După ce la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de astăzi, 18 martie au fost acceptate cererile de demisie a patru judecători, unii dintre ei cu o reputație controversată, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata PAS, Olesea Stamate, a venit cu un mesaj de atenționare, care ar lăsa de înțeles că dacă vor fi găsiți vinovați în anumite ilegalități, atunci nu „demisia nu-i va salva de ispășirea pedepsei”.
„Mai multe demisii in sistemul judecătoresc. Vladislav Clima, Tudor Berdilă, Sergiu Bularu și Ion Cazacu și-au depus demisiile din funcția de judecător. Consiliul Superior al Magistraturii le-a acceptat şi le-a transmis președintelui țarii pentru emiterea decretelor de demisionare a magistraților respectivi. Asta însă nu trebuie să-i scutească de răspundere, dacă va fi cazul, în ordine penală, pe cei care au încălcat legea”, a fost mesajul transmis de deputată.
Precizăm că, Sergiu Bularu a fost unul dintre judecătorii de instrucție, care au autorizat interceptarea mai multor persoane incomode fostului regim oligarhic, controlat de liderul de atunci al PDM Vladimir Plahotniuc. De asemenea, Bularu a fost magistratul, care a admis demersul privind suspendarea executării pedepsei de către Veaceslav Platon.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Tudor Berdilă ar avea și el „păcate în spate”. Fiind judecător la Curtea de Apel Cahul, unde s-a examinat recursul avocaților fugarului Ilan Șor, a fost surprins la o întâlnire cu unul dintre avocații inculpatului și condamnatului în prima instanță Șor.
Magistratul Ion Cazacu, din cadrul Judecătoriei Glodeni, are și el încălcări de ordin penal. Înat 2014 a fost suspendat din funcție și judecat ulterior pentru luare de mită, pentru că ar fi primit 10 mii de lei de la un inculpat. În sistemul judecătoresc a revenit în 2019, după ce nu i s-a dovedit vina.
Referitor la Vladislav Clima fost magistrat și președinte al Curții de Apel Chișinău i se imputează modul defectuos prin care a judecat mai multe cauze, cea de rezonanță, fiind anulare victoriei lui Andrei Năstase la alegerile locale noi din Chișinău, pe timpul guvernării țării de către regimul lui Plahotniuc.
Totuși, acest lucru nu l-a oprit pe fostul președinte de țară, socialistul, Igor Dodon, să semneze în 2019 un decret de avansare a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
În luna mai a anului 2021, Maia Sandu a anulat decretul lui Dodon, de numire a lui Clima în funcție. Ulterior, Clima a atacat în instanța de judecată și a obținut câștig de cauză, revenind astfel în funcție. Președinția a contestat decizia în instanța superioară, iar hotărârea până astăzi nu a fost pronunțată.
DOC Clima pleacă din sistemul judecătoresc. CSM ar urma să-i examineze cererea de demisie