Măsurile de asigurare, cerute de Natalia Morari, fostă membră a Asociației „Media Alternativă” și Cristina Guțu, membră a Asociației, în litigiul cu TV8 au fost respinse de Judecătoria Chișinău cu sediul Centru. Potrivit magistraților, cererile de asigurare formulate de cele două reclamante sunt neîntemeiate, scrie TV8.md.
Potrivit sursei, Guțu a contestat în instanța de judecată mai multe decizii ale Adunării Generale Extraordinare a Asociației Obștești „Media Alternativă”, pe care spune că le consideră ilegale. Aceasta a cerut în instanță aplicarea măsurilor de asigurare a acțiunii prin interzicerea convocării și desfășurării Adunărilor Generale ale AO „Media Alternativă”, în vederea majorării componenței membrilor și admiterii unor noi membri ai Asociației.
De asemenea, Cristina Guțu a solicitat declararea nulității hotărârilor Adunării generale Extraordinare din 7 septembrie, când Natalia Morari a fost înlăturată din funcția de membru al Consiliului de administrare și președinte al Asociației.
Natalia Morari a solicitat instanței suspendarea hotărârilor Adunării Generale Extraordinare a AO „Media Alternativă din ziua când membrii Asociației au luat act de cererea privind retragerea jurnalistei din fotoliul de membră a Asociației. Încheierea instanței nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în decurs de 15 zile.
Totodată, instanța a stabilit data primei ședințe de judecată în cauza civilă dintre Natalia Morari și AO „Media Alternativă”. Morari își dorește să fie restabilită în calitate de membră a Asociației. Asta deși în 20 septembrie a semnat o cerere de retragere din Asociație. Ulterior, peste o săptămână, în 27 septembrie, Natalia Morari s-a răzgândit și a informat despre retragerea cererii din 20 septembrie. Natalia Morari pretinde că ar fi scris cererea de retragere din Asociație în condiții de presiune psihologică și șantaj. Membrii Asociației MA și conducerea TV8 resping categoric aceste acuzații, pe care le califică drept false și calomnioase și au acționat-o în judecată pe Natalia Morari.
Cererea de retragere a Nataliei Morari a fost acceptată de Adunarea Generală Extraordinară a Asociației, în contextul prevederilor Statutului Asociației Media Alternativă, care stabilesc că „membrii Asociației au obligația de a se abține de la desfășurarea activităților care sunt contrare valorilor și principiilor de activitate ale asociației, manifestate inclusiv prin declarații publice”.
Cei de la TV8 scriu că începând cu 7 septembrie, Natalia Morari nu mai este președintele Asociației Media Alternativă și nu mai deține funcția de membră a Consiliului de administrare acesteia. În prezent, Natalia Morari nu mai deține nicio funcție în cadrul Asociației.