Curs valutar
 • EUR
  20.6515
  -0.3327%
 • USD
  17.6804
  -0.1007%
 • RUB
  0.2433
  -0.1233%
 • RON
  4.1730
  -0.3379%
 • UAH
  0.6648
  0.015%

Directorii liceelor din Capitală optează pentru desfășurarea examului de BAC: În acest an trebuie să fie obligatoriu

28 Apr. 2021, 14:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Apr. 2021, 14:29 // Actualitate //  Valentina Buză

Manageri ai mai multor instituții de învățământ liceal din Capitală se pronunță pentru desfășurarea în anul curent a examenului de bacalaureat. În același timp, unii directori admit că există riscuri de infectare cu COVID-19 și că e posibil ca unii elevi să nu poată veni la toate testele examenului de BAC, transmite IPN.

Astfel, Grigore Vasilache, directorul Liceului „Mircea Eliade”, o opinat că examenul de bacalaureat trebuie să fie obligatoriu în anul curent de studii, întrucât de acest examen te pregătești nu doar un an, dar cel puțin 10-12 ani. Totodată, menționează că elevii de la instituția pe care o conduce sunt pregătiți pentru BAC.

„Pentru elevii care vor să-și continue studiile peste hotare, și aceștia sunt mulți, diploma de BAC contează foarte mult. Așa că noi trebuie să avem grijă nu doar de cei leneși, care nu vor să învețe, dar și de elevii care vor să studieze și să le creăm pentru aceasta toate condițiile. Anul trecut a fost anulat BAC-ul pentru că erau mai multe necunoscute – se vorbea abia despre vaccin, iar în prezent profesorii care au dorit s-au vaccinat deja cu prima doză, iar până la examenele de bacalaureat ei se vor vaccina complet”, a mai adăugat acesta.

Potrivit lui Grigore Vasilache, aproape jumătate dintre profesorii de la Liceul „Mircea Eliade” au fost bolnavi de COVID-19. O bună parte din cei care nu au trecut prin boală au acceptat să fie imunizați, alții așteaptă să fie vaccinați cu Pfizer, pentru că așa le-ar fi recomandat medicii și doar cinci pedagogi care predau în instituție au refuzat vaccinarea anti-COVID-19, aceștia fiind tineri specialiști. Directorul admite totuși că există riscul ca unii elevi să se infecteze de COVID-19 în timpul desfășurării primului examen de bacalaureat și astfel nu vor putea să participe și la celelalte probe din sesiune.

Directoarea Liceului „Dante Alighieri”, Ala Leca, a relatat că anul trecut o bună parte a elevilor din clasa a XII-a erau nemulțumiți de faptul că s-a luat decizia de anulare a examenului de bacalaureat.

„Din punct de vedere al unui pedagog, aș zice că ar fi bine să se desfășoare examenele, pentru că este un moment în care elevii, la finalizarea studiilor, își demonstrează competențele pe care le-au acumulat în decursul anilor”, a spus Ala Leca.

Potrivit managerului, printre cei 1200 de elevi și 100 de profesori ai liceului s-au înregistrat cazuri de COVID-19, dar în ultimele două săptămâni numărul a scăzut, fiind vaccinate 60 la sută dintre cadrele didactice care predau în instituție.

Nona Chiriac, directorul-interimar al Liceului „Gheorghe Asachi”, susține că diplomele de bacalaureat trebuie obținute de către elevi în baza examenelor, nu pur și simplu așa, în baza unor rezultate din anii de liceu.

Totodată, susține că instituția pe care o conduce au fost asigurate toate condițiile pentru ca elevii din clasele a IX-a și a XII-a să fie prezenți fizic la ore.

„Elevii sunt pregătiți, profesorii din start au optat pentru prezență fizică la ore, ca să lucreze pe viu cu elevii. Ne dorim ca, după vacanța de Paști, toți elevii să revină în clase”, a spus Nona Chiriac, care a precizat că rata de infectare cu COVID-19 în instituție nu a fost una mare.

Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret” a declarat că cei care nu vor susține BAC-ul în anul curent, practic nu au șanse să-și continue studiile la universități internaționale

„Bacalaureatul trebuie să se desfășoare în condiții egale pentru toți candidații, iar în localitățile în care copiii nu au avut acces la telefoane performante sau calculatoare, Agenția de Evaluare și Examinare trebuie să țină cont de aspectul acesta, ca să nu apară nemulțumiri ulterior din partea elevilor”, mai susține acesta.

Potrivit directorului, din 68 de cadre didactice, care predau la „Spiru Haret”, 14 s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19. În prezent 80 la sută dintre profesorii liceului s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, cu doza inițială, iar la început de iunie vor fi imunizați și cu doza rapel.

Realitatea Live

29 Sept. 2021, 00:03
 // Categoria: Sport // Autor:  Mădălina Sorokovsky
29 Sept. 2021, 00:03 // Sport //  Mădălina Sorokovsky

Sheriff Tiraspol marchează o victorie istorică pe stadionul Santiago Bernabeu: 2-1 cu Real Madrid, în etapa a 2-a a fazei grupelor UEFA Champions League! Sheriff a deschis scorul și a plecat în avantaj la pauză, însă a fost egalată din lovitură de la 11 metri în repriza secundă. Tiraspolenii au marcat golul victoriei în minutul 90 prin Sebastien Thill. 

Meci din cadrul grupei D a Ligii Campionilor

Real Madrid, Spania – Sheriff Tiraspol, Moldova 1-2

Au marcat: Karim BENZEMA (65-penalty) / Jasurbek Jumaboy Ugli YAKHSHIBOEV (25), Sebastien THILL (90)

28 septembrie. Madrid, stadionul Santiago Bernabeu

Arbitru: Lawrence VISSER
Asistenți: Rien VANYZERE și Thibaud NIJSSEN

Al 4-lea oficial: Bram VAN DRIESSCHE (toți, Belgia)

Arbitrul asistent video (VAR): Clement TURPIN

Asistentul arbitrului asistent video (VAR): Amaury DELERUE (ambii, Franța)

Cartonașe galbene: CASEMIRO (39), ANCELOTTI (64), JOVIC (81) / ARBOLEDA HURTADO (17), ADDO (45), DULANTO (46), THILL (90)

Real Madrid: 1.Thibaut COURTOIS, 3.Eder MILITAO, 4.David ALABA, 6.NACHO (21.RODRYGO, 66), 7.Eden HAZARD (16.Luka JOVIC, 66), 9.Karim BENZEMA, 14.CASEMIRO (10.Luka MODRIC, 66), 15.Federico VALVERDE, 20.VINICIUS JUNIOR, 25.Eduardo CAMAVINGA, 35.Miguel GUTIERREZ (8.Toni KROOS, 66)

Rezerve: 13.Andriy LUNIN, 26.Luis LOPEZ, 5.Jesus VALLEJO, 11.Marco ASENSIO, 17.LUCAS VAZQUEZ, 22.ISCO, 24.MARIANO DIAZ, 27.Antonio BLANCO

Antrenor: Carlo ANCELOTTI

Sheriff: 30.Georgios ATHANASIADIS, 2.Danilo ARBOLEDA HURTADO, 9.Adama TRAORE, 10.Frank CASTANEDA (16.Keston Anthony JULIEN, 78), 13.FERNANDO COSTANZA, 15.Cristiano DA SILVA LEITE, 17.Jasurbek Jumaboy Ugli YAKHSHIBOEV (77.Bruno Felipe SOUZA DA SILVA, 57), 21.Edmund ADDO, 22.Dimitrios KOLOVOS (20.Boban NIKOLOV, 90+2), 31.Sebastien THILL, 55.Gustavo DULANTO

Rezerve: 1.Dumitru CELEADNIC, 33.Serghei PAȘCENCO, 6.Stjepan RADELJIC, 19.Serafim COJOCARI, 98.Maxim COJOCARU, 99.Momo YANSANE

Antrenor: Yurii VERNYDUB

Sheriff va juca următorul meci în Liga Campionilor pe 19 octombrie, cu Inter Milano, Italia. Partida va avea loc la stadionul San Siro din Milano. Începutul la ora 22:00.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române