Un control din oficiu la cele 320 de centrale termice pe biomasă din Republica Moldova a scos la iveală că 69 dintre acestea sunt nefuncționale sau sunt cu probleme tehnice, se menționează într-o decizie a Comisiei parlamentare administrație publică. Aceasta reprezintă mai mult de 21 la sută din centralele termice din Republica Moldova, ce funcționează pe biomasă, transmite Mold-street.com.
Doar 3 centrale sunt asigurate cu biocombustibil pentru sezonul de încălzire
Totodată, cu suportul PNUD Moldova, a fost contractat un expert care a efectuat o evaluare în teritoriu a gradului de funcționalitate a centralelor termice și pregătirea lor pentru sezonul de încălzire.
Astfel, din 49 de centrale termice inspectate doar 37 sunt funcționale din punct de vedere tehnic și doar 3 dintre acestea sunt asigurate cu biocombustibil pentru sezonul următor de încălzire. Adică mai puțin de 7% din centralele termice inspectate.
Deficit de materie primă
În cadrul unor audieri, producătorii de biocombustibil au relatat că domeniul biocombustibilului solid în Republica Moldova este axat, în proporție de 80%, pe materia primă din coajă de floarea soarelui.
În același timp în ultima perioadă prețul biocombustibilului a crescut considerabil datorită creșterii prețului la materia primă și a costurilor mari de producere și de întreținere a instalațiilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ca urmare a crizei energetice și scumpirii gazelor naturale și a energiei electrice, s-a atestat și o cerere în creștere semnificativă de biocombustibili solizi și prin urmare, producătorii de peleți și bricheți se confruntă cu un deficit de materie primă.
Un studiu cu privire la potențialul de materie primă din municipiul Chișinău, realizat de Asociația producătorilor de peleți și bricheți, relevă că potențialul asociației spații verzi este de 40 de tone de biomasă anual. Dar din acest volum se valorifică doar materialul lemnos, ceea ce reprezintă 20 la sută din volumul total de biomasă.
În plus se constată că producătorii de biocombustibil nu sunt în stare să asigure condițiile contractuale pentru a presta cantitatea necesară de biocombustibil solid către consumatori. Motivul invocat este lipsa materiei prime sau refuzul de a o comercializa, de către cei ce dispun de biomasă.
Soluții și recomandări
Comisia parlamentară administrație publică a mai constatat o comunicare insuficientă dintre autorități, producători și comsumatori de bioconbustibil în vederea creării condițiilor necesare pentru asigurarea funcționării centralelor termice până la începerea sezonului de încălzire
La fel se atestă un grad sporit de uzură tehnică și fizică a centralelor termice, în special ale celor ce funcționează pe bază de paie, o lipsă de agenți economici și specialiști care să deservească centralele termice, dar și lipsa pieselor de schimb pentru acestea.
Pentru a stimula dezvoltarea sectorului Comisia a recomandat Guvernului să propună măsuri de sprijin financiar și compensare a cheltuielilor pentru biocombustibil a utilizatorilor centralelor termice pe biomasă pentru sezonul de încălzire 2022-2023; să instituie un mecanism de subvenționare a producătorilor de biocombustibil solid prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură; să elaboreze politici publice în vederea promovării creșterii culturilor energetice.
De asemenea a fost recomandat să fie asigurată reacreditarea și funcționarea Laboratorului de biocombustibili solizi din cadrul Parcului inovațional al Universității Agrare de Stat din Moldova, care este singurul laborator din Republica Moldova care dispune de echipament performant, capabil să testeze parametrii fizici și chimici ai biocombustibililor.