Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

Directorii liceelor din Capitală optează pentru desfășurarea examului de BAC: În acest an trebuie să fie obligatoriu

28 Apr. 2021, 14:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Apr. 2021, 14:29 // Actualitate //  Valentina Buză

Manageri ai mai multor instituții de învățământ liceal din Capitală se pronunță pentru desfășurarea în anul curent a examenului de bacalaureat. În același timp, unii directori admit că există riscuri de infectare cu COVID-19 și că e posibil ca unii elevi să nu poată veni la toate testele examenului de BAC, transmite IPN.

Astfel, Grigore Vasilache, directorul Liceului „Mircea Eliade”, o opinat că examenul de bacalaureat trebuie să fie obligatoriu în anul curent de studii, întrucât de acest examen te pregătești nu doar un an, dar cel puțin 10-12 ani. Totodată, menționează că elevii de la instituția pe care o conduce sunt pregătiți pentru BAC.

„Pentru elevii care vor să-și continue studiile peste hotare, și aceștia sunt mulți, diploma de BAC contează foarte mult. Așa că noi trebuie să avem grijă nu doar de cei leneși, care nu vor să învețe, dar și de elevii care vor să studieze și să le creăm pentru aceasta toate condițiile. Anul trecut a fost anulat BAC-ul pentru că erau mai multe necunoscute – se vorbea abia despre vaccin, iar în prezent profesorii care au dorit s-au vaccinat deja cu prima doză, iar până la examenele de bacalaureat ei se vor vaccina complet”, a mai adăugat acesta.

Potrivit lui Grigore Vasilache, aproape jumătate dintre profesorii de la Liceul „Mircea Eliade” au fost bolnavi de COVID-19. O bună parte din cei care nu au trecut prin boală au acceptat să fie imunizați, alții așteaptă să fie vaccinați cu Pfizer, pentru că așa le-ar fi recomandat medicii și doar cinci pedagogi care predau în instituție au refuzat vaccinarea anti-COVID-19, aceștia fiind tineri specialiști. Directorul admite totuși că există riscul ca unii elevi să se infecteze de COVID-19 în timpul desfășurării primului examen de bacalaureat și astfel nu vor putea să participe și la celelalte probe din sesiune.

Directoarea Liceului „Dante Alighieri”, Ala Leca, a relatat că anul trecut o bună parte a elevilor din clasa a XII-a erau nemulțumiți de faptul că s-a luat decizia de anulare a examenului de bacalaureat.

„Din punct de vedere al unui pedagog, aș zice că ar fi bine să se desfășoare examenele, pentru că este un moment în care elevii, la finalizarea studiilor, își demonstrează competențele pe care le-au acumulat în decursul anilor”, a spus Ala Leca.

Potrivit managerului, printre cei 1200 de elevi și 100 de profesori ai liceului s-au înregistrat cazuri de COVID-19, dar în ultimele două săptămâni numărul a scăzut, fiind vaccinate 60 la sută dintre cadrele didactice care predau în instituție.

Nona Chiriac, directorul-interimar al Liceului „Gheorghe Asachi”, susține că diplomele de bacalaureat trebuie obținute de către elevi în baza examenelor, nu pur și simplu așa, în baza unor rezultate din anii de liceu.

Totodată, susține că instituția pe care o conduce au fost asigurate toate condițiile pentru ca elevii din clasele a IX-a și a XII-a să fie prezenți fizic la ore.

„Elevii sunt pregătiți, profesorii din start au optat pentru prezență fizică la ore, ca să lucreze pe viu cu elevii. Ne dorim ca, după vacanța de Paști, toți elevii să revină în clase”, a spus Nona Chiriac, care a precizat că rata de infectare cu COVID-19 în instituție nu a fost una mare.

Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret” a declarat că cei care nu vor susține BAC-ul în anul curent, practic nu au șanse să-și continue studiile la universități internaționale

„Bacalaureatul trebuie să se desfășoare în condiții egale pentru toți candidații, iar în localitățile în care copiii nu au avut acces la telefoane performante sau calculatoare, Agenția de Evaluare și Examinare trebuie să țină cont de aspectul acesta, ca să nu apară nemulțumiri ulterior din partea elevilor”, mai susține acesta.

Potrivit directorului, din 68 de cadre didactice, care predau la „Spiru Haret”, 14 s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19. În prezent 80 la sută dintre profesorii liceului s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, cu doza inițială, iar la început de iunie vor fi imunizați și cu doza rapel.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
16 Mai 2021, 17:35
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 17:35 // Life //  Petru Beregoi

Eva Braun a fost mult timp amanta secretă a lui Adolf Hitler. Braun și Hitler s-au căsătorit cu 40 de ore înainte ca cei doi să se sinucidă împreună la data de 30 aprilie 1945.

Eva Braun s-a născut la data de 6 februarie 1912 într-o familie bavareză din clasa de mijloc inferioară și a fost educată la Institutul Catolic pentru Tinere din Simbach-am-Inn, landul Bavaria.

Eva Braun l-a cunoscut pe Adolf Hitler în 1929, la vârsta de doar 17 ani. Pe atunci, Braun era angajată ca vânzătoare în magazinul lui Heinrich Hoffmann, fotograf și prieten al lui Hitler. Hoffmann l-a prezentat pe Hitler lui Braun drept „Herr Wolf”. Hitler a început la scurt timp să o curteze pe Braun, iar până în 1936 Braun se mutase în cabana dictatorului din Berchtesgaden.

Foarte puțini germani au știut de existența amantei Eva Braun

Eva Braun ducea o viață relativ izolată. Braun nu a avut nicio influență sau impact observabil asupra vieții politice a lui Adolf Hitler. Hitler nu i-a permis niciodată să fie văzută în public cu el sau să-l însoțească la Berlin. Drept rezultat, foarte puțini germani știau de existența amantei Eva Braun.

Nu există dovezi care să arate că relația dintre Adolf Hitler și Eva Braun a fost alta decât una normală, cu excepția faptului că plăcerile pe care ea i le-a oferit lui erau cele ale unei vieți domestice și relaxate, ci nu erotism.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr

Împotriva ordinelor sale, Eva Braun s-a alăturat lui Adolf Hitler la Berlin în aprilie 1945. În ciuda invazii sovietice iminente, Braun a decis să rămână alături de Hitler. În semn de recunoaștere pentru loialitatea de care a dat dovadă, Hitler a fost de acord să o ia de soție pe Braun. Eva Braun și Adolf Hitler s-au căsătorit în noaptea dintre 28 și 29 aprilie 1945.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr subteran din Berlin la data de 30 aprilie 1945, în timpul invaziei sovietice. Deși există unele speculații în privința morții celor doi, Braun ar fi consumat o capsulă de cianură și Hitler s-a împușcat. Conform dorințelor lui Hitler, ambele cadavre au fost arse și îngropate.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso