Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Deși Parlamentul încă nu a fost dizolvat, un deputat anunță deja data când vor avea loc alegerile anticipate

28 Apr. 2021, 09:37
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Apr. 2021, 09:37 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul PAS, vicepreședinte al Parlamentului, Mihai Popșoi, susține că alegerile parlamentare anticipate ar urma să aibă loc la data de 4 iulie curent, deși președinta Parlamentului încă nu a inițiat procedura de dizolvare a Parlamentului, Curtea Constituțională urmând astăzi să se expună asupra constituționalității instaurării stării de urgență, fapt ce ar putea crea premise pentru dizolvarea Legislativului.

Potrivit deputatului, scrutinul „trebuie organizat cât mai curând posibil pentru a nu rata deblocarea banilor din exterior, situație examinată de către instituțiile financiare externe în luna septembrie”. De cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, se arată sceptic în privința învestirii unui Guvern într-un timp atât de scurt și spune că anul 2021 este unul pierdut din punct de vedere financiar, notează IPN.

Mihai Popșoi afirmă că, dacă instituirea stării de urgență va fi declarată neconstituțională, președintele Maia Sandu va semna cât mai curând decretul de dizolvare a Parlamentului, astfel încât alegerile să fie organizate în una iulie.

„Sunt sigur că vom reuși să avem un Guvern până în luna august, pentru că în luna septembrie este data limită când banii de la UE și FMI mai pot fi contractați. Vom reuși să aducem acești bani și să oferim cetățenilor sprijin de care nu au avut parte pe toată durata pandemiei. 4 iulie este cea mai proximă dată când ar putea avea loc alegerile anticipate. Este cert: cu cât alegerile au loc mai repede, cu atât mai repede ajungem la normalitate și stabilitate ”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, reprezentantul Platformei DA Alexandru Slusari spune că alegerile trebuie să aibă loc cât mai curând posibil pentru că în lipsa unui Executiv plenipotențiar, care să negocieze credite din exterior, țara riscă să intre în faliment.

„În 2021 este un an pierdut sub aspectul deblocării asistenței externe. Eu nu cred în miracole și în faptul că după 10 zile de la alegeri va fi votat un Guvern. Acum sunt votate multe legi cu puternic impact bugetar, situația bugetară este critică. Este blocat deja procesul de subvenționare în agricultură pentru că nu sunt bani. Din informațiile pe care le am de la Ministerul Finanțelor, din 1 iunie intrăm în regim de achitare doar a salariilor și pensiilor. Din această perspectivă avem nevoie cât mai repede de un Guvern”, a spus  vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Precizăm că, în conformitate cu legislația Codului electoral, alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate după cel puțin 60 de zile de la data dizolvării Parlamentului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data dizolvării.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 16:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 16:13 // Actualitate //  Elena Putregai

Primăria municipiului Chișinău a organizat un eveniment unic, dar în mai multe locații. Cum este posibil așa ceva? Șase havuzuri au fost pornite în același timp acolo unde localnicii cel mai des se plimbă. Totul a fost pregătit pentru ora 16:00 și pentru ziua de 15 mai, atunci când este marcată și Ziua Internațională a Familiei.

„Surprize în ritm de muzică de Ziua Internațională a Familiei. Amintesc că toate havuzurile astăzi au fost pornite și vor lucra până seara târziu. Mai nou, 4 din cele 13 funcționale sunt cu lumini și muzicale. Unele au fost nou construite, altele renovate și reparate”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

1. Havuzul din scuarul Catedralei Mitropolitane – Recital muzical-literar. Prezintă Școala de Muzică „E. Doga”

2. Havuzul din scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”, str. Miron Costin – Program artistic. Prezintă Școala de Arte „Valeriu Poleakov”

3. Havuzul Muzical din Parcul „Valea Trandafirilor”- Recital de muzică la acordeon. Prezintă Școala de Arte „A. Stârcea”

4. Havuzul din Parcul „La Izvor” Recital muzical prezentat de familia Soțchi, Școala de Muzică „Maria Bieșu”

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei

5. Havuzul din scuarul monumentului Doina și Ion Aldea Teodorovici, str. A. Mateevici – Program artistic. Prezintă Școala de Arte „A. Stârcea”

6. Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”- Program artistic. Prezintă Școala de Arte „Valeriu Poleakov”

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso