Simpla gravitate a faptei, fără demonstrarea unui risc specific (ex: sustragere, influențare martori, recidivă iminentă), nu este suficientă pentru restrângerea libertății. Este motivarea magistratei Arina Ialanji, de la Judecătoria Buiucani, care l-a plasat pe Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, acuzat de trădare de patrie, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Într-un răspuns pentru redacția realitatea.md, judecătoarea menționează că „izolarea persoanei nu este justificată și absolut necesară la moment, cu atât mai mult că doar gravitatea faptei nu este un argument forte în vederea privării persoanei de libertate”.
Mai mult, în același răspuns oferit redacției realitatea.md, Arina Ialanji susține că „instanţa a considerat că izolarea totală de societate a lui Ion Creangă la moment nu este raţională”.
„Inculpatul Ion Creangă pe parcursul cercetării judecătoreşti nu a întreprins măsuri privind influenţarea martorilor şi nu a împiedicat efectuarea actelor de urmărire penală, mai mult inculpatul a specificat că locuieşte în mun. Chişinău …., dând asigurări că este gata să se afle la dispoziţia instanţei de judecată şi poate să-şi asume angajamentul de a se prezenta ori de câte ori va fi necesar.
Mai mult, deja după schimbarea măsurii preventive, inculpatul Ion Creangă s-a prezentat la două şedinţe de judecată consecutiv. Astfel, măsura aleasă de instanţă a fost una justificată, asigurând continuitatea procesului penal, asigurându-i prezenţa inculpatului la şedinţele de judecată, dar şi efectuării tuturor acţiunilor ce ţin de cercetarea judecătorească în această cauză în condiţii de corectitudine şi obiectivitate maximă. Riscul împiedicării bunei desfăşurări a justiţiei, precum şi riscul eschivării trebuie să fie argumentat şi probat dar nu să fie unul declarativ, având în vedere că măsura arestului preventiv – este una excepţională”, se arată în răspunsul judecătoarei pentru redacția noastră.
Procurorul pe caz, Dumitru Ștefârță, a declarat pentru ipn.md că a insistat pe prelungirea arestului preventiv, însă instanța a luat act de motivele apărării – starea de sănătate și vârsta inculpatului Creangă.
„Învinuirile noastre se confirmă prin conținutul probelor. Din replicile aduse de apărare se spune că acea discuție înregistrată e doar o discuție între doi vecini. Totuși în cadrul acesteia se transmit informații cu caracter secret și e clar că domnul Creangă ar fi fost remunerat. La moment domnul Creangă se bucură de prezumția nevinovăției”, a menționat Dumitru Ștefârță.
Următoarea ședință în acest dosar va avea loc joi, 20 martie curent.
„Procurorul PCCOCS va solicita prelungirea arestului la domiciliu (legea nu permite solicitarea schimbării măsurii, în acest stadiu al dosarului)”, a precizat Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, reținut în iulie 2024 și învinuit de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, conform deciziei judecătoarei Arina Ialanji. Vârsta, starea de sănătate a inculpatului, dar și etapa desfășurării anchetei, sunt motivele invocate de avocatul lui Ion Creangă. Anterior, avocatul acestuia a mai spus că „domnul Creangă nu ar avea intenția să eschiveze sau să influențeze procesul penal”.