Acuzatul Igor Dodon, din arest la domiciliu, lansează noi teorii prin care dezinformează societatea precum că „Maia Sandu și actuala guvernare în ansamblu ar pregăti mobilizarea cetățenilor pentru începerea unui nou război pe Nistru”.
Dezinformarea lui Dodon se bazează doar propriile convingeri, afirmând că „Maia Sandu face acest lucru doar pentru a se menține cu orice scop la guvernare”.
„Pentru a se menține cu orice scop la guvernare, Maia Sandu și curatorii săi transformă Republica Moldova într-un stat dictatorial, iar pentru a distrage atenția cetățenilor de la problemele sociale și economice, ei sunt gata să provoace și o confruntare militară pe teritoriul țării. Există tot mai multe semnale că guvernarea PAS pregătește mobilizarea cetățenilor și are intenția să se implice în acțiuni militare pe Nistru, la cererea și cu susținerea aliaților externi ai Maiei Sandu. La moment, sunt mai mulți actori străini interesați de un conflict în regiunea Transnistreană, inclusiv pentru a crea un nou focar de război în regiune, separat de zona luptelor deja existente în Ucraina. Miza unora dintre acești actori este să transforme Republica Moldova în parte activă a confruntării militare cu forțele rusești, ca apoi Chișinăul să justifice intervenția „prietenească” a unor trupe NATO din România și din alte țări occidentale, care vor trece Prutul”, se arată într-o postare a lui Dodon pe rețele de socializare.
Drept reacție, Biroul Politici de Reintegrare Recent, combate falsul lansat de către Dodon în spațiul public.
„Au apărut acuzații nefondate precum că Republica Moldova pregătește acțiuni militare împotriva regiunii transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare, pe parcursul ultimelor luni, împreună cu conducerea țării a reușit să mențină stabilitatea și dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului. Aceste realizări nu trebuie descalificate prin acuzații nefondate. Autoritățile moldovene nu au avut și nu au planuri de destabilizare a situației și așa fragile de pe Nistru. Dimpotrivă, Chișinăul a fost și rămâne deschis pentru un dialog substanțial, ce ar duce la soluționarea definitivă și durabilă a dosarului transnistrean. Președintele, prim-ministrul și viceprim-ministrul pentru reintegrare au subliniat în repetate rânduri angajamentul ferm al țării noastre pentru o soluționare pașnică, negociată a acestui conflict”, se arată în reacția Biroului.
Totodată, Biroul Politici de Reintegrare, precizează că, distorsionarea acestor mesaje, răspândirea unor insinuări despre planuri militare ale Chișinăului, „pune în pericol interesele primordiale ale securității Republicii Moldova și stabilitatea într-un mediu regional volatil”.
Deputatul PAS, la fel a venit cu o reacție la presupunerile lui Dodon și-l acuză că „face jocul Kremlinului, precum o fac și alți deputați ai opoziției”.
„Kremlinul insistă din toate trompetele sale să pornească panica mobilizării printre populația noastră. Au pornit de la acel „prank”. După asta au început a-l rostogoli prin canale de telegram și presa controlată de ei. I-au implicat pe deputații pro-ruși din parlament, fix de la tribuna parlamentului. În special s-au remarcat Caraman și Nesterovschi, dar și alții. Cei de la Șor lansează declarații zilnice. Toți împreună împing un narativ fals, nefondat, pentru a panica societatea în această perioadă plină de incertitudine. Efortul e atât de mare, încât și-au amintit și de trompeta cea stricată – Dodon”, scrie Alaiba.
La 19 octombrie curent, și Ministerul Apărării a contracarat dezinformările legate de o eventuală mobilizare ce urmează a fi declarată pe teritoriul Republicii Moldova. Ministerul Apărării a reiterat că „mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război, în conformitate cu legea în vigoare. Parlamentul este instituția care instituie stare de urgență și asediu și declară mobilizare, la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, cu aprobarea Parlamentului, inițiază mobilizarea parțială sau generală, lucru care nu a avut loc și nici nu se planifică să se facă în viitorul apropiat.