Comisia Electorală Centrală a aprobat, în ședința de astăzi, 15 august Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale noi din 16 octombrie curent în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.
Potrivit documentului aprobat de CEC, furnizorul de servicii media care decide să se implice în reflectarea campaniei electorale trebuie să depună la Consiliul Audiovizualului o declaraţie privind politica editorială pentru campania electorală.
Documentul are drept scop asigurarea reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a campaniei electorale la scrutinul din 16 octombrie curent, în mijloacele de informare în masă, promovarea libertăţii de exprimare şi pluralismului politic și stabilirea unor norme obligatorii pentru aplicarea acestor principii.
Totodată, Regulamentul stabilește modul de oferire a timpilor de antenă pentru publicitate electorală, organizarea dezbaterilor electorale şi principiile de reflectare a campaniei electorale de către furnizorii de servicii media, presa scrisă și mediul online.
Proiectul regulamentului a fost consultat și avizat de către Consiliul Audiovizualului.
Amintim că, pe 16 octombrie curent vor avea loc alegeri locale noi pentru alegerea primarilor în trei localități din țară: satul Sălcuța, raionul Căușeni, comuna Ialpujeni, raionul Cimișlia și comuna Braniște, raionul Rîșcani.
Articolele pirotehnice au fost adesea cauza unor incendii care au provocat moartea multor oameni în cluburi de noapte, la fel cum a fost și în cazul de sâmbătă seara, când cel puțin 59 de persoane au murit și alte peste 150 au fost rănite de incendiu în clubul din Macedonia de Nord. „Adânc întristată de incendiul tragic din Kočani care a luat vieți și a rănit multe alte persoane. Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor și poporului din Macedonia de Nord. Gândurile noastre sunt alături de voi în această perioadă dificilă”, a transmis președinta Maia Sandu pe rețeaua X.
Mai multe persoane au fost reținute, acestea având legătură cu incendiul de la clubul Kocani din Macedonia de Nord, în urma căruia au murit 51 de persoane și alte peste 100 au fost rănite.
„Unele dintre persoane au fost reținute și se poartă o conversație cu ele, unele dintre persoanele care sunt organizatorii evenimentului au fost rănite în acest accident catastrofal”, a declarat ministrul de Interne Panče Toshkovski, potrivit 24.mk.
De asemenea, ministrul a anunțat că o întreagă echipă de procurori se află în Kochani. Un procuror de serviciu a fost deja adus la fața locului.
„Vreau să asigur publicul macedonean că, în acest caz, cei responsabili vor fi numiți clar, cu nume și prenume”, a declarat Toshkovski.
La prima conferință de presă după incendiu, Toshkovski nu a declarat câte persoane au fost reținute până dimineață.
„Să ne înţelegem. În acest moment, cred că este foarte important să stabilim toate faptele și dovezile de care avem nevoie, astfel încât toate acțiunile procedurale să poată fi luate în mod corespunzător.
Să ne exprimăm condoleanțele față de rudele victimelor și să fim calmi în direcția luării tuturor măsurilor pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus Toshkowski.
Incendiul a izbucnit sâmbătă seara, în clubul Pulse din Kocani, pe scenă cântând trupa de hip-hop DNK. Incendiul a fost probabil cauzat de utilizarea unor dispozitive pirotehnice, potrivit unor rapoarte media.
„Cel puţin 50 de persoane au murit într-o discotecă din oraşul Kocani”, în estul Macedoniei de Nord, la circa 100 de kilometri est de capitala Skopje, unde „aproximativ 1.500 de persoane au asistat la un concert”, scrie Agerpres.
Ministrul macedonean al Sănătății, Arben Taravari, a anunțat că 118 persoane au fost internate și că țările învecinate s-au oferit să ajute.
„Toate efectivele noastre sunt folosite la capacitate maximă, în efortul de a salva cât mai multe vieți ale tinerilor implicați în această tragedie”, a declarat Taravari reporterilor, potrivit Al Jazeera.
The Guardian prezintă o cronomogie a altor incendii din cluburi de noapte, amintind și de tragedia de la Colectiv din 2015, când 64 de români și-au pierdut viața în urma incendiului.
Ianuarie 2022: Un incendiu la Liv’s Nightclub Yaouba din Yaounde, capitala Camerunului, a declanşat explozii care au ucis 17 persoane. Guvernul a sugerat că focurile de artificii au aprins acoperişul, iar incendiul s-a extins apoi la zonele în care era depozitat gaz de gătit.
Octombrie 2015: Un incendiu care a izbucnit în timpul spectacolului pirotehnic al unei trupe rock în clubul Colectiv din Bucureşti a dus la moartea a 64 de persoane şi la rănirea a aproximativ 190. Pe 4 martie, ÎCCJ analiza contestația victimelor incendiului Colectiv în dosarul care privește deciziile ministrului de atunci al Sănătății Nicolae Bănicioiu și șefului DSU, Raed Arafat, pentru acordarea de îngrijiri în spitale.
Decembrie 2009: Aproximativ 152 de persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la clubul de noapte Lame Horse din Perm, Rusia. Totul a început când un foc de artificii de interior a aprins un tavan din plastic decorat cu crengi.
Ianuarie 2009: Un foc de artificii de interior după numărătoarea inversă de Anul Nou a declanşat un incendiu în clubul Santika din Bangkok, Thailanda, ucigând 67 de persoane şi rănind multe altele. Victimele au murit din cauza arsurilor, a inhalării de fum şi a strivirii.
Septembrie 2008: Un incendiu a provocat moartea a 44 de persoane în clubul de noapte King of Dancers din Shenzhen, China, care era aglomerat, când a izbucnit o busculadă după ce un spectacol de artificii a aprins tavanul.