Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Desculţ pe nisip! Cum îți poate influența sănătatea și care sunt beneficiil

10 Iul. 2021, 09:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
10 Iul. 2021, 09:20 // Societate //  Realitatea.md

Perioada mult aşteptată de concediu la mare a sosit. Acum este vremea să profiţi de toate oportunităţile pe care marea şi soarele ţi le oferă: de băile în aer liber, de vitamina D şi de plimbările pe nisip. Mersul pe nisipul fin are multe beneficii pentru sănătatea noastră, eşti gata să le descoperi?

Cine nu s-ar bucura de o plimbare pe nisipul unei plaje? Doar gândul că acest lucru s-ar putea întâmpla îi face pe mulţi să se simtă mai bine. Nu este un secret că mersul desculţ este atractiv, dar ştiai că are şi multe beneficii pentru sănătate? Dacă ai crezut că mersul pe o plajă este doar un timp pierdut, iată câteva motive pentru care o plimbare în acest mod este o idee minunată!

Nisipul, un exfoliant natural

Cine ar mai vrea să cheltuiasă mulţi bani la un centru spa atunci când îţi poţi revigora pielea şi tălpile în mod natural? Nisipul umed acţionează ca un exfoliant natural care ajută la eliminarea celulelor moarte. Poţi încerca şi exfolierea picioarelor acoperindu-le total cu nisip, atunci când ieşi din apă. Lasă-l să se usuce pe piele, elimină-l cu o perie fină şi, mai apoi, clăteşte. După ce ai eliminat tot nisipul de pe corp, nu uita să foloseşti crema de protecţie solară!

Îţi îmbunătăţeşti stimulii de reacţie

Propriocepţia, un termen popular printre alergători, este definit ca abilitatea de a simţi stimulii care apar în corp în momentul în care îţi schimbi poziţia. O bună propriocepţie înseamnă că mintea ta este în contact cu stimulii care vin de la picioare, iar în momentul în care eşti pus în ipostaza de te răni, corpul tău va reacţiona imediat la acest lucru şi se va feri. Încălţările pot amorţi această abilitate, însă mersul desculţ pe nisip o poate întări, iar stimulii tăi de reacţie se vor îmbunătăţi.

Arzi calorii

Pentru că mersul pe nisip necesită un efort fizic mai mare decât când mergi pe o suprafaţă dură, energia folosită pentru a întări muşchii te ajută să arzi cu aproximativ 50% mai multe calorii. Din această cauză, vedem tot mai des alergători pe plajă, dimineaţa. Fie că vei opta pentru o plimbare sau pentru o tură de alergat, mişcarea pe nisip îţi poate aduce numai beneficii. Alege să faci această activitate, fie dimineaţa, fie seara, când razele soarelui nu mai sunt atât de puternice şi nu uita de crema de protecţie!

Te relaxezi şi scapi de stres

Dacă zilnic încalţi pantofi prea strâmţi sau petreci multe ore în picioare, la locul de muncă, o mică plimbare te va ajuta să scapi de durerile de călcâie şi să te relaxezi. Nisipul se mulează pe tălpile tale, activitatea va fi plăcută, iat tu nu vei simţi că vei face prea mare efort. Totodată, sunetul mării şi al pescăruşilor de pe fundal va ajuta ca stresul să dispară. Un studiu de la Universitatea Exeter (Anglia) a arătat că persoanele care au petrecut mai mult timp pe plajă au fost mai puţin stresate şi au avut o stare de sănătate mai bună.

Adio dureri de spate!

Spatele este supus la stres muscular continuu, în special în cazul celor care ridică greutăţi constant la locul de muncă. În momentul în care mergi desculţ pe nisip, nu doar îţi întăreşti muşchii piciorului, ci îţi fixezi şi postura şi mersul. Muşchii spatelui sunt mai relaxaţi, iar după câteva sesiuni de plimbări, poţi scăpa de durerile de spate, motivele frecvente pentru care oamenii merg la medic.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:02
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 10:02 // Societate //  Valentina Buză

Asistența medicală de urgență este tot mai solicitată, mai ales în perioada estivală. Astfel, în perioada 26 iulie – 1 august 2021, intervenția ambulanței a fost solicitată de 14549 oameni. Mai mult, după acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat asistat 5974 pacienți, dintre care 4496 maturi și 1481 copii în cadrul departamentelor de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

„La sfârșitul lunii iulie am s-a remarcat o creștere semnificativă a solicitărilor cauzate de urgențele respiratorii – 2523 solicitări, urmate de urgențele cardiovasculare – 2111 solicitări, urgențele neurologice – 1960 solicitări și 1518 solicitări pe motivul urgențelor traumatologice”, se arată în comunicatul CNAMUP.

Totodată, echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate în cazul a 68 accidente rutiere, în urma cărora au avut de suferit 87 persoane. Ulterior, 69 victime în dependență de starea lor au fost transportate la Unitățile de Primire Urgentă spitalicești.

În perioada de referință au fost înregistrate 197 solicitări pe motivul urgențelor infecțioase și 69 solicitări pe motivul urgențelor toxice. Echipele AMU au acordat asistență medicală urgentă la 23 persoane, care s-au intoxicat cu medicamente și la 14 persoane care au avut intoxicație alcoolică.

În ultima săptămână a lunii iulie au fost înregistrate 127 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care șapte insolații și două sincope.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate