Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Detalii noi despre incendiul de la Buiucani: 90 de locuri de cazare vor fi oferite familiilor care au rămas pe drumuri

24 Oct. 2021, 11:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Oct. 2021, 11:19 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au continuat pe parcursul zilei de ieri, 23 octombrie, efectuarea lucrărilor pentru lichidarea arderii, spălarea și demontarea construcției situată pe strada Pelivan din Chișinău. În context, 90 de locuri de cazare vor fi oferite membrilor familiilor ale căror apartamente au fost distruse de incendiul produs la mansarda blocului locativ din Capitală.

Anunțul a fost făcut de către Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani, unde este situat edificiul afectat de flăcări. Potrivit acestuia, urmează a fi întocmite listele persoanelor care au nevoie de adăpost. 

Totodată, pretorul a precizat că autoritățile au convenit să ofere locuri de cazare în două cămine și într-un hotel din Chișinău. De asemenea, potrivit lui Vadim Brînzaniuc, sinistrații vor fi asigurați cu alimentație, transmite Publika.md.

Astfel, luni, 25 octombrie la prima oră, reprezentanţii Primăriei Chişinău vor decide care va fi suma ajutorului material acordat sinistraţilor.

„Luni, din fondul de rezervă vom lua decizia de ce ajutor vor beneficia pentru a asigura oamenilor minimum confort, vă daţi seama oamenii de la mansardă au rămas fără nimic”, a spus Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani. 

Deocamdată nu se cunoaşte suma totală a pagubelor provocate de incendiu.

Potrivit informațiilor, în timpul intervenției, un pompier s-a ales cu traumatisme și a fost transportat la Institutul de Medicină Urgentă pentru îngrijiri medicale.

Realitatea.md amintește că, în după amiaza zilei 23 octombrie, angajații IGSU au fost alertați să intervină de urgență pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe strada Pelivan din sectorul Buiucani al capitalei. Potrivit informațiilor, apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 13:35.

Conform informațiilor preliminare, focul a izbucnit în interiorul unui apartament de la etajul 6 cu răspândire spre mansarda blocului de locuit. La fața locului după numărul sporit de intervenție au fost trimise 11 autospeciale de intervenție cu un efectiv de peste 70 de salvatori și pompieri.

VIDEO Arde mansarda unui bloc locativ din sectorul Buiucani: 11 autospeciale și peste 70 de salvatori, la fața locului

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 17:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 17:44 // Societate //  Valentina Buză

Vântul a făcut ravagii în nordul Republicii Moldova. La Bălți, furtuna a doborât câțiva copaci. Pe strada Ștefan cel Mare 160, un bărbat a fost la un pas de moarte, după ce un plop a căzut chiar lângă el. Acesta s-a ales cu o lovitură de creangă și o sperietură zdravănă, scrie nordnews.

„Eu în toată seara mă plimb cu nepoții aici, în toată seara scârțâie crengile și nu știi care va cădea în cap. Aseară, la ora 02.40, chiar în cap mi-a căzut. El e putred în pământ, numai coaja e verde, el trebuie tăiat și acei plopi trebuie tăiați”, a declarat Oleg Onufriev, locuitor al orașului.

Bărbatul spune că pe această stradă sunt mai mulți copaci putreziți. Cei care au împiedicat tăierea lor au fost câțiva activiști civici.

„Noi trăim în oraș, nu în pădure. Trebuie de făcut frumos, trebuie de curățit copacii. Pun piedici ecologiștii. Oamenii de acolo se tem să dea autorizație pentru a tăia o creangă pe sub care nu mai poți să treci”, a adăugat bărbatul.

Din cauza copacului doborât, mai multe întreprinderi din preajmă au rămas fără curent electric.

„Cineva trebuie să monitorizeze acest lucru. Din cauza asta nu trebuie să sufere întreprinderile care au de lucru. Acum, procesul de muncă s-a oprit din cauza că a căzut un copac. Într-adevăr, copacul trebuia demult tăiat, este periculos. Trebuie de monitorizat”, a spus Serghei Volc, antreprenor.

Pentru defrișarea copacilor bătrâni din acest sector ar exista deja și o autorizație, doar că cei de la întreprinderea municipală „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, nu se grăbesc să o facă.

„Este decizia pentru a întreprinde toate măsurile necesare, defrișare, îmbunătățire și așa mai departe. Din păcate, până în prezent, întreprinderea de resort nu a reușit să întreprindă măsurile necesare”, a spus Denis Negrean, angajat.

Șefa întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, Svetlana Novicova, a refuzat să ne ofere un comentariu, deși, de dimineață, s-a arătat dispusă să vorbească cu presa. Întrebată de ce nu au fost tăiați copacii avariați, aceasta ne-a închis telefonul.

—De dimineață, erați dispusă să ne dați un comentariu.

—Acum nu vreau să dau.

Locuitorii spun că orașul este plin de copaci care sunt gata să cadă chiar și la o adiere de vânt. Iar autoritățile nu fac nimic pentru a preveni asemenea accidente.

„Trebuie să aibă grijă de asta, bine că nu a omorât pe nimeni.”

„Nu este primul caz. Anterior a căzut un brad, bine că nu a accidentat pe nimeni”, au spus oamenii.

Iar în orașul Edineț, un gard metalic a căzut peste o conductă de gaz. În consecință aceasta a fost avariată.

Amintim că, meteorologii au emis cod galben de vânt puternic, valabil pe întreg teritoriul țării până în seara zilei de astăzi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală