Pe pagina web a Guvernului a apărut pentru consultări proiectul cunoscut drept legea Magnitsky. Dacă vor fi aprobate, reglementările ar urma să fie aplicate contra persoanelor implicate în fapte ce au atentat la drepturile fundamentale ale omului, la democrație și statul de drept, conform documentului.
Vizate ar putea fi persoanele fizice și juridice care au comis genocid, crime împotriva umanității, au subminat drepturile fundamentate ale omului sau au comis alte infracțiuni grave. De asemenea, sub incidența cad și complicii la asemenea acțiuni.
„În primul rând, proiectul de lege conține prevederi care vor clarifica foarte detaliat care anume persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni transpuse în legislația din țara noastră. Aici vor fi în primul rând persoanele care nemijlocit au fost incluse în lista de sancțiuni internaționale, dar, totodată, măsurilor sancționatorii vor fi supuse și persoanele care nu au fost incluse nemijlocit în sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele incluse în lista cu sancțiuni”, declara vineri ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
În temeiul legii, pot fi înghețate bunuri și retrase licențe de activitate, poate fi interzis accesul persoanelor în Republica Moldova, iar presa asociată cu aceștia ar putea fi închisă. Ultima măsură a stârnit deja critici. Bunăoară, vicepreședinta Comisiei mass-media, Adela Răileanu, afirmă că astfel guvernarea ar încerca „să închidă gura vocii de alternativă”.
Conform autorităților, proiectul a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior au transpus prevederile Magnitsky în propria legislație.
Proiect Legea Magnitsky 2022 by Realitatea.md on Scribd