Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

DOC Crearea centrului PATRIOT: Președinția anunță consultări publice

30 Mai 2023, 13:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Mai 2023, 13:53 // Actualitate //  Realitatea.md

Președinția a publicat astăzi, 30 mai, proiectul de Lege privind crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – PATRIOT. Într-un comunicat de presă, instituția prezidențială anunță și despre lansarea consultărilor publice pe marginea acestuia.

„În conformitate cu art. 11 din Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, instituția prezidențială anunță consultări publice asupra proiectului de lege privind Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – Patriot și modificarea unor acte normative. În context, pentru sporirea calității proiectului, solicităm respectuos implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea propunerilor, însoțite de argumentele de rigoare, la următoarea adresă electronică: css@prm.md. Proiectul de lege poate fi consultat aici. Termen pentru prezentarea propunerilor: 9 iunie 2023”, se menționează în comunicat.

Amintim că luni, 29 mai, Maia Sandu a anunțat că propune crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei PATRIOT. Instituția se va ocupa de combaterea dezinformării în Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Șefa statului a menționat că instituția va coordona și acțiunile statului în domeniul securității informaționale și ar trebui să apere cetățenii de manipulare. Conform ei, misiunea specialiștilor din cadrul ei va fi să transmită informații veridice către publicul larg, să colaboreze cu statul în vederea creșterii rezistenței societății în fața dezinformării, să combată și să identifice amenințările hibride.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală