În Parlamentul Republicii Moldova va fi implementat instrumentul Dialogul Jean Monnet pentru pace și democrație. Despre inițierea acestui proces s-a discutat în cadrul întrevederii dintre președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu Dragoș Tudorache, raportor al Comisiei pentru afaceri externe pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE în cadrul Parlamentului European.
Dialogul Jean Monnet pentru pace și democrație este un instrument dezvoltat de Parlamentul European în domeniul medierii. Implementarea acestuia are scopul de a consolida capacitatea liderilor politici de a dezvolta un dialog veritabil între partide și de a crea consensul necesar pentru generarea încrederii și a unei culturi parlamentare democratice.
Participanții de la masa discuțiilor au convenit despre etapele de implementare a acestui instrument de mediere și despre identificarea anumitor subiecte, care urmează să fie dezbătute și negociate prin intermediul Dialogului Jean Monnet pentru pace și democrație.
„Consider că trebuie să începem de la un obiectiv realizabil, de la un subiect care ar facilita dialogul. Trebuie să fie inițiativa tuturor. Doar în condițiile unui consens larg putem reuși”, a punctat Grosu.
Implementarea Dialogului Jean Monnet pentru pace și democrație face parte din „Foaia de parcurs a activităților în sprijinul democrației”, convenită în cadrul Memorandumului de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova. Acesta a fost semnat la Bruxelles, pe data de 29 noiembrie 2021, de către președintele Parlamentului European de atunci, David Maria Sassoli, și președintele Parlamentului moldovean Igor Grosu.
Precizăm că, în zilele de 11-13 aprilie, Raportorul Comisiei pentru Afaceri Externe pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în cadrul Parlamentului European, membru responsabil pentru Republica Moldova al Grupului de susținere a democrației și de coordonare a alegerilor, Dragoș Tudorache, efectuează o vizită la Chișinău. În marja vizitei, europarlamentarul a avut întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu vicepreședinții Legislativului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, cu președinți ai comisiilor permanente. De asemenea, a avut loc o întâlnire cu Tamara Gheorghița, Secretarul general al Parlamentului, și cu angajații Secretariatului.