Procurorul general interimar, Dumitru Robu, este unul din cei peste 600 de procurori, care în 2019 a semnat pentru „susținerea regimului Plahotniuc în continuare la putere”, chiar dacă se formase o nouă majoritate parlamentară iar PDM nu dorea să cedeze puterea. Un document cu semnătura lui Robu a fost publicat de fostul primar al Capitalei, liberalul, Dorin Chirtoacă, care se întreabă „ce caută acesta în funcția dată” și urmează să se adreseze Consiliului Suprem de Securitate (CSS).
Chirtoacă, afirmă că, după ce s-a adresat cu o cerere similară la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), membrii Consiliului nu au luat în considerare solicitarea sa, precum că ar avea un „conflict de interese” cu Dumitru Robu, pentru că acesta a fost procuror în dosarul în care a figurat.
„Maia Sandu a numit, la propunerea ministrului Litvinenco, pe 6 octombrie 2021, în funcția de procuror general interimar, un procuror care i-a jurat credință lui Plahotniuc și mafiei sale, pe 13 iunie 2019, când respectivul deja pierduse puterea și își făcea bagajele. Această declarație rusinoasă se găsește în continuare pe site-ul procuraturii – probabil se mândresc cu ea. O să mă adresez și Consiliului Suprem de Securitate, al cărui membri sunt și Robu, și Litvinenco, și Maia Sandu. Să vedem cum vor dezbate această speță, dacă cineva își va da demisia sau va fi demis”, anunță Chirtoacă.
Amintim că, la 8 iunie 2019 s-a format majoritatea parlamentara ACUM-PSRM, după alegerile din 24 februarie, care a preluat puterea și a condamnat statul capturat. Ulterior, între 8 și 14 iunie 2019 a avut loc un puci anticonstituțional, cu implicarea Curții Constituționale și a altor instituții ale statului, inclusiv a Procuraturii Generale, când 612 procurori au semnat o declarație prin care susțineau fosta conducere – PDM, adresând-o inclusiv organismelor internaționale.