Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Directoarea întreprinderii Capitalei „Combinatul Servicii Funerare” îndeamnă oamenii să nu vină de Blajini în cimitire

06 Mai 2021, 13:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Mai 2021, 13:44 // Societate //  Valentina Buză

Paștele Blajinilor e tot mai aproape, iar în acest context Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, face apel către cetățeni să nu meargă la cimitirele din Capitală în zilele următoare, deoarece „întrunirile în cimitir de Paștele Blajinilor este un pericol pentru infectarea cu COVID-19”.

Astfel, Ludmila Boțan face apel la rațiune și spiritul civic al cetățenilor și îi îndeamnă să petreacă în siguranță a sărbătorile, pentru a putea depăși cât mai rapid pandemia.

Totodată, directoarea întreprinderii „Combinatul Servicii Funerare” a municipiului Chișinău menționează că în situația pandemică din Republica Moldova, organizarea și desfășurarea sărbătorii Paștele Blajinilor este un pericol major, real și iminent pentru sănătatea chișinăuienilor și nu doar, îndeosebi pentru populația vârstnică, care în esență reprezintă cea mai înaltă rată de vizitatori.

„Este cunoscut faptul că, în preajma sărbătorilor Pascale, cimitirele devin cele mai aglomerate locuri. Imposibilitatea respectării recomandărilor comisiei naționale și locale de sănătate publică, precum ar fi: termometria, purtarea obligatorie a măștilor, igiena mâinilor, păstrarea distanței sociale, dezinfectarea suprafețelor, la care se adaugă tradiționala pomenire a răposaților prin consumul băuturilor alcoolice, al produselor alimentare, schimbul de pomeni și îmbulzirea în jurul mormintelor constituie premise de declanșare a unei creșteri de cazuri de îmbolnăviri”, a conchis Ludmila Boțan.

De asemenea, Boțan a declarat că evitarea aglomerației, chiar și cu acordarea sprijinului din partea organelor de asigurare a ordinii publice în cimitirele din Capitală, nu este posibilă.

Reamintim că, mitropolitul Vladimir a adresat o scrisoare primarului Capitalei, Ion Ceban, prin care solicită ca, de Paștele Blajinilor, cimitirele din Capitală să fie deschide, deși Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a interzis acest lucru, pentru a preveni eventuale infectări a credincioșilor.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 08:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
25 Iun. 2021, 08:33 // În Lume //  Petru Cosoi

În sud-estul Republicii Cehe, lângă granița cu Slovacia și Austria, o tornadă puternică a devastat zone întregi în mai multe localități. Autoritățile raportează cel puțin 300 de victime printre care și decese. De asemenea, salvatorii caută mai multe victime care ar fi fost prinse dub dărâmături.

Vântul, a cărui viteză a atins 267-322 km/h, a nivelat o parte din orașul Hodonin și părți din satele din apropiere – Luzice, Grushki, Moravska Nova Ves și Mikulčice.

Directorul spitalului din orașul Hodonin, într-un interviu acordat televiziunii cehe, a raportat un decedat. Aproximativ 200 de persoane au fost duse la spital cu diverse răni.

În satul Grushki, aproximativ jumătate din case au fost distruse, scrie ziarul Lidove Noviny, citând un oficial local. Vântul a rupt acoperișurile caselor și a răsturnat mașini, dezrădăcinat copaci. Clădirile au fost lovite de grindină cu dimensiuni de până la 10 cm.

Pe autostrada Praga – Bratislava, în apropierea așezărilor afectate, s-a format un blocaj de trafic de peste 50 km în ambele sensuri din cauza copacilor doborâți și a turnurilor de transmisie a energiei electrice.

În total, peste 120 de mii de gospodării din Republica Cehă au rămas fără energie electrică.

Militarii, precum și salvatorii din Austria și Slovacia, au venit în ajutorul salvatorilor cehi pentru a elimina consecințele dezastrului. Ministrul ceh de interne, Jan Hamacek, a scris pe Twitter că departamentul său a trimis unități de salvare din toată țara în regiune.

Autoritățile oferă victimelor o despăgubire inițială de aproximativ 2,7 mii USD. Se acordă asistență suplimentară victimelor.