Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Directorul „Apă Canal Cahul” riscă să stea după gratii pentru fapte de corupție

08 Iun. 2023, 17:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
08 Iun. 2023, 17:14 // Societate //  Valentina Buză

Procuratura Anticorupție oficiul Sud anunță despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a directorului și președintelui Consiliului de Administrație a întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă și abuz de serviciu cât și a unei persoane juridice și administratorului acesteia, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere activă.

„Probele administrate în cadrul urmăririi penale dovedesc că, directorul întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, fiind în relații amicale cu un agent economic, intenționând să folosească resursele întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, acționând intenționat prin complicitate cu acel agent economic precum și cu Președintele Consiliului de Administrație al SA „Apă Canal Cahul”, având un rol activ de a favoriza întreprinderile administrate de către agentul economic vizat, au pus la cale realizarea unei scheme infracționale privind efectuarea unor lucrări de construcție a unui apeduct din raza raionului Cahul, iar lucrările să fie executate de către agentul economic deși, întreprinderea acestuia nu dispunea de autorizație și Licență pentru astfel de gen de activitate, necesar efectuării acestor lucrări”.

În continuarea intențiilor sale infracționale, având drept scop realizarea lucrărilor de extindere a rețelei de apeduct în localitatea satul Văleni și obținerea de către agentul economic a mijloacelor financiare necuvenite, au hotărât să cedeze executarea lucrărilor prin încheierea unui contract de subantrepriză, iar până la începerea procedurii de licitație, au decis să încheie contractul de pregătire a documentației de participare la licitație publică de către SA „Apă Canal Cahul”, a obiectului privind „Aprovizionarea cu apă potabilă s. Văleni r-l Cahul”, la suma de 23000 lei, licitație publică organizată de către Asociaţia Obştească „EcoContact”.

„În scopul realizării şi obținerii de venituri necuvenite prin încălcarea clauzelor contractului au încheiat un Contract de subantrepriză la suma de 1 022 699,656 lei, predestinate ca fiind valoarea obiectului, însă de facto, costul  lucrărilor finale sau dovedit a fi de 419 079,54 lei, mijloace financiare încasate ilegal de către agentul economic din bugetul SA „Apă Canal Cahul”. Totodată, agentul economic, în schimbul favorului obținut de la persoanele publice din cadrul SA „Apă Canal Cahul” a efectuat un transfer  pe contul unei  agenții de turism, mijloace bănești în cuantum de 33 365,44 lei, predestinate achitării serviciilor turistice persoanelor publice cât și  familiilor acestora”, se mai arată în nota informativă a PA.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria  Cahul, sediul Central.

În scopul garantării executării pedepsei amenzii și reparării prejudiciului cauzat prin infracțiuni, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor ce le aparțin celor 3 învinuiți (automobile, apartamente și terenuri) în valoare totală de peste  266 mii lei.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani și cu închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 300 000 la 500 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală