Peste 85% din metalele rare la nivel global sunt deținute de China, scrie într-un raport al Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA. Majoritatea metalelor rare sunt folosite însăși de China. Conducerea a înfiinţat în mod oficial Grupul pentru Pământuri Rare al Chinei. Organismul de supraveghere al activelor de stat din China, Comisia de Supraveghere şi Administrare a Activelor deţinute de stat (SASAC) va prelua un pachet de acţiuni de control de 31,21% din noua companie, în timp ce China Minmetals, Aluminium Corporation of China (CHALCO) şi Ganzhou Rare Earth Group vor deţine fiecare o participaţie de 20,33% din noua entitate.
China controlează majoritatea metalelor rare
În acest context, s-a observat o popularitate sporită din partea investitorilor pentru companiile implicate în acest sector. Astfel, investitorii au o perspectivă optimistă cu privire la dezvoltarea industriei de pământuri rare din China, după înfiinţarea mega grupului controlat de stat.
Se pare că noua companie va controla aproximativ 70% din mineralele grele ale Chinei. Acestea sunt materii prime indispensabile în fabricarea de electronice de înaltă tehnologie şi echipamente militare.
Mai mult, pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, cererea va creşte, în următorii 20 de ani, cu peste 40% pentru cupru şi metale rare, cu 60–70% pentru nichel şi cobalt şi cu mai mult de 89% pentru litiu.
Suntem dependenți de China
Să ne amintim doar despre cât de multe probleme a pus (și continuă să pună) criza semiconductorilor. China, principalul furnizor de cipuri, a redus livrările, în contextul pandemiei, când, paradoxal, cererea de pe piață a crescut. Așa s-a ajuns la o presiune uriașă pe lanțurile de aprovizionare la nivel internațional, iar marile industrii europene se confruntă cu mari probleme din cauza acestei penurii.
De asemenea, Uniunea Europeană este îngrijorată că 98% dintre metalele rare de care are nevoie pentru diferite industrii provin din China.
Lucrurile s-ar putea schimba, totuși, la crizele viitoare, dacă planurile Uniunii Europene vor da rezultate.