Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Doi consilieri locali din Hîncești și Leova, prinși pe picior greșit. Pentru ce au fost sancționați de ANI

06 Dec. 2021, 14:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
06 Dec. 2021, 14:26 // Actualitate //  Valentina Buză

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că, în săptămâna 22 – 26 noiembrie 2021 a inițiat 12 proceduri de control și în alte 29 de cazuri, inspectorii de integritate au refuzat inițierea controalelor, motivele acestora fiind invocate în procesele verbale publicate pe pagina web a ANI. Totodată, juriștii ANI au reprezentat interesele instituției în 36 de ședințe de judecată, inclusiv într-un dosar de confiscare a averii.

Totodată, în procedurile de control inițiate, în controlul averii, sunt vizați un primar din raionul Hîncești și un consilier din Consiliul Lăpușna, raionul Hîncești.

„În verificarea conflictelor de interese figurează un director a unui laborator din subordinea ANSA, un administrator al unei întreprinderi municipale din Orhei, un șef interimar de direcție din cadrul Consiliului raional Basarabeasca, un director de Școală de Arte Plastice din sudul țării, un primar din raionul Taraclia și un director de grădiniță din raionul Cahul”.

De asemenea, în investigații mai sunt vizați un funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Centru, un funcționar din cadrul Direcției generale, educație, tineret și sport Botanica a municipiului Chișinău și un consilier din Ciorescu, mun. Chișinău, care sunt anchetați pe incompatibilități de funcție. Iar, un fost angajat al AGEPI este supus verificărilor pentru posibila încălcare a regimului juridic al restricțiilor și limitărilor.

„Două constatări au fost stabilite săptămâna precedentă de inspectorii de integritate. Astfel, un fost deputat a fost constatat cu diferență substanțială în mărime pe 1,9 milioane de lei, iar un consilier din Consiliul Coșcodeni din raionul Sângerei a săvârșit un conflict de interese. Inspectorii de integritate au refuzat să inițieze proceduri de control pe numele a patru primari, șapte consilieri, opt funcționari publici sau cu statut special, trei șefi de grădinițe și alți funcționari de stat. Procesele verbale cu privire la refuzul inițierii controalelor sunt publice pe pagina web a ANI, iar argumentările vizavi de deciziile luate pot fi consultate de opinia publică”, se mai arată în nota informativă a ANI.

Și doi consilieri locali din raioanele Hîncești și Leova s-au ales cu câte o amendă pentru nedepunerea declarației de avere și depunerea tardivă a acesteia. Totodată, inspectorii de integritate au transmis 13 soluții pentru rezolvarea conflictelor de interese, care au fost raportate de subiecții declarării. ANI a eliberat 36 de Certificate de Integritate pentru angajarea în funcția publică.

Pe aspectul prevenirii au fost oferite 112 de consultații telefonice, dintre care 20 apeluri fiind înregistrate la Linia instituțională de informare.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 11:52
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 11:52 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne desfășoară acțiuni de prevenire a situațiilor de risc în timpul scăldatului de Bobotează. Campania are drept scop prevenirea accidentărilor în bazinele acvatice, dar și evitarea unor situații de criză legate de scufundatul oamenilor în apa rece a lacurilor din țară.

În acest sens specialiștii au decis să vină cu un șir de recomandări față de oameni pentru ai îndemna să respecte bazele securității vieții. Salvatorii, dar și angajații SMURD îndemnă iubitorii de scufundare să țină cont de câteva recomandări obligatorii pentru a evita problemele de sănătate și anume:

 1. Scăldatul se recomandă doar în locuri special amenajate, dotate cu scări.
 2. Înainte de a intra în apă, corpul trebuie să fie încălzit.
 3. Aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde.
 4. După ieșirea din apă, persoanele trebuie să se încălzească cu ceai și să îmbrace haine groase.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală