Japonia anunță că va elibera în mare peste un milion de tone de apă tratată cu substanțe radioctive de la centrala nucleară avariată de la Fukushima. Cantitatea enormă de apă contaminată, de 1,25 milioane de tone, este depozitată în prezent în peste o mie de rezervoare în apropierea centralei, în regiunea de nord-est a Japoniei.
Această decizie, vine la mai bine de zece ani de la dezastrul nuclear de la uzina Fukushima Daiichi din 2011, fiind întârziată în mod repetat din cauza preocupărilor de siguranță și a opoziției puternice a pescarilor locali.
Eliberarea apei va începe în aproximativ doi ani, iar întregul proces va dura decenii.
Premierul nipon, Yoshihide Suga, spune că aceasta este opțiunea cea mai realistă și că este inevitabilă. Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel a substanţelor radioactive semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus el.
Operatorul centralei a precizat că va filtra apa contaminată pentru a îndepărta izotopii radioactivi, lăsând doar tritiul, element extrem de greu de extras. Apa va fi diluată pentru a micșora nivelul de tritiu, până sub limitele de reglementare și abia mai apoi, va fi pompată în ocean.
Decizia este criticată de țările vecine, inclusiv de China, de pescarii locali și de grupurile de mediu, care se opun deja de ani de zile.
China a zis că este într-o „stare serioasă de îngrijorare” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate. De asemenea, Coreea de Sud şi-a exprimat și ea „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa radiocativă.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, susține că nu există „nici un rău” în eliberarea apei tratate în mare. „Nu este ca și cum ai vedea marea strălucind în mov sau verde și toți peștii vor fi morți, iar Oceanul Pacific va fi distrus”.
„Acest lucru s-a mai întâmplat și în Atlanticul de Nord, în Marea Mediterană și în multe alte părți ale lumii. Nu există niciun impact negativ asupra mediului”, a adăugat el.