Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Dezvăluiri. Durleșteanu, iritată de declarațiile Marinei Tauber, categoric a refuzat să fie susținută de partidul Șor

18 Mai 2021, 21:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
18 Mai 2021, 21:29 // Politica //  Cristina Vlah

Fosta candidată la funcția de prim-ministru al R Moldova din partea PSRM, Mariana Durleșteanu, a venit cu dezvăluiri în privința refuzului său de a mai pretinde la șefia Guvernului. Durleșteanu, care a fost și ambasador al țării noastre la Londra, susține că a refuzat categoric să fie asociată sau votată de către reprezentanții formațiunii Șor pentru că „dorea să aibă conștiința împăcată”, informează Realitatea.md.

„M-am retras pentru că la un moment dat voiam să fiu împăcată cu conștiința, ca să fie sovestea mea curată. Vazând jocurile care se făceau pe la spatele meu, am decis să mă auto-exclud. Eu decizia am luat-o în special din considerentele că înțelegeam că dacă nu o făceam atunci, păi nu voiam să ajung pe data de 24, când urma să se pronunțe Curtea Constituțională.

Declarația singură am pregătit-o încă din februarie, dar momentul acela de publicare l-am decis eu. Știam că consultările fuseseră planificate pe data de 16. Și m-am uitat pe agenda consultărilor, fiecare fracțiune la ce oră intra (n.r – la președinție pentru consultări). Eu am spus: vă rog frumos partidul Șor să nu fie în listă și când am văzut că dna Tauber a ieșit la o conferință de presă și a spus că susține candidatul Durleșteanu – eu nu puteam să mă exprim! Eram nu doar iritată, dar nu puteam accepta așa ceva, pentru că nu suntem pe aceeași undă de gândire și viziuni. Știam că dl Dodon trebuia să iasă de la consultări și am decis să public declarația”, a menționat Mariana Durleșteanu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Politiciana mai spune că invitația de a fi candidat a venit din partea speakerului Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a telefonat-o și au discutat despre condițiile de înaintare. Una dintre condiții a fost ca să nu fie susținută de partidul Shor, dar a doua condiție viza formarea unui Guvern tehnocrat, fără imixțiuni politice.

Amintim, că fosta ambasadoare a țării noastre în Marea Britanie, Mariana Durleșteanu, a fost înaintată de către socialiști drept candidat la funcția de prim-ministru. Atunci când Maia Sandu purta negocieri cu fracțiunile parlamentare, Mariana Durleșteanu anunța pe facebook că își retrage candidatura din motive că „pe la spatele ei se făceau jocuri politice”.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției