Petru Iarmaliuc, procurorul anticorupție care gestionează dosarul „Dodon”, a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) împotriva încheierii instanței privind măsurile preventive aplicate și prelungirea duratei lor. Acest fapt a fost făcut public de către fostul președinte de țară pe pagina sa de Facebook, fiind confirmat și de agenda ședinţelor Colegiului Penal al CSJ.
„Se vede ca actuala conducere ne-experimentată a Procuraturii Anticoruptie în persoana domnișoarei Dragalin (procurora-șefă PA) si acel procuror lipsit de experiență si competență (n.r. Petru Iarmaliuc), delegat ilegal să reprezinte acuzarea, nu se pot împăca cu faptul că am fost eliberat de CSJ din arest la domiciliu, așa că au depus recurs. Drept că legea nu prevede, în acest caz, o astfel de procedură pentru procurori, fapt cunoscut chiar si de studenții de la facultațile de drept. E clar că de la procurori fără experiență ne putem aștepta atât la neglijarea legii, cât și la necunoașterea ei”, a scris Igor Dodon.
Potrivit socialistului, legea stabilește clar că, „pentru a activa în Procuratura Anticorupție, e nevoie de o experiență de procuror de cel puțin 4 ani, iar învinuirea în cauzele penale privind infracțiunile date în competența Curții Supreme de Justiţie este prezentată de procurori din cadrul Procuraturii Generale, pentru care este stabilită aceeași vechime în funcție de procuror de cel putin 4 ani, despre faptul că acel procuror Iarmaliuc nu corespunde acestor cerințe legale, au spus-o de nenumarate ori avocații mei”.
„Însă, nu putem să nu luăm în calcul că atât conducerea actuala a Procuraturii Anticorupție, cât și acest procuror lipsit de experiența, ar putea acționa și sub presiunea guvernării, care vrea o condamnare arbitrară, urgentă și cu orice preț”, este de părere Igor Dodon.
Astfel, ședința a fost programată pentru ziua de luni, 28 noiembrie curent, la ora 15:00, în sala nr. 4 a CSJ, fiind distribuită completului judecătorilor Colegiului Penal al CSJ: Nadejda Toma, Victor Boico și Iurie Diaconu.
Igor Dodon a fost reținut în data de 24 mai 2022, în dosarul denumit generic „kuliok”. Este acuzat că în 2019 ar fi primit de la fostul lider PDM Vlad Plahotniuc o pungă cu bani pentru finanțarea PSRM. Până nu demult, s-a aflat în arest preventiv, după care a fost transferat în arest la domiciliu și recent – eliberat cu condiția că nu are voie să părăsească teritoriul Republicii Moldova.