Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă Dispoziție. Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” va înainta o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.
Respectiv, până pe data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021.
„În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. Membrii Comisiei au decis că S.A. „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale. Pentru ca Republica Moldova să nu se mai confrunte cu asemenea crize energetice pe viitor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are misiunea de a iniția procesul de fortificare a securității energetice a țării”, anunță Guvernul.
Realitatea.md menționează că la sfârșitul lunii octombrie, autoritățile de la Chișinău și conducerea Gazpromului au reușit să ajungă la o înțelegere în privința livrării de gaze rusești pe teritoriul țării noastre. Și asta pentru că fostul contract expirase la data de 31 octombrie.
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat oficial în cadrul unei conferințe de presă că, Republica Moldova a semnat contractul de furnizare a gazelor dintre Gazprom și Moldovagaz, pe o perioadă de 5 ani, la un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cub. Partea proastă a acestui fapt este că, prin semnarea contractului se amână implementarea a Pachetului 3 Energetic prevăzut în Acordul de Asociere cu UE.
De asemenea, Republica Moldova va organiza un audit pentru a stabili cum s-au format datoriile istorice și cine se face vinovat de acumularea lor.