Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

DOC O situație gravă la Primăria Chișinău! Bugetul va fi golit de 17 milioane de lei. Ceban: „Stă la mijloc michiduță”

27 Sept. 2021, 11:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 11:28 // Societate //  Realitatea.md

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat în cadrul ședinței serviciilor municipale de luni dimineața, 27 septembrie curent, că din banii chișinăuienilor care formează bugetul Primăriei vor pleca spre SA „Locuințe pentru Toți” 17 milioane de lei. Aceasta după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă săptămâna trecută în favoarea societății pe acțiuni administrată de Igor Bulgaru. Potrivit edilului, „stă la mijloc michiduță”.

Accesând site-ul CSJ, am dat de decizia despre care a vorbit primarul. A fost emisă pe 22 septembrie curent de către Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al CSJ.

„Se respinge recursul declarat de primarul general al mun. Chișinău și Consiliului mun. Chișinău. Se menține încheierea Curții de Apel Chișinău din 15 iunie 2021 în cauza civilă la cererea de chemare în judecată depusă de administratorul Societății pe Acțiuni „Locuințe pentru Toți”, Bulgaru Igor, împotriva Direcției Construcții Capitalei a Primăriei mun. Chișinău, Primăriei mun. Chișinău și Consiliului mun. Chișinău cu privire la restituirea investițiilor și încasarea venitului ratat”, scrie în decizia CSJ – ultima instanța națională.

Pe documentul deciziei stă semnătura judecătoarei Svetlana Filincova, care a fost președinta ședinței, și a judecătorilor Galina Stratulat și Dumitru Mardari.

„… Este o escrocherie de zile mari… Factorii de decizie ai „Locuințe pentru Toți” la rândul lor sunt vizați în cadrul unui dosar penal intentat încă în anul 2010 de către Procuratura municipiului pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și delapidare a averii străine cu cauzarea daunelor în sumă care depășește 80 de milioane de lei. Necătând la faptul că dosarul intentat până în prezent nu are o finalitate, aflându-se în examinare în instanțele judecătorești, tot instanțele judecătorești au constat că Primăria Chișinău este obligată să compenseze venitul ratat companiei. Absurditatea situației constă în faptul că instanțele că compania a cărei conducere de fapt nu avea intenție să construiască obiectiv locativ, întrucât fură banii investitorilor, a suferit prejudiciu sub formă de venit ratat. Însă nu din cauză că furau banii, dar din cauza Primăriei Chișinău”, a dezvăluit Ion Ceban.

Mai mult, primarul a declarat că despre situație au fost sesizate mai multe instituții de stat, inclusiv Președinția, Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală și SIS, însă la această etapă totul a rămas neschimbat.

„Constatăm cu regret că în povara Primăriei Chișinău, mai precis din banii locuitorilor capitalei, a fost pusă sarcina de a compensa acestei companii de escroci un venit ratat în sumă de 17 milioane de lei. Juriștii Primăriei au realizat zeci de acțiuni în judecată, doar că acestea nu s-au soldat cu nimic. Din informațiile pe care le am eu, stă la mijloc michiduță și ceea ce se întâmplă este cu adevărat grav. Probabil din motiv că din start s-a pus ca scop scoaterea din bugetul Primăriei cu orice preț a acestor 17 milioane de lei. … Este regretabil și nu am niciun cuvânt cenzurat pentru ce se întâmplă. Eu cred că procurorii și organele competente trebuie să monitorizeze în continuare”, a conchis primarul.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală