Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Deputat PAS: Ce facem noi în CSI? În loc să facilităm exporturile, avem mai multe probleme

16 Mai 2023, 07:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
16 Mai 2023, 07:42 // Actualitate //  Redacția Realitatea

O absurditate politică ce poate lăsa Republica Moldova fără o piață importantă de export pentru produsele agricole. Este reacția reprezentanților opoziției parlamentare la decizia autorităților de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că apartenența Republicii Moldova la CSI a adus țării prejudicii considerabile cum ar fi embargourile impuse nejustificat produselor moldovenești șantajul energetic din partea Rusiei, notează ipn.md.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că autoritățile inițiază procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (AP CSI). Decizia este dur criticată de deputații socialiști potrivit cărora, încercând să se distanțeze de Rusia, autoritățile distrug relațiile economice și comerciale cu celelalte state membre CSI.

„În anul 2022 exporturile Republicii Moldova spre toate statele CSI au constituit aproximativ un miliard de dolari. În Kazahstan exportul anul trecut a crescut de 2 ori, în Armenia – de 3 ori. E clar că în ultima perioadă, din cauza situației regionale, este mai dificil din punct de vedere logistic de a exporta mărfurile noastre în Federația Rusă. Anii trecuți doar remitențele cetățenilor noștri care muncesc în aceste state erau de 1,5 miliarde de dolari. Producția agricolă, tradițional, o exportăm spre state CSI. E bine să acaparăm și piața Uniunii Europene, dar noi deocamdată nu suntem competitivi pe această piață”, a deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că decizia de a părăsi CSI este una corectă, luată în conformitate cu dorința cetățenilor de a se dezice de lumea rusă. Potrivit parlamentarului, cetățenii și-au manifestat acest deziderat la alegerile prezidențiale din 2020 și la scrutinul parlamentar anticipat din 2021.

„Acest pas trebuia să se întâmple mult mai devreme. Eu în calitate de cetățean și de deputat aștept răspuns la întrebarea „ce facem noi în CSI?”. Aflându-ne într-o comunitate, în mod normal, ea ar trebui să ne ajute să ne soluționăm problemele. De fapt, ea nu ne ajută cu nimic. Din contra, e vorba de embargouri. În loc să facilităm exporturile, avem mai multe probleme. În loc să consolidăm independența energetică a Republicii Moldova, avem parte de șantaj energetic. La fel, această comunitate nu ne-a ajutat să soluționăm nici problema transnistreană de zeci de ani, deși există acorduri semnate. Mai rău, Ucraina care este și ea semnatara acestui acord, asta nu a ferit-o de atacul furibund al Rusiei. La întrebarea ce facem noi în CSI, răspuns au dat alegătorii la alegerile din anii 2020 și 2021. Oamenii au spus că noi nu avem ce căuta printre valorile promovate de Imperiul Rus”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Potrivit procedurii, în timpul ședinței Biroului permanent, președintele Parlamentului urmează să înainteze propunerea de a face un demers către prim-ministru cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:33 // Actualitate //  Ursu Ana

Oamenii legii au făcut publice imagini de la detonarea fragmentul de rachetă depistat în raionul Anenii Noi. Precizăm că, specialiștii Bombteh ai poliției naționale au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. 

„Colegi ai subdiviziunilor IGP, mulțumim familiilor voastre că v-au așteptat calme din misiune. A fost o provocare. Sunteți cei mai buni. Vă mulțumim pentru că siguranța oamenilor prevalează și pentru viețile voastre mereu puse în clepsidră”, a scris IGP.

MAI precizează că nu a existat niciun pericol pentru populație, zona fiind izolată iar primele locuințe se află la o distanță de 1 kilometru față de zona de pericol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală