Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

(DOC) Consilieră PSRM în CMC, „luată la ochi” de Consiliul pentru Egalitate. I-a numit pe romi, țigani

08 Mai 2021, 10:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Mai 2021, 10:18 // Politica //  Tatiana Rusnac

Silvia Grigorieva, consilieră al Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău a fost obligată de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității să își ceară scuze publice, după ce într-o postare pe Facebook, consiliera le-a zis romilor, țigani.

Decizia instituției a fost publicată pe Facebook de către activistul civic, apropiat al PAS-ului, Sergiu Bejenari, care este și denunțătorul.

Într-o postare pe Facebook, Bejenari a scris că:

„Silvia Grigorieva, consiliera municipală PSRM instigă la discriminare pe criteriu de origine etnică pe rețelele de socializare. Dumneaei îi lua apărarea colegului său de partid, primarul Ion Ceban, într-o postare pe facebook și și-a permis să utilizeze limbaj instigator la ură și discriminare, utilizând cuvinte jignitoare cu referire la cetățenii de etnie romă. Consiliera municipală, Silvia Grigorieva, este plătită cu 3 300 de lei pentru că stă pe scaun la ședințele CMC și strigă din sală diverse replici murdare, iar pe online în general nu se controlează.”

Mai mult, denunțătorul susține că:

„Consiliul pentru egalitate îi recomandă Silviei Grigorieva să aducă scuze publice pentru exprimările instigatoare la discriminare pe criteriul de origine etnică. Scuzele publice vor fi diseminate prin intermediul rețelei de socializare prin care au fost diseminate exprimările instigatoare la discriminare.”

Astfel, Silvia Grigorieva urmează să anunțe Consiliul pentru Egalitate, în termen de 10 zile din momentul recepționării deciziei Consiliului și să informeze despre măsurile întreprinse. Decizia însă poate fi contestată în instanța de judecată în decurs de 30 de zile.

Comentariile cu pricină, dar și decizia Consiliului pentru Egalitate poate fi citită mai jos.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 15:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 15:44 // În Lume //  Realitatea.md

Ministerul Afacerilor Externe din România s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări la nivelul Home Office, potrivit unui comunicat.

Peste 60% dintre cetățenii statelor UE opriți și chestionați de autoritățile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români, astfel că unii avocați evocă o posibilă profilare rasială, dezmințită de responsabilii britanici.

Conform datelor oficiale publicate de Guvern, în primele șase luni ale acestui an 7,249 de călători au fost opriți la sosirea în porturile Regatului Unit venind cu feriboturi sau prin Eurotunel. Dintre aceștia, 4,482 sunt români, în timp ce, de exemplu, bulgari în aceeaşi situaţie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației. A evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.

Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office și Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE.

Guvernul de la Londra a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel. „Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată”, a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.

Potrivit datelor, 1,067,200 de români au decis să rămână și să muncească în continuare în această țară. În total, 6,015,400 de cetățeni europeni au depus aplicații pentru obținerea de rezidență în Regatul Unit.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române