Deși încă nu a fost prezentat în Parlament, reprezentanții Centrului Național Anticorupție au deja o reacție vizavi de raportul elaborat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, publicat pe site-ul Parlamentului, cu privire la Raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada anilor 2016 – 2020 și pe parcursul a 9 luni din anul 2021.
Potrivit CNA, raportul este unul imprecis, superficial și lipsit de obiectivitate.
„Afirmațiile precum că CNA ar fi sabotat procesul de evaluare și ar fi furnizat intenționat informații lacunare sau divergente nu corespund realității”, se mai precizează în comunicatul CNA.
„Centrul Național Anticorupție a luat act de Raportul de evaluare a activității CNA, pentru perioada anilor 2016 – 2020 și pe parcursul a 9 luni din anul 2021, plasat pe site-ul Parlamentului și îl califică drept unul imprecis, superficial și lipsit de obiectivitate. Analizând conținutul documentului, CNA a constatat că informația, prezentată de instituție în cadrul audierilor parlamentare, atât în formă scrisă cât și verbală, a fost analizată greșit, au fost interpretate defectuos datele și cifrele, oferite Comisiei și au fost date calificative eronate unor procese instituționale. Pe întreaga perioadă de control parlamentar, Centrul și-a manifestat deschiderea, a furnizat toată informația solicitată (peste 1 000 de file) și a pus la dispoziția membrilor comisiilor datele suplimentare cerute, în termenii indicați și în volumul solicitat. Afirmațiile precum că CNA ar fi sabotat procesul de evaluare și ar fi furnizat intenționat informații lacunare sau divergente nu corespund realității. Pentru a evita inducerea în eroare a opiniei publice și pentru a corecta greșelile de conținut ale acestui Raport, Centrul Național Anticorupție a remis astăzi pe numele Parlamentului o notă de dezacord pe marginea Raportului de evaluare, în care a făcut precizările necesare”, se arată în comunicat.
Amintim că deputații urmează să audieze astăzi și raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție, pentru perioada ianuarie 2016 – 2021, iar Ruslan Flocea, șeful Centrului Național Anticorupție, a anunțat că nu va da curs invitației întrucât decizia de a-l demite a fost deja luată de majoritatea PAS.
Potrivit noilor modificări operate la legea CNA, noul director al Centrului Național Anticorupție urmează să fie propus deja de cel puțin 20 de deputați plenului Parlamentului pentru numire în funcție, adică se omite procedura de alegere prin concurs.
Proiectul de lege prevede ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități va verifica corespunderea candidaților propuși la cerințele stabilite și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.
Inițiativa legislativă, elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea Partidului Acțiune. Autorii proiectului menționează că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.
De asemenea, deputații afirmă că s-a recurs la această metodă pentru a preveni trucarea concursului, așa cum s-a atestat în 2019, când a fost ales și numit actualul director al CNA. BECS a criticat inițiativa și nu a votat, motivând prin faptul că asemenea funcții trebuie expuse la concurs deschis și nu efectuate prin numiri.