Curs valutar
  • EUR
    19.9358
    0.2087%
  • USD
    18.5156
    -0.0751%
  • RUB
    0.2416
    0.0414%
  • RON
    4.0342
    -0.0917%
  • UAH
    0.5013
    -0.0798%

Diaconul Valuța cere o a doua șansă! „Vă spun sincer, am vărsat lacrimi. Aș tăcea, dar am familie și am rămas în drum”

12 Dec. 2021, 13:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
12 Dec. 2021, 13:48 // Actualitate //  Realitatea.md

Diaconul Ghenadie Valuța, cel care în vara anului 2019 a legat un câine de mașină și l-a târât fără nici o milă pe asfalt și care a fost dat afară de Mitropolia Moldovei, a ieșit miercuri, 8 decembrie în fața presei cu mai multe clarificări pe marginea ordinului Mitropoliei. Valuța cere mitropolitului Vladimir să anuleze ordinul emis în data de 3 decembrie prin care acesta a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Diaconul susține că multe lucruri în acest caz răsunător au fost tăinuite, iar acest ordin emis este unul ilegal și că el nu a păcătuit. Mai mult de atât, Valuța susține că nu cunoaște nici până în ziua de azi de ce este învinuit, însă știe cine i-ar fi pus capăt carierei sale.

„De doi ani nu am ieșit în fața media, nu am ieșit în urma scandalului în care am fost implicat, însă am avut de suferit mult. În 2019 l-am pierdut pe tăticul, pe nana, dragul meu vecin, voiam să mă concentrez asupra vieții private. Am fost la duhovnic și m-am spovedit, am luat un canon… Pe 10 noiembrie, mitropolitul Vladimir m-a chemat la Mitropolie să discutăm despre nevoia de a desemna un paroh la biserica pe care o administrez, după ce tatăl meu a decedat. Mitropolitul Vladimir, de față cu alți opt oameni, mi-a adus cuvinte de apreciere: Te-ai schimbat în bine. Să vii după Anul Nou să vorbim despre avansarea ta în preoție. Dar trebuie să faci ceva înainte de asta: Trebuie să schimbi casierul bisericii, căci pe el sunt plângeri. Am zis bine, am pregătit procesul verbal conform legii, iar aici a apărut și indignarea unor persoane apropiate mie care au tangență cu biserica din localitate”, susține Valuța.

Valuța spune că la scurt timp a mai primit o scrisoare de la Mitropolia Moldovei, însă care nu i-a adus vești bune. Printre altele, diaconul susține că mitropolitul Vladimir ar fi nașul de cununie al familiei sale.

„Pe 2 decembrie, la judecata Mitropolitană am fost chemat. Judecata a ascultat reclamanții și am fost ascultat și eu, însă foarte laconic, nu am putut prezenta dovezi pentru a-mi demonstra nevinovăția mea, deși nici nu știam de ce sunt învinuit. Mi-au adus niște acuzații pe bază de zvonuri. Că un polițist ar fi spus că eu am vrut să calc cu mașina o persoană. Or că aș fi agresat soția. După acea judecată, m-a sunat cineva și m-a întrebat dacă am văzut decretul emis. Vă spun sincer, am vărsat lacrimi… Aș tăcea, dar am familie și am rămas în drum. Am patru copii, lumea mă vorbește de rău și vine pe la poartă. Mulțumesc pentru lecția dureroasă…Vă spun că în toate cele menționate în acel decret nu sunt la curent cu nimic. Nu am probe, deși le-am cerut. Nu țin minte să le fi făcut, aștept probele judecății. Nu cunosc probele învinuirii. Ceea ce e scris nu am făcut, sunt conștient. Trebuie să fii dement ca să-ți pui în risc cariera și familia”, a mai adăugat diaconul.

Toate acestea i s-ar întâmpla diaconului și familiei sale, precum spune acesta, din cauza unor persoane apropiate lui care au avut frica că el va prelua biserica și ar fi decis în acest mod să o facă înaintea diaconului, acaparând cu totul lăcașul sfânt.

„Mii greu să vorbesc pe această temă. Din luna iunie am preluat biserica, după ce tatăl meu a decedat. Biserica necesita o reparație urgentă. La biserică s-au făcut multe modificări după asta. Respectiv, mitropolitul s-a gândit că merit să fiu preot, nu vreau pagoane (n.r. epoleți)…. Am descoperit multe încălcări în caserie. Nevrând să piardă biserica, două/trei persoane au recurs la așa metode urâte și au mers la Mitropolie și au spus cele mai josnice lucruri despre mine. Persoanele astea îmi sunt apropiate, nu voi divulga identitatea, pentru a le proteja. Nu am fost pregătit de această judecată, am rămas tablou. Ei vor să acapere biserica, iar eu le încurc. Am fost și la poliție, iar acolo mi-au spus că de fapt una din așa zisele probe miroase a fals. Mi-au spus să vin după conferința de astăzi să descoasem aceste probe”, a mai precizat Valuța într-o conferință de presă.

În fața jurnaliștilor a ieșit și soția diaconului, în lăcrimi, care a negat faptul că ar fi fost agresată de soț, motiv invocat în ordinul Mitropoliei Moldovei.

„Nu sunt vânătă, sunt cu capul întreg, toate teatrele de violență le-am mai trecut și în trecut, știm cu ce scop sunt făcute. În aceste zile nu am putut să îngrijesc copiii, asta nu e creștinește. Ei distrug familia așa. Avem 12 ani împreună și niciodată nu am avut parte de agresiune în familie. Soțul a fost ponegrit de toate canalele, ții rușine să mergi prin Anenii Noi. Rugăm mitropolitul să ne dea o șansă, să ne arate probele pentru care suntem ponegriți”, a spus soția diaconului.

La final, Ghenadie Valuța a acuzat presa că este fățarnică și că îl vorbește de rău.

„Media este fățarnică, mă vorbește de rău. Nu vreau să le plătesc să mă vorbească de bine. După doi ani nu-mi mai puneți pe spate cozile păcatelor tinereții mele. Dați-mi voie să mă reabilitez”, a adăugat acesta.

Valuța susține că a cerut Mitropoliei Moldovei o a doua șansă, iar în replică i s-ar fi spus că dacă prezintă dovezi care vor confirma faptul că nu a comis nici o agresiune față de familia sa, și nu doar, ordinul lui Vladimir ar putea fi anulat, iar Valuța va putea și în continuare sluji Domnului.

Realitatea.md precizează că Ghenadie Valuța a fost dat afară de Mitropolia Moldovei, printr-un ordin al mitropolitului din 3 secembrie. Istituția a precizat în comunicatul de presă emis că diaconul a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Amintim că Valuța a intrat în gura presei în urma unui caz revoltător din iulie 2019. Acesta a agățat un câine cu un lanț metalic de mașină și l-a târât pe asfalt timp de câteva minute, iar ulterior și-a recunocut fapta și a declarat că astfel voia să apere copii din localitate, întrucât câinele ar fi fost agresiv cu ei. Fotografiile cu scenele șocante au fost plasate pe rețelele de socializare.

De asemenea, în apărarea sa, anterior preotul declara că voia să scoată animalul din oraș și să-l ducă lângă un combinat de carne aflat în apropiere, afirmând că acolo e un câmp și sunt mai mulți câini, iar angajații combinatului îi hrănesc.

Diaconul Ghenadie Valuța realiza anterior și o emisiune religioasă la postul de televiziune NTV Moldova, care este afiliat PSRM și lui Igor Dodon.

 

Realitatea Live

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
27 Mart. 2023, 22:47
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Ursu Ana
27 Mart. 2023, 22:47 // Cosmos //  Ursu Ana

Marţi, 28 martie 2023, cinci dintre cele opt planete ale sistemului solar (Jupiter, Mercur, Venus, Uranus şi Marte) vor fi vizibile împreună, aliniate pe cerul nopţii.

Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Uranus se vor alinia la aproximativ 50 de grade pe cer şi vor putea fi văzute după apusul soarelui, în toate colţurile lumii, scrie mediafax.ro.

Jupiter, Venus şi Marte vor fi uşor de văzut, în timp ce Mercur şi mai ales Uranus vor necesita un telescop, potrivit Space.

Alte alinieri planetare vor mai avea loc pe 11 aprilie şi pe 24 august 2023.

Pe 17 iunie 2023, va putea fi observată şi alinierea dintre planetele Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun şi Saturn.

Mercur este cea mai mică şi cea mai apropiată planetă de Soare din Sistemul Solar. Are o atmosferă foarte subţire şi o suprafaţă plină de cratere. Nu are sateliţi naturali şi nici apă lichidă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Venus este a doua planetă de la Soare şi este adesea numită sora geamăna a Pământului, deoarece are o dimensiune şi o densitate similare cu ale acestuia. Are o atmosferă groasă şi densă, plină de dioxid de carbon şi nori de acid sulfuric, care provoacă un efect de seră extrem de puternic. Este cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie la suprafaţă de 464 °C. Nu are sateliţi naturali şi se roteşte în sens invers faţă de celelalte planete.

Marte este a patra planetă de la Soare şi este cunoscută ca Planeta Roşie, datorită culorii sale date de oxidul de fier prezent pe suprafaţa sa. Are o atmosferă subţire, predominantă de dioxid de carbon, şi are două sateliţi mici şi neregulaţi: Phobos şi Deimos. Suprafaţa sa prezintă cratere, văi, deşerturi şi calote glaciare polare. Este locul unde se află cel mai înalt vulcan din Sistemul Solar: Muntele Olimp şi cel mai mare canion: Valles Marineris. Este considerată o posibilă locuinţă pentru viaţa microscopică sau fosilizată.

Jupiter este cea mai mare planetă din Sistemul Solar şi a cincea de la Soare. Este o planetă gigantică gazoasă, formată în mare parte din hidrogen şi heliu. Are 95 de sateliţi naturali, dintre care patru sunt mari şi vizibili cu ochiul liber: Io, Europa, Ganymede şi Callisto. Are cel mai puternic câmp magnetic dintre toate planetele şi un sistem complex de inele subţiri. Este locul unde se află Marea Pată Roşie.

Uranus este a şaptea planetă de la Soare şi a treia ca mărime din Sistemul Solar. Este o planetă gigant de gheaţă, formată în principal din apă, amoniac şi metan. Are 27 de sateliţi naturali cunoscuţi, dintre care cel mai mare este Titania. Are cel mai complex sistem de inele dintre toate planetele şi un câmp magnetic puternic şi înclinat. Se roteşte pe o parte, având o înclinare axială de aproape 98° faţă de planul orbital. Este cea mai rece planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură minimă la suprafaţa norilor de -224 °C.

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală