Curs valutar
 • EUR
  19.0855
  -0.6811%
 • USD
  18.2165
  -0.0895%
 • RUB
  0.1836
  -0.5991%
 • RON
  3.8365
  -0.6751%
 • UAH
  0.4972
  0.7039%

DOC Chirtoacă l-a demascat pe Robu. Publică un document unde acesta a semnat în 2019 în susținerea lui Plahotniuc

16 Aug. 2022, 11:59
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
16 Aug. 2022, 11:59 // Politica //  Petru Beregoi

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, este unul din cei peste 600 de procurori, care în 2019 a semnat pentru „susținerea regimului Plahotniuc în continuare la putere”, chiar dacă se formase o nouă majoritate parlamentară iar PDM nu dorea să cedeze puterea. Un document cu semnătura lui Robu a fost publicat de fostul primar al Capitalei, liberalul, Dorin Chirtoacă, care se întreabă „ce caută acesta în funcția dată” și urmează să se adreseze Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Chirtoacă, afirmă că, după ce s-a adresat cu o cerere similară la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), membrii Consiliului nu au luat în considerare solicitarea sa, precum că ar avea un „conflict de interese” cu Dumitru Robu, pentru că acesta a fost procuror în dosarul în care a figurat.

„Maia Sandu a numit, la propunerea ministrului Litvinenco, pe 6 octombrie 2021, în funcția de procuror general interimar, un procuror care i-a jurat credință lui Plahotniuc și mafiei sale, pe 13 iunie 2019, când respectivul deja pierduse puterea și își făcea bagajele. Această declarație rusinoasă se găsește în continuare pe site-ul procuraturii  – probabil se mândresc cu ea. O să mă adresez și Consiliului Suprem de Securitate, al cărui membri sunt și Robu, și Litvinenco, și Maia Sandu. Să vedem cum vor dezbate această speță, dacă cineva își va da demisia sau va fi demis”, anunță Chirtoacă.

Amintim că, la 8 iunie 2019 s-a format majoritatea parlamentara ACUM-PSRM, după alegerile din 24 februarie, care a preluat puterea și a condamnat statul capturat. Ulterior, între 8 și 14 iunie 2019 a avut loc un puci anticonstituțional, cu implicarea Curții Constituționale și a altor instituții ale statului, inclusiv a Procuraturii Generale, când 612 procurori au semnat o declarație prin care susțineau fosta conducere – PDM, adresând-o inclusiv organismelor internaționale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală