Curs valutar
  • EUR
    19.5505
    0.0087%
  • USD
    17.8543
    0.0448%
  • RUB
    0.2013
    0.1987%
  • RON
    3.9324
    -0.0153%
  • UAH
    0.4909
    -0.3463%

Decizie neașteptată! După ce a încercat să explice de ce rămâne în Rusia, Deutsche Bank a făcut anunțul

12 Mart. 2022, 13:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
12 Mart. 2022, 13:47 // În Lume //  Realitatea.md

Cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank, care a fost intens criticată de investitori și politicieni pentru legăturile sale permanente cu Rusia, face o mișcare surprinzătoare și anunță că se retrage din Rusia, scrie Reuters.

Deutsche Bank se alătură astfel marilor bănci americane Goldman Sachs și JPMorgan Chase, care au anunţat joi că sunt în proces de renunţare la activităţile din Rusia, adăugându-se listei lungi de companii multinaţionale care se distanţează de această ţară vizată de sancţiuni internaţionale severe.

Deutsche a rezistat presiunii de a rupe legăturile cu Rusia, argumentând că trebuie să sprijine firmele multinaționale care desfășoară afaceri acolo. Dar vineri seara la Frankfurt, banca și-a schimbat strategia.

„Suntem pe cale să ne reducem activităţile restante în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare”, a anunţat vineri seară Deutsche Bank, la două săptămâni după invadarea Ucrainei de către armata rusă.

„În paralel, ne ajutăm clienţii internaţionali care nu sunt ruşi să îşi reducă activităţile în ţară. Nu mai facem afaceri noi în Rusia”, a adăugat Deutsche Bank, care a precizat că „şi-a redus substanţial angajamentul şi prezenţa în Rusia din 2014”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Grupul german a explicat săptămâna aceasta că expunerile sale directe în Rusia sunt „foarte limitate”.

Cu o zi înainte, directorul executiv al Deutsche Bank, Christian Sewing, a explicat de ce banca nu se retrage din Rusia. „Răspunsul este că asta ar fi împotriva valorilor noastre. Avem clienți care nu pot părăsi Rusia peste noapte”, a spus Christian Sewing.

Deutsche Bank a evaluat expunerea brută la credit la 1,4 miliarde de euro, adică aproximativ 0,3% din portofoliul total de credite, expunerea netă fiind în valoare de 600 de milioane de euro.

Grupul german are, de asemenea, un centru tehnologic important în Rusia, în care sunt angajaţi 1.500 de specialişti în informatică, care lucrează în serviciul băncii sale de investiţii.

Riscul operaţional ce decurge din închiderea acestui centru este sub control şi „nu prezintă niciun risc semnificativ” pentru funcţionarea operaţiunilor globale, a declarat Deutsche Bank în această săptămână.

Realitatea Live

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
29 Nov. 2023, 12:48
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea MD
29 Nov. 2023, 12:48 // Economie //  Realitatea MD

Chișinău, 25 noiembrie 2023 – Uniunea Europeană cofinanțează cu 8 milioane de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, 7 programe implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).  Programele de finanțare, țintite către mai multe categorii de beneficiari, au fost prezentate în cadrul expoziției Antreprenor Expo, desfășurată la Moldexpo. Este vorba de PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

La eveniment au fost prezenți Nina Potînga, directorul adjunct al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Miroslav Božić, ofițer de program la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, oameni de afaceri care și-au dezvoltat întreprinderile datorită granturilor obținute în cadrul acestor programe, precum și mici întreprinzători interesați să obțină finanțare nerambursabilă.  

Antreprenorii din Republica Moldova s-au pomenit într-o perioadă de crize prelungite din cauza pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de aceasta. Apoi, criza energetică și războiul din Ucraina au pus antreprenoriatul în fața mai multor probleme și provocări, cea mai dificilă situație fiind la întreprinderile mici și mijlocii. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul acordat în ceea ce privește dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova. Fondurile de 8 milioane de euro, alocate de UE, vin să sprijine cel puțin 300 de antreprenori, în perioada 2023-2026, în eforturile lor de a-și crea, dezvolta, extinde și internaționaliza afacerile”, a declarat Nina Potînga, directorul adjunct al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Cooperarea a început din 2018 cu un proiect pentru antreprenorii mici și mijlocii, și a ajuns la mai multe programe de suport pentru IMM-uri, a menționat, la rândul său, Miroslav Božić, ofițer de program la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.  Miroslav Božić a explicat de ce UE cofinanțează aceste  7 programe în țara  noastră, care fac parte din Proiectul „UE pentru IMM-uri”.

Prioritățile de bază ale UE sunt de a ajunge la o economie dezvoltată și sustenabilă și știm că Moldova este o țară candidată pentru a deveni membru al UE și ea este cea interesată de acest aspect. Și, desigur, noi ne axăm foarte mult asupra tinerilor, femeilor, pentru a-i stimula să fie mai buni în antreprenoriat. La fel, îi stimulăm și pe cei din zonele rurale cu scopul de a avea o cooperare în domeniul economic și să facem ca economia să funcționeze. IMM-urile sunt la bază în suportul UE pentru sectorul privat din Republica Moldova. Le susținem nu doar prin programele ODA, dar și prin intermediul altor programe, cu alte instituții de finanțare ale UE, care ajută antreprenorii să obțină beneficii, să creeze și să dezvolte servicii.”    

În doar 6 luni de la lansarea proiectului „UE pentru IMM-uri”, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, 78 de antreprenori mici și mijlocii au obținut granturi în valoare totală de 1 milion 600 de mii de euro, 70% dintre ei fiind din zonele rurale:

30 de proiecte depuse de către tineri (Programul Start pentru Tineri)

21 de întreprinderi fondate de migranți sau rudele acestora (Programul PARE)

13 companii vor digitaliza afacerile (Programul de Transformare Digitală)

3 companii vor implementa bunele practici prietenoase cu mediul (Programul de Ecologizare a IMM-urilor)

11 companii vor înlocui echipamentele învechite (Programul de Retehnologizare și eficiență energetică)

Compania „V.T.V NORD”, care deține fabrica de patiserie și panificație Royal Bliss” din raionul Fălești, a beneficiat de un grant în cadrul Programului „Transformare digitală”. Irina Ambros, reprezentanta companiei, a declarat în cadrul evenimentului că și-au propus digitalizarea companiei pentru a corespunde noilor cerințe de piață și pentru a se conecta cu clienții, utilizând tehnologii digitale de ultimă generație, pentru a promova produsele și a dezvolta afacerea, inclusiv pe piața din România. 

Acest Program ne-a ajutat să creștem avantajul competitiv și portofoliul de clienți al companiei, să folosim noi tehnologii, să optimizăm procese interne și să minimalizăm erorile factorului uman. Compania este la etapa negocierilor cu parteneri din România. Scopul proiectului a fost atins”, a mai menționat Irina Ambros.

De menționat faptul că, în perioada 2018-2021, ODA (ex-ODIMM) a implementat cu succes un proiect de granturi finanțat de Uniunea Europeană cu 4 milioane de euro, pentru capitalizarea programelor naționale „PARE 1+1”, „Femeile în Afaceri” și „Instrumentul de sprijin pentru digitalizarea ÎMM”. În urma implementării proiectului „Sprijin pentru IMM-uri în zonele rurale„, 564 de întreprinderi au beneficiat de granturi directe, vouchere, instruire și consultanță gratuită pentru elaborarea planurilor de afaceri. Ca rezultat, au fost create  1582 de locuri de muncă. Finanțarea UE a atras investiții totale de peste 8 milioane de euro în economia națională.

 Evenimentul a fost transmis în direct. Înregistrările pot fi urmărite aici:

Antreprenor Expo “Prezentarea Programelor de Stat implementate de IP ODA, cofinanțate de UE”

Antreprenor Expo “Istorii de succes, beneficiari programe, finanțate din resurse UE”

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală