Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

BEMOL face dezvăluiri: Cum a ajuns BERD într-o situație rușinoasă în problema Portului Giurgiulești

20 Iul. 2022, 15:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
20 Iul. 2022, 15:16 // Actualitate //  Realitatea.md

În contextul interviului domnului Alain Pilloux, vice-președinte al BERD, acordat agenției de presă «Infotag» în cadrul vizitei sale efectuate în Republica Moldova în perioada de 11-13 iulie, BEMOL consideră necesar să dezvăluie câteva detalii:

În anul 1996 în Giurgiulești s-au început lucrările de construcție a terminalului portuar pentru transbordarea produselor petroliere. Drept urmare, la data de 12 decembrie 1997 a fost semnat Contractul de Concesiune nr. 397 prin care a fost înființată compania Terminal SA, în care câte 40% aparțineau Guvernului Republicii Moldova (Guvern) și sponsorilor greci (Technovax A.O., Ellenikki Technodomiki Teb A.E., J&P Avax A.O, Intertask A.O.), iar 20 % aparțineau Băncii Europeane pentru Reconstrucție și Dezvoltare (EBRD, Banca).

În octombrie anului 1999, din cauza lipsei de finanțare, lucrările de construcție a portului au fost suspendate – la acel moment gradul de finalitate al construcțiilor era la nivel de pînă la 60%). În anul 2001, BERD a constatat oficial „incapacitatea Guvernului Moldovei de a-și îndeplini obligațiile care îi revin în temeiul angajamentelor” și a declarat situație de predefault. Ca urmare, în februarie2002, au fost purtate negocieri active cu investitorii ruși, printre care operatorul portului Azov și Ministerul Transporturilor al Federației Ruse. Ultimii au fost interesați să achiziționeze portul împreună cu teren, dar această propunere a fost respinsă de către Guvern, întrucât legislația Republicii Moldova interzice vânzarea terenurilor către alte state (Sursa: Memorandumul BERD din 21.12.2004.).

În decembrie 2004, companiile Grupului Azpetrol au semnat Acordul de Investiții cu Guvernul Republicii Moldova în vederea achiziționării terminalului nefinalizat. Ulterior, în ianuarie 2005, a fost semnat Acordul de vânzare-cumpărare a activelor nefinalizate ale terminalului de către BERD, Terminal SA și cumpărătorul Azertrans SRL (deținută de Azpetrol Group și redenumită în 2006 în Danube Logistics SRL). Conform acestui Acord, Investitorul și-a asumat toate obligațiile financiare ale Guvernului față de BERD, achitând datoria de 12,8 milioane dolari SUA către Bancă. La rândul său, Guvernul s-a angajat să creeze condiții favorabile Investitorilui, acordând garanțiile statului pentru îndeplinirea obligațiilor sale (sursa: Acord de Investiții, Articolul 3.1. (b):

Guvernul declară și garantează următoarele: Guvernul are împuternicirile necesare în conformitate cu Legislaţia Republicii Moldova să execute prezentul Acord şi să oblige Statul în acest respect.

Odată cu achiziționarea activelor, Guvernul a alocat terenul (sursa: Acord de Investiții, Articolul 5.1 (a)):

Guvernul se obligă să: (ii) transmită lui AZERTRANS întregul teritoriu oferit pentru Portul Liber Internațional „Giurgiulești” în arendă pe o perioadă de nouă zeci și nouă de ani. …, și a recunoscut viitorul port drept proprietate privată (sursa: Acord de Investiții, Articolul 5.2. (c)): Guvernul se obligă: să recunoască infrastructura portuară în limitele Portului Internațional Liber „Giurgiulești”, în calitate de port proprietate privată.

În același timp, Investitorul și-a asumat obligația să construiască un port, care urmare investițiilor semnificative de zeci de milioane de dolari SUA în construcția sa cu toată infrastructura, a intrat în funcționare completă în anul 2011, fiind îndeplinite toate obligațiile din Acordul de Investiții.

În acea perioadă, activele erau gestionate de către Thomas Moser, persoana împuternicită de către investitor, care anterior a activat în cadrul BERD. În perioada mandatului său de administrator al companiei Bemol, Thomas Moser a cauzat prejudicii companiei în proporții deosebit de mari prin fraudă și administrare ineficientă (constatată prin hotărâre judecătorească definitivă), iar operatorul portului Giugiulești, compania Danube Logistics SRL l-a „achiziționat” cu doar 344,6 de dolari SUA.

În anul 2013, cu scopul de a se proteja, dar și pentru a crea percepția de legitimitate în deținerea activelor preluate, a fost implicat BERD, fiindu-i gajate activele date prin intermediul solicitării unui împrumut. Preluarea portului de către Thomas Moser a fost posibilă datorită statutului său de fost angajat BERD și a legăturilor sale strânse în Bancă.

În prezent sunt pe rol mai multe proceduri penale și judiciare. Totodată sunt un șir de hotărâri definitive în favoarea Investotorului.

În ciuda acestui fapt, vice-președinte BERD, domnul Pilloux, face câteva declarații nepotrivite statutului său:

– „combaterea corupției, dar cu scopuri corecte…”;

– „litigii inutile…”;

– „există o veste bună. Pe 12 iulie, Curtea de Apel Chișinău a confirmat că operațiunea, care

a avut ca rezultat obținerea de către BERD a dreptului de proprietate asupra Portului în

2021, a fost absolute legală.”

Domnule Pilloux,

 • corupția ori poate fi combătută, ori nu;
 • litigiile, în esența lor, nu pot fi inutile. Nu există altă modalitate de apărare a drepturilor încălcate, decât prin adresarea în instanțele de judecată, în baza supremației Legii și a Statului de drept;
 • nu este posibil de cunoscut argumentele instanței de judecată pe 13 iulie, când decizia motivată a Curții de Apel Сhișinău a apărut abia pe 15 iulie.

Noi am achiziționat de la BERD un terminal nefinalizat contra sumei de 12,8 milioane de dolari SUA, care, datorită investițiilor noastre ulterioare de milioane de dolari SUA, a devenit primul port maritim funcțional din Republica Moldova.

În loc să se ocupe cu șantaj, ar fi mai înțelept ca BERD să evalueze cu mare seriozitate situația creată, și să se clarifice cum așa s-a întâmplat, ca o bancă de astfel de rang să-și permită să se găsească într-o astfel de situație.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 07:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 07:50 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Și-a arat grădina și a făcut o descoperire periculoasă. Un bărbat din satul Bobletici, raionul Sîngerei a găsit în propria curte două obuze de artilerie din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. S-a întâmplat în seara zilei de ieri, în timpul lucrărilor agricole. Imediat, bărbatul a alertat autoritățile locale, conform nordnews.md.

În timp ce aram cu tractorul m-am uitat în urmă și mi s-a părut că sunt niște rădăcini de la copac. M-am dat jos, m-am uitat și am înțeles că nu e ceea ce trebuie. La început nu am știut că sunt niște obuze, credeam că sunt niște rădăcini de copac, le-am luat și le-am dat într-o parte. După ce am făcut-o, mi-am dat seama că nu e ceea ce trebuie, că nu-i lemn, dar e fier. Am știut de la bătrâni, ei spuneau că au stat pe aici rușii, nemții, dar că anume aici, în acest loc, nu am știut„, a spus Sergiu Neamțu, locuitor al satului Bobletici, r-nul. Sîngerei.

Proiectilele au fost supravegheate de polițiști până la venirea genișitilor Armatei Naționale.

Am ajuns odată cu echipa polițiștilor. Dumnealor au supravegheat locul până a doua zi dimineața. Se vede că au fost duse lupte pe teritoriul nostru, așa zic și oamenii din comunitate, că au fost lupte grele„, a menționat Liuba Gobjilă, primarul com. Coșcodeni, r-nul. Sîngerei.

Obiectele explozibile s-au dovedit a fi două obuze de artilerie cu un calibru de 75 mm.

Aici a fost un copac de nuc. El le-a găsit și nu știa ce sunt. M-a strigat pe mine și o să vezi ce sunt astea, că am găsit două țevi. Când am venit și am văzut, am înțeles că nu sunt țevi.  Am arat în grădina asta vreo cinci ani de zile și n-am dat de ele.  Au fost puse lângă acel copac ca să țină minte unde le este locul. Poate sunt aici mai multe. Bătrânii spuneau că frontul a fost pe satul Cula, iar aici era apărerea rușilor. La Baranovschi, acolo tot un tun a fost pus, dar și aici, spre Drujba.

Noi nu știm singuri de unde au apărut, de acolo, de undeva. Dumnezeu știe de unde„, au spus oamenii din localitate.

În urma inspectării terenului agricol, geniștii Armatei Naționale au detonat focoasele într-un loc sigur.

Ele sunt foarte periculoase. Fac parte din categoria II și sunt de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Periculoase”- așa și se numesc. La depistare ele nu trebuie să fie atinse sau mișcate din loc, duse în alt loc, să se aprindă focul cu ele. Se vede că ele nu au fost trase de țavă. Au fost puse, dar cred că nu au reușit să le tragă„, a comunicat Eduard Hîncu, Comandantul grupei de minare a brigăzii I de Infanterie Monotorizată.

Specialiștii avertizează oamenii să fie foarte prudenți în cazul unor asemenea descoperiri.

Sunt persoane care le iau și vor să facă niște obiecte din ele. Acesta este cuplat, e cu cartuș. Alții bat în el, pentru a face ceva și e foarte periculos.  Fiecare cetățean care depistează așa obuze sau proiectile, grenade de mână, trebuie imediat să le marcheze, să înștiințeze primarul, polițistul, să nu atingă, să nu le miște din loc„, a mai adăugat Eduard Hîncu.

În 2022, geniștii Armatei Naționale au deminat 668 obiecte explozive și au lichidat peste 14 500 de cartușe.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală