugat el.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 17:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
08 Dec. 2021, 17:51 // Societate //  Valentina Buză
Responsabilii din cadrul Serviciului Vamal informează că în ultimele 42 de ore, angajații Serviciului Vamal au prevenit 16 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Mai exact, la postul vamal Leușeni au fost înregistrate 9 dintre cazuri, iar printre bunurile nedeclarate, depistate în urma controlului vamal erau piese auto uzate, stații de alimentare pentru autoturisme electrice, articole vestimentare, produse cosmetice.
„Alte trei tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. La stoparea și efectuarea controlului vamal al mărfurilor transportate pe teritoriul țării, pe traseele Chișinău-Anenii Noi, Chișinău-Leușeni și în raionul Briceni, ofițerii vamali au depistat instrumente electrice, articole vestimentare, piese auto, anvelope uzate și legume proaspete în cantități comerciale. Pentru toate aceste bunuri, șoferii nu au putut prezenta actele de proveniență legală”, se arată în nota informativă a Serviciului Vamal.
De asemenea, la intrarea în țară prin postul vamal Palanca, inspectorii vamali au depistat, în urma controlului de specialitate, un lot comercial de caviar, transportat de doi pasageri ai unui autocar care se deplasa din Odesa în Republica Moldova.
„Articole vestimentare, genți cu marcajele unor branduri renumite, dar și alte bunuri nedeclarate, au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Costești și Aeroportul Internațional Chișinău”.
De menționat că pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3 000 la 4 500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală