Curs valutar
 • EUR
  19.7138
  -1.4452%
 • USD
  19.1405
  0.0486%
 • RUB
  0.3134
  -9.7639%
 • RON
  3.9877
  -1.4319%
 • UAH
  0.6482
  0.0771%

DOC Dezinformarea și manipularea va duce la amenzi de până la 100 de mii de lei. SIS va păzi securitatea informațională

06 Apr. 2022, 13:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Apr. 2022, 13:08 // Politica //  Petru Beregoi

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) urmează să fie împuternicit cu noi responsabilități în elaborarea și implementarea un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale și anume cum ar fi dezinformarea, manipularea și diseminarea informațiilor false. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de către un grup de deputați PAS, lucru ce a stârnit nemulțumirea opoziției parlamentare, care acuză guvernarea că vrea să „instaureze un regim dictatorial pentru a putea interzice difuzarea și închiderea posturilor TV care nu le sunt comode”.

Potrivit proiectului de lege, propune clarificarea și detalierea dimensiunii unui drept existent al SIS și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru contracararea dezinformării sau răspândirii informațiilor false ce afectează securitatea informațională vehiculată în sistemele de comunicații electronice.

Astfel, SIS va avea dreptul să înainteze, în limita competenței sale, autorităţilor și instituţiilor publice, persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate, precum şi persoanelor fizice, indicaţii executorii privind înlăturarea cauzelor şi condiţiilor care contribuie la realizarea amenințărilor la adresa sistemului naţional de securitate, inclusiv a amenințărilor la adresa securității informaționale.

Documentul propune definirea în Legea cu privire la libertatea de exprimare a noțiunilor de „spațiu informațional mediatic”, „spațiu informațional public”, „informație falsă”, „informație ce afectează securitatea spațiului informațional public” și „dezinformare” ce se va aplica în sensul legislației privind libertatea de exprimare. În scopul protejării libertății publicului de a fi informat, prevederile din proiect stabilesc că, dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public sunt interzise. În acest sens, pentru protejarea libertății publicului de a fi informat prin contracararea dezinformării/informațiilor false în spațiul informațional public vor fi reglementate competențele, acțiunile și procedurile autorităților responsabile.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Drept efect sunt prevăzute sancțiuni penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare, precum și pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor false ce afectează securitatea informațională a țării.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informației va efectua reglementarea comunicațiilor electronice, inclusiv prin controlul asupra executării de către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice a obligației de blocare imediată a accesului utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conținut online calificate, în condițiile legii, de către SIS Consiliul Audiovizualului drept informații ce afectează securitatea spațiului informațional public.

Totodată, persoanele fizice și juridice care dețin pagini web sunt obligate să plaseze informații de contact la un loc vizibil care ar permite identificarea acestora, precum și acțiunile autorității responsabile și procedurile aferente în aceste situații.

Se va modifica și Codul serviciilor media audiovizuale

Proiectul de lege vine să reglementeze în Codul serviciilor media audiovizuale o noțiune detaliată a „dezinformării”, care este inspirată din definiția dezinformării conținută în Codul Uniunii Europene de bune practici privind dezinformarea, precum și să stabilească acțiunile furnizorilor de servicii media audiovizuale și ale Consiliului Audiovizualului.

Proiectul de lege propune re-adoptarea a unei serii de prevederi abrogate de precedentul Parlament, printre care normele privind programele audiovizuale achiziționate, operele audiovizuale europene și cele ce țin de protejarea spațiului audiovizual național. Totodată, proiectul propune completarea cu prevederi noi, legat de comunicările comerciale audiovizuale, retransmisiunea publicității și teleshopping-ului.

În scopul protejării spațiului audiovizual național şi asigurării securității informaționale, se introduc noi prevederi:

 • furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor artistice și de scurt metraj care nu au conținut militar, precum și a emisiunilor de divertisment care nu au conținut militar și a programelor audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră;
 • furnizorii de servicii media nu vor difuza și distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, în condițiile legii, sunt calificate drept conținând informații ce afectează securitatea spațiului audiovizual național sau dezinformare.

În partea ce ține de sancțiunile, în redacția actuală a articolului 84, Codul serviciilor media audiovizuale prevede sancțiuni care se aplică în mod gradual furnizorilor de servicii media, în următoarea ordine: avertizare publică, amendă, suspendarea licenței de emisie și retragerea licenței de emisie. Respectiv, prin soluțiile legislative propuse de prezentul proiect de lege se propune completarea art. 84 din Codul serviciilor media audiovizuale cu o serie de sancțiuni, printre care:

 • pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, se exclude sancțiunea cu avertizare publică și se introduce un nou tip de sancțiune, și anume suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale de la 6 luni până la 12 luni și suspendarea licenței de emisie a furnizorului de servicii media, care a încălcat decizia Consiliului Audiovizual privind suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale,
 • pentru încălcarea prevederilor privind retransmisiunea publicității și teleshopping-ului, se introduc sancțiuni cu amenzi de la 25000 de lei la 30000 de lei, și 40000 de lei la 70000 de lei pentru încălcarea repetată a prevederilor, urmate de suspendarea autorizației de retransmisie pentru o perioadă de la 6 luni până la 12 luni pentru încălcarea repetată a prevederilor legate de retransmisiunea publicității și teleshopping-ului,
 • se impune completarea art. 84 cu sancțiuni ce vizează acțiunile de dezinformare. Totodată, pornind de la faptul că dezinformarea este considerată o încălcare la fel de gravă precum discursul care incită la ură, sunt aplicate aceleași trepte de sancțiuni prevăzute pentru încălcarea respectivă cu amenzi de la 40 000 la 70 000 și de la 70 000 la 100 000 de lei, dar și introducerea unei sancțiuni mai aspre pentru încălcarea repetată a acestor prevederi – retragerea dreptului de emisie, pe o perioadă de până la 3 zile, furnizorilor de servicii media care au difuzat conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual.

Reacția opoziției

Deputata socialistă, Adela Răileanu, a venit cu o reacție față de proiectul dat de lege și califică această inițiativă ca „tentativă de instaurare a unui regim dictatorial”, iar ca efect cei din BCS vor solicita ca acest proiect de lege „să fie supus consultărilor cu reprezentanții societății civile, cu experți media, jurnaliști, juriști, dar și să fie expediat pentru expertizare la Comisia de la Veneția.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
06 Iul. 2022, 18:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
06 Iul. 2022, 18:25 // Actualitate //  Olga Mînzat

Angajații de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, au intervenit în raioanele Edineț și Briceni  pentru a lichida consecințele ploilor puternice din această după amiază.

„Echipele de salvatori sunt antrenați în comun cu lucrătorii SA Drumuri pentru defrișarea copacilor doborâți în urma rafalelor de vânt și precipitațiilor puternice, care au blocat parțial  traseul M5 între localitățile Groznița și Halahora raionul Briceni”, anunță IGSU.

Totodată, conform primelor informații înregistrate mai multe culturi agricole și case de locuit au fost afectate în localitățile Viișoara, Fetești și Bădragii Noi, raionul Edineț. Pagubele materiale cauzate de condiții meteorologice nefavorabile urmează a fi stabilite de Comisiile pentru Situații Excepționale raionale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală