Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

DOC Haos la Curtea de Apel Chișinău! O dispoziție a noului „șef” provoacă criză în peste 2 800 de dosare

30 Iul. 2021, 07:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Iul. 2021, 07:00 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Sar scântei la Curtea de Apel Chișinău, după ce judecătoarea Ana Panov, numită în luna iunie în funcția de președinte interimar al instituției, a emis un document scandalos.

Este vorba despre dispoziția nr. 29 care vine să modifice dispoziția fostului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima cu privire la componența completurilor de judecători și schimbarea unor magistrați din Colegiul civil în cel penal.

Deși actul ar urma, în viziunea Anei Panov, să consolideze și să excludă orice ingerință și influență necorespunzătoare în luarea deciziilor de către judecători, se pare că de fapt acesta ar perturba activitatea magistraților.

Unul dintre judecători ne-a spus că această dispoziție a fost aprobată în contextul schimbărilor produse pe arena politică din țară și că, de fapt, acestea, în mod legal, se iau doar la începutul anului.

Documentul relevă că începând cu 22 iulie a fost modificată componența numerică a Colegiului penal al Curții de Apel în număr de 27 de judecători și a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al instituției în număr de 30 de judecători.

Mai exact, o parte din magistrații care au activat ani buni în Colegiul civil au fost „trimiși” să muncească în Colegiul penal. Steliana Iorgov, Anatol Pahapol, Grigore Dașchevici, Vitalie Cotorobai, sunt doar câțiva din cei care au fost excluși din componența colegiului Civil, comercial și de contencios administrativ și au fost incluși în componența colegiului Penal. Nu este clar însă dacă a existat acordul celor vizați.

La fel, judecătorilor Morozan Ghenadie, Negru Maria, Stelian Teleucă și Chiroșca Igor le-a fost modificată specializarea din cea în materie contravențională și în activitatea judecătorului de instrucție, în cea de generală penală.

Mai mult de atât, a fost modificată și componența completurilor de judecători, iar în unele dintre acestea funcția de președinte i-a revenit Anei Panov.

Potrivit documentului, Ana Panov este, mai nou, și membru în:

 • completul specializat în materia civilă;
 • completul specializat în materia de insolvabilitate, reorganizare și dizolvarea persoanelor juridice;
 • completul specializat în cauze ce impun asigurarea secretului de stat;
 • completul specializat în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale;
 • completul supleant pentru examinarea acțiunilor de contencios administrativ.

În context, judecătorii Boris Bîrcă, Anatol Pahapol, Angela Bostan și Victoria Sîrbu au pierdut calitatea de președinți de complet, iar Vitalie Cotorobai, Alexandru Gafton, Olga Cojocaru și Iurie Cotruță au obținut calitatea de președinți de complete.

Un alt magistrat ne-a spus că aceste schimbări efectuate de președintele interimar al CA vor aduce doar daune justiției, întrucât modificările impun restudierea legii și reprofilarea la rigorile noii legislații.

Reconfigurările aduc cu sine și necesitatea repartizării dosarelor unor judecători către alții. În total, ar urma să fie redistribuite de la un judecător la altul aproape 3 000 de dosare.

Documentul integral poate fi văzut mai jos.

Realitatea.md a încercat pe parcursul a câteva zile să găsească reprezentanții Curții de Apel pentru a ne comenta situația creată, însă aceștia au fost de negăsiți.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 08:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 08:04 // Actualitate //  Realitatea.md

Consiliul de asociere UE-Republica Moldova își va desfășura cea de a șasea reuniune. Reuniunea va fi coprezidată de Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, și Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova. Oficiala va fi plecată pentru două zile – 27 și 28 octombrie curent – la Bruxelles.

Șefa Guvernului va fi însoțită de viceprim-ministrul, ministrul de Externe, Nicu Popescu; ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

În cadrul celui de-al 6-lea Consiliu de Asociere vor fi abordate următoarele subiecte:

 • dialogul politic și reforma, asocierea politică;
 • cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate;
 • libertatea, securitatea și justiția;
 • comerțul și zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare;
 • cooperarea economică și cooperarea sectorială;
 • domeniul energiei.

Tot în cadrul Consiliului de Asociere, prim-ministra Natalia Gavrilița va semna Acordul de asociere la  programul Orizont Europa, un program cheie de finanțare pentru cercetare și inovare care abordează schimbările climatice, ajută la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea.

Agenda vizitei conține și un șir de întrevederi cu înalți reprezentanți ai UE, inclusiv cu Josep Borrell Fonteles, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kadri Simson, comisar pentru energie, dar și Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret și Katarina Mathernova, directorul general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău