Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Deja și elicoptere! Americanii urmăresc meteo și estimează când rușii ar putea invada Ucraina. Ce are vremea cu asta

11 Ian. 2022, 16:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
11 Ian. 2022, 16:14 // În Lume //  Realitatea.md

Rusia își amplasează elicoptere la granița cu Ucraina. Despre asta scrie publicația americană „The New York Time” (NYT) care anterior a desenat și o hartă alarmantă, precum că autoritățile ruse încojoară țara vecină din trei direcții. Potrivit acesteia cu referire la surse demne de încredere „aviația militară va fi un avantaj important pentru Vladimir Putin, dacă se va decide”.

Rusia a început să trimită elicoptere militare la granița cu Ucraina, ceea ce poate fi considerat o continuare a pregătirilor pentru atac. Acest lucru este afirmat de NYT care citează oficiali americani, însă numele cărora nu le dezvăluie. Cel mai probabil au dorit să-și păstreze anonimatul, în schimbul divulgării unor astfel de informații.

Jurnaliștii americani cred că elicopterele de luptă și transportare, împreună cu avioanele de atac, vor deveni un avantaj important al Federației Ruse, dacă liderul Kremlinului va decide să invadeze Ucraina.

În același timp este de menționat că numărul trupelor rusești la granița cu Ucraina nu s-a schimbat în ultimele săptămâni. Potrivit estimărilor serviciilor de informații americane, Ucraina este acum înconjurată de 100.000 de soldați ruși.

Oficialii citați spun că iarna relativ caldă a încetinit înghețarea solului, așa că Kremlinul și-a schimbat planurile pentru atac mai aproape de primăvară. Washingtonul consideră că Federația Rusă intenționează să invadeze Ucraina până la începutul primăverii, înainte ca încălzirea să îngreuneze circulația echipamentelor grele pe drumuri. În acest scop, administrația președintelui SUA, Joe Biden, studiază chiar și vremea probabilă în Ucraina în următoarele câteva săptămâni, implicând meteorologi.

O hartă care îngrijorează! În timp ce toți sunt cu ochii pe Kazahstan, Rusia înconjoară militar Ucraina

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 17:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 17:26 // În Lume //  Realitatea.md

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că a invitat Moscova şi aliaţii din NATO la noi discuţii asupra Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invadare a acestei ţări de către Rusia, relatează France Presse.

„Astăzi am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat”, a anunţat el într-o conferinţă de presă la Berlin alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Aceste discuţii vor avea ca scop „să răspundă preocupările noastre, dar şi să asculte preocupările Rusiei” şi să „găsească o cale de a preveni orice atac militar contra Ucrainei”, a adăugat el.

O întâlnire anterioară, săptămâna trecută, a Consiliului NATO-Rusia, instanţă de dialog şi consultare, s-a încheiat cu constatarea unor divergenţe profunde între Aliaţi şi Moscova privind securitatea în Europa.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este pregătită să continue dialogul.

„Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forţa împotriva Ucrainei, ea va trebui să plătească un preţ mare de sancţiuni economice, financiare şi politice”, a avertizat el la Berlin, reiterând „sprijinul aliaţilor din NATO” faţă de Ucraina.

El a amintit că Alianţa Nord-Atlantică a implementat „cea mai mare întărire sau cea mai mare apărare colectivă timp de o generaţie, cu o prezenţă sporită a NATO în partea de est a alianţei”, ceea ce preocupă Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut din nou marţi răspunsuri din partea Occidentului la cererile Moscovei privind încetarea extinderii NATO. El le vede ca o condiţie prealabilă pentru reluarea negocierilor asupra acestei crize geopolitice ce ameninţă să degenereze în conflict în Ucraina.

Jens Stoltenberg şi Olaf Scholz au cerut amândoi Rusiei să înceapă retragerea a zeci de mii de trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Ucraina, o cerere respinsă în timpul dimineţii de Moscova.

Rusia se prezintă drept victima ambiţiilor NATO în Europa de Est şi consideră că o dezescaladare este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate ce interzic orice extindere viitoare a NATO, în special la Ucraina şi Georgia.

De asemenea, ea cere americanilor şi aliaţilor lor să renunţe la efectuarea de manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est, revendicări calificate ca inacceptabile de Occident.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală