Curs valutar
 • EUR
  19.8334
  -0.4452%
 • USD
  19.2745
  -0.0078%
 • RUB
  0.3138
  -0.9879%
 • RON
  4.0544
  -0.1653%
 • UAH
  0.5232
  0.2485%

Detalii noi despre dosarul penal în care președintelele CA Bălți este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită

18 Nov. 2021, 12:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
18 Nov. 2021, 12:15 // Actualitate //  Realitatea.md

Judecătorul Alexandru Gheorghieș, fostul președinte al Curții de Apel (CA) Bălți a fost reținut pentru 72 de ore, fiind cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Jurnaliștii de la ZdG au constatat că dosarul penal pe numele magistratului are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți.

Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Alexandru Gheorghieș a fost reținut după perchezițiile efectuate la casa înregistrată pe numele soției sale, Ecaterina, amplasată pe str. Kogălniceanu din orașul Bălți. Datele cadastrale consultate de ZdG arată că imobilul a devenit oficial proprietatea soției judecătorului în octombrie 2020, în urma unui contract de schimb. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Gheorghieș a indicat casa și construcțiile accesorii, menționând că imobilele au fost obținute în urma unui contract de schimb.

Familia angajaților CA Bălți i-a dat judecătorului casa de lux în schimbul unui apartament

Datele cadastrale consultate de ZdG arată că acest contract de schimb a fost semnat între Ecaterina Gheorghieș, soția judecătorului și familia Sîrbu. Ghenadie Sîrbu este șeful serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți, iar soția acestuia, Lidia, este femeie de serviciu în cadrul instanței pe care Gheorghieș a condus-o.

Contractul de schimb a vizat casa de lux în care locuiește familia Gheorghieș și un apartament, obținut de soții Gheorghieș în 2019, în urma unui contract de donație semnat cu soacra magistratului. Cu alte cuvinte, familia Gheorghieș a cedat familiei Sîrbu un apartament de 74 de metri pătrați, indicat în declarația de avere a lui Alexandru Gheorghieș pentru anul 2019 și a primit, în schimb, casa de locuit cu o suprafață cadastrală de 153 de metri pătrați, înregistrată pe numele soților Sîrbu.

Datele cadastrale arată că acest imobil a fost construit pe un teren obținut de Ghenadie Sîrbu în anii 2014-2015. Pe 5 noiembrie 2018, la Cadastru, pe acest teren a fost înregistrată casa și două construcții accesorii. În octombrie 2020, imobilul a trecut în proprietatea soției lui Alexandru Gheorghieș. În realitate, soții Ghenadie și Lidia Sîrbu locuiesc într-un imobil modest din apropiere, amplasat tot pe strada Kogălniceanu din Bălți.

Într-o anchetă din octombrie 2017, portalul anticorupție.md scria că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza apartamentul de 74,3 m.p. care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți. Renato Usatîi, pe atunci primar al orașului Bălți anunța că pentru ca judecătorul să evite achitarea a circa 400 de mii de lei pentru privatizarea locuinței, și-ar fi înscris soacra și socrul în apartament, luându-i la întreținere, și astfel costul pentru privatizare a scăzut la 19 mii de lei. Atunci magistratul afirma că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de către CNA.

Mercedes GLE de peste 50 de mii de euro, înregistrat pe numele fiului femeii de serviciu

Relațiile apropiate dintre familia Gheorghieș și familia Sîrbu nu s-au limitat doar la schimbul unui apartament de 74 de metri pătrați pe o casă de lux. Sursele ZdG din cadrul organelor de drept afirmă că judecătorul Alexandru Gheorghieș a utilizat de mai multe ori un automobil luxos, Mercedes GLE, care costă peste 50 de mii de euro. Mașina a fost procurată din salon, în 2018, și este înregistrată pe numele lui Dorin Sîrbu, fiul soților Ghenadie și Lidia Sîrbu. Aceleași surse precizează că, fiind audiat, Dorin Sârbu, care în momentul achiziției avea 20 de ani, le-a spus anchetatorilor că mașina nu-i aparține, ea fiind înregistrată pe numele său în urma unei solicitări venite din partea tatălui său, care i-ar fi spus că automobilul aparține, de fapt, judecătorului Alexandru Gheorghieș.

Mă scuzați, eu nu am timp acum de discuții. Puteți să reveniți mai târziu (…). Nu am timp acum să vorbesc. Sunați, vă rog, mai târziu. Peste vreo oră puteți să reveniți”, a spus Dorin Sîrbu.

Lidia Sîrbu nu a răspuns la apelurile ZdG. Ghenadie Sîrbu, șeful serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți, este reținut și el pentru 72 de ore.

În declarația de avere și interese pentru anul 2020, Alexandru Gheorghieș a indicat că deține un alt automobil de lux, un Audi Q5, fabricat și cumpărat de magistrat în 2016. Conform surselor ZdG, procurorii și ofițerii SIS verifică și legalitatea procesului prin care fiica judecătorului Gheorghieș a procurat un automobil de model Skoda Superb.

Gheorghieș: „Nu m-am îmbogățit ilicit și nu dețin bogății”

Alexandru Gheorghieș este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător.

În urma perchezițiilor, de la magistrat au fost ridicate mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice, precum și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate, fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înregistrări video din cadrul mai multor instituții, documente în original, contracte, recipise, care au importanță pentru cauza penală, afirmă procurorii.

În timpul perchezițiilor, fiind întrebat de reporterii portalului nordnews.md despre dosar, Gheorghieș a precizat că se declară nevinovat.

 „Nu m-am îmbogățit ilicit și nu dețin bogății”, a menționat magistratul.

Alexandru Gheorghieș, timp de opt ani, până în 2020, a fost președinte al CA Bălți. El activează în sistemul judecătoresc din 2002. În perioada 2006 – 2012 a fost președinte al Judecătoriei Glodeni, iar în 2012, la scurt timp după ce a fost promovat la CA Bălți, a fost ales președinte al instanței. În noiembrie 2017, a fost ales membru al CSM, însă la mai puțin de un an de la numire, în octombrie 2018, a renunțat la mandat. În aprilie 2020, el a depus cerere de demisie din sistemul judecătoresc, dar la scurt timp a revenit asupra deciziei.

Judecătorul va beneficia de un apartament la preț preferențial într-un nou proiect imobiliar destinat judecătorilor

În 2020, Gheorghieș s-a înscris în concursul pentru suplinirea funcției de magistrat la Curtea Supremă de Justiție, însă CSM a emis o hotărâre prin care candidatura lui nu a fost înaintata spre promovare. Ulterior, Gheorghieș a atacat decizia CSM la Curtea de Apel, iar instanța de apel a obligat Consiliul să-l promoveze pe judecătorul Alexandru Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți la CSJ. În cele din urmă, în august curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a casat integral decizia Curții de Apel Chișinău care a obligat Consiliul să-l promoveze pe Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți la CSJ.

În toamna lui 2019, Alexandru Gheorghieș a fost unul dintre judecătorii care au semnat pentru convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, fiind chiar și președintele adunării desfășurate atunci. La 13 septembrie 2019 un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoace, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor actualilor membri ai CSM. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. În cadrul Adunării, organizate la 27 septembrie, peste 200 de magistrați au decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților.

Președinte al Adunării a fost ales Alexandru Gheorghieș. Magistratul a fost cel care a expediat în adresa tuturor instanțelor un mesaj privind organizarea, pe 25 octombrie, a ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, asta deși agenda și convocarea Adunării ține, de fapt, conform legii, de competența CSM. Gheorghieș preciza în mesajul expediat, că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM. Întrebat în baza căror împuterniciri a dispus ordinea de zi a Adunării Generale a Judecătorilor și dacă acest fapt nu reprezintă o depășire a atribuțiilor de serviciu, Alexandru Gheorghieș susținea că nu ar fi încălcat legea. Ridicarea mandatelor membrilor CSM nu a fost recunoscută de către Guvern și de către CSM, astfel că membrii CSM și-au păstrat mandatele.

În luna iulie curent, ZdG a scris că Alexandru Gheorghieș, fostul membru CSM și actual judecător în cadrul Curții de Apel (CA) Bălți va fi unul dintre beneficiarii de apartamente la prețuri preferențiale în Chișinău. Magistratul muncește și locuiește în orașul Bălți. Până în 2019, familia președintelui CA Bălți a locuit într-un apartament de 74,3 m.p., pe care însă nu îl avea în proprietate.

Realitatea Live

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
14 Aug. 2022, 21:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
14 Aug. 2022, 21:21 // Politica //  Realitatea.md

Fostul deputat Sergiu Sîrbu a obținut, în judecată, anularea unui act emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința sa, prin care se constata prezența unei averi nejustificate în mărime de peste 1,9 milioane de lei. ZdG.md scrie că dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care la mijlocul lunii iulie curent a menținut încheierea Curții de Apel (CA) Chișinău, prin care a fost declarată inadmisibilă cererea ANI.

Anul trecut, ANI a încheiat procedura de control a averii pe numele fostului deputat Sergiu Sîrbu și a emis act de constatare. Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestei sume de către Sîrbu. Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de demnitate publică, fiind identificată în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din țară. Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale, depuse în perioada 2016-2019, ANI a constatat că fostul deputat a introdus mai multe date incomplete și eronate.

În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei – indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare. Pentru aceste donații nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă – „această stare de lucruri nu afectează valabilitatea contractului de donație, de vreme ce bunul donat a fost predat donatorului”.

CA Chișinău a declarat inadmisibilă sesizarea ANI. ANI a depus recurs la CSJ, unde a fost respins ca fiind neîntemeiat. Decizia CSJ este irevocabilă.

Amintim că Sergiu Sîrbu figurează într-un dosar pentru îmbogățire ilicită. Pe lângă această suspiciune, este bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmau să le întreprindă procurorii anticorupție. El l-ar fi atenționat pe Artur Reșetnicov, cu o zi înainte, despre perchezițiile procurorilor. De curând, de pe 19 iulie curent, a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală