Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Distracție periculoasă la modă. Dispozitivele laser, un risc pentru avioanele în zbor

28 Iun. 2021, 15:43
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Iun. 2021, 15:43 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Laserele și alte dispozitive de iluminare sunt ușor de cumpărat, de folosit, însă din nefericire, acestea devin, adesea, instrumente care pun în pericol sănătate celor din jur sau, îndreptate spre cer într-un moment nepotrivit, pot duce chiar la incidente aviatice.

Se pare însă că fenomenul ia amploare în țara noastră, lucru confirmat și de Autoritatea Aeronautică Civilă.

„Având în vedere informația parvenită din partea operatorilor aerieni și operatorilor de aeronave în cadrul activității de raportare obligatorie şi voluntară a evenimentelor de aviaţie civilă, în ultimii ani a luat amploare fenomenul de orbire a piloților de aeronave cu lumină laser, în acest fel fiind pusă grav în pericol siguranța zborurilor și implicit viața pasagerilor și echipajului de zbor. Fasciculele laser duc la distragerea atenției pilotului sau orbirea temporară a acestuia în timpul fazelor critice de zbor, cum sunt aterizarea, decolarea și situațiile de urgență”, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Distragerea atenției, distorsionarea vederii, orbirea temporară și leziunile oculare constituie patru dintre cele mai frecvente efecte negative ale laserelor.

Articolul 2206 din Codul contravențional califică fapta de utilizare a dispozitivelor de iluminare ce prezintă pericol pentru siguranța zborurilor drept contravenție, pentru care sunt aplicate următoarele amenzi:

 • pentru persoanele fizice – de la 12-18 unități convenționale la 120-180
 • persoanei cu funcție de răspundere de la 30-60 la 180-210
 • persoanei juridice de la 60-90 la 210-240 unități contravenționale, pentru a descuraja astfel, potențialii utilizatori de lasere de a săvârși asemenea fapte prejudiciabile.

Potrivit Autorității Aeronautice Civile, în alte state ale lumii sancțiunile pentru utilizarea neautorizată a dispozitivelor de iluminare spre cabina piloților, sunt mult mai dure:

– în SUA, aceasta cade sub incidenta legii anti-terorism și prevede sancțiuni cu privare de libertate pe un termen de pana la 25 de ani și amendă de pana la 500,000 dolari SUA;

– în Australia – cu privarea de libertate pe un termen de pînă la 3 ani și amendă de pînă la AUS $36,000;

– în Marea Britanie – privarea de libertate pe un termen de pînă la 5 ani și/sau amendă de pînă la £5,000;

– în Canada – privare de libertate pe un termen de pînă la 5 ani și/sau amendă de pînă la $100,000.

În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă mizează pe responsabilitatea civică a cetățenilor privind utilizarea în siguranță a dispozitivelor de iluminare ce prezintă pericol pentru siguranța zborurilor, implicit a laserelor.

De asemenea, instituția îndeamnă toți cetățenii Republicii Moldova, să semnaleze cazurile de utilizare neautorizată a acestora, la adresa e-mail safety@ caa.gov.md.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Dec. 2021, 10:07 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul Nord, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au reținut doi bărbați bănuiți că au facilitat și organizat trecerea ilegală a frontierei de stat, prin postul vamal Leușeni, în schimbul sumei de 4 000 euro.

Mai exact, cei doi au pretins că au influență asupra persoanelor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, astfel încât persoana solicitantă să intre în țară fără ca să fie înregistrată în baza de date relevantă.

„Motivul solicitării ținea de faptul că solicitantul era anunțat în căutare într-un dosar penal pentru escrocherie. Astfel, aceștia au primit suma de bani în două tranșe, pentru ca să-i asigure persoanei intrarea nedetectată în țară, iar luni, 6 decembrie au fost reținuți de oamenii legii. După audierea acestora de către procurorii PCCOCS, oficiul Nord, bănuiții și-au recunoscut vinovăția și colaborează în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Cu referire la solicitant, în privința acestuia va fi pornită urmărirea penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, anunță PCCOCS.

Operațiunea a avut loc sub supravegherea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate și ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a MAI.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală