Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

(DOC) CALC vrea LIVE scrutinul din 11 iulie. Un demers în acest sens a fost expediat la CEC

01 Iun. 2021, 16:07
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iun. 2021, 16:07 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte solicită Comisiei Electorale Centrale să întreprindă măsuri pentru a permite funcționarea sistemului de înregistrare video pe tot parcursul zilei votării și măsuri îndreptate pentru a preveni transportul organizat al alegătorilor în 11 iulie.

Demersul a fost semnat de către mai multe organizații membre ale CALC.

„Situația incertă privind evoluția situației epidemiologice poate afecta capacitatea de observare a alegerilor peste hotarele țării de către misiunile naționale și internaționale, și de către concurenții electorali. În circumstanțele respective, monitorizarea video a operațiunilor electorale pe tot parcursul zilei votării (de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii BESV) poate spori gradul de transparență a procedurilor electorale din ziua alegerilor”, precizează CALC în demers.

De asemenea, monitorizarea video a operațiunilor electorale poate contribui la creșterea încrederii publicului față de rezultatul final atestat de organele electorale, poate spori responsabilitatea membrilor organelor electorale în procesul executării operațiunilor electorale, poate diminua potențiale încălcări, fraude electorale în incinta secției de votare și poate contribui la prevenirea sau la probarea eventualelor încălcări.

În contextul celor expuse, CALC solicită Comisiei Electorale Centrale să efectueze modificările necesare la Regulamentul privind funcționarea sistemului de înregistrare video în secțiile de votare și să revină la versiunea inițială a Hotărârii CEC nr. 2265 din 8 februarie 2019, care să permită  înregistrarea video a operațiunilor electorale pe tot parcursul zilei votării (așa cum a avut loc la alegerile parlamentare din 2019) și nu doar până la deschiderea secției de votare și pe durata numărării voturilor.

„Solicităm Comisiei Electorale Centrale să permită accesul la înregistrările video pentru observatorii naționali acreditați de CEC, în baza unei solicitări oficiale”, se arată în demers.

În demersul lor, membrii CALC fac referire la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când Comisia Electorală Centrală a fost sesizată privind organizarea transportului la secțiile de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului (Transnistria).

„Misiunea națională de observare a alegerilor prezidențiale Promo-LEX a semnalat 87 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, preponderent în cazul secțiilor de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, iar misiunea internațională OSCE/ODIHR a sos în evidență că din cele 300 de incidente raportate de poliție pe 1 noiembrie 2020 și din alte 325 din timpul celei de-al doilea tur de scrutin prezidențiale, majoritatea incidentelor au fost legate de acuzațiile de transportare organizată în legătură cu cumpărarea voturilor. Din peste 200 de rapoarte, în aproximativ 10 cazuri, poliția a identificat dovezi ale transportului organizat”, precizează CALC.

Prin urmare, CALC îndeamnă Comisia Electorală Centrală să adopte o hotărâre similară și pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
14 Iun. 2021, 20:16 // În Lume //  Elena Putregai

Lituania a atras atenția luni, 14 iunie curent, la summit-ul NATO, că Rusia încearcă să „înghită” Belarusul și că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să facă front comun împotriva Kremlinului.

Belarus a început să piardă și ultimele sale elemente de independență, iar această tendință este foarte periculoasă”, a spus președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summit-ul NATO.

„Mă aștept ca președintele Biden să trimită un mesaj clar care să reflecte hotărârea și unitatea NATO și în care să reacționeze cu claritate la ceea ce se întâmplă”, a adăugat el, precizând și că NATO nu își va îmbunătăți relațiile cu Rusia atâta vreme cât Moscova continuă să acționeze în acest fel.

Liderii NATO s-au reunit, luni, la summit-ul din acest an al alianței, primul la care participă Joe Biden în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU